Sağlı Sollu Haber
2024-05-06 10:48:08

CHP'li bazı belediyeler suda indirim yaptı, yapacak; Eskişehir Büyükşehir ne yapacak?

Sezai Şen

06 Mayıs 2024, 10:48

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, şebeke suyuna mütemadiyen zam yapıyor. Her ay enflasyona bakılarak suyun üzerine fiyat artışı bindiriliyor. Elbette bu otomatik zamların kararının alındığı zaman oldukça yüklü bir zam yapıldığı için, aslında o zam yapıldığı tarihten bu yana suda meydana gelen fiyat artış otomotik olarak katlanmış oldu.

Başka bir şekilde anlatmak gerekirse 25 Kasım 2022 tarihinden bu yana geçen 17 ayda, Eskişehir'de şebeke suyunun fiyatı yüzde 222,83 artış gösterdi ve konutlarda kullanılan suyun metreküp fiyatı 25, 5956 TL oldu.

Eskişehir'i CHP'li bir beledeyi yönetiyor. Şu an farklı bir durum da Eskişehir Büyükşehir Belediyesini artık bir kadının yönetmesi. Biz Ayşe Ünlüce'den icraata suya otomatik zam yaparak başlamasını elbette beklemezdik ancak henüz yeni seçilmiş bir belediye başkanı elbette Nisan ayı için otomatik zammı ortadan kaldıran bir karar alamazdı!

Üzerinden yeteri kadar zaman geçtikten ve bazı CHP'li beeldiyelerin su konusuda gösterdikleri duyarlılıkları gördükten sonra, bir Eskişehirli olarak insan düşünmeden edemiyor; Neden bizde de su fiyatlarında indirim yapılmıyor ya da damacana fiyatları çok daha makul fiyatlardan satılmıyor?

MESKEN ABONELERİNE 5 TONA KADAR 1 TL YAPILMIŞTI

Sizlerle şimdi bazı haberler paylaşacağım. İlk haberimiz Antalya'dan:

"Antalya'da su fiyatlarına yüzde 60 indirim yapıldı

Antalya Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) Genel Kurulunda, kentteki su tarifelerine indirim uygulanması oy birliğiyle kabul edildi.

Genel kurulda, 2023 mali yılında uygulanacak yeni su tarifeleri onaya sunuldu ve oy birliğiyle tarifelerde indirim yapılması kararlaştırıldı. Buna göre, Antalya'da mesken abonelerinde 5 tona kadar ilk kademe tarifede suyun tonu 1 lira, 6 ila 20 ton arası ikinci kademe tonu 11 lira olarak belirlendi. Kırsal mahallelerde ise 5 tona kadar birinci kademe 1 lira, 6 ila 20 tona kadar ikinci kademe 2 lira 75 kuruş oldu."

ANTALYA BÜYÜKŞEHİR 19 LİTRELİK DAMACANAYI 25 TL'DEN SATIŞA SUNDU

İkinci haberimiz de Antalya'dan:

"Antalya Büyükşehir Belediyesi 19 litrelik damacana suyu 25 TL’den satışa çıkardı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin vatandaşın kaliteli ve hesaplı suya ulaşabilmesini için hayata geçirdiği ANTSU Projesi Antalyalılarla buluştu. Torosların doğal kaynak suyu ANTSU halk ekmek büfelerinde, mobil araçlarla mahalle aralarında ve pazar yerlerinde satışa sunuldu.

Piyasa şartlarında 65-75 TL bandında olan ve ANTSU tarafından 25 TL'ye satılan 19 litre damacana suyu adeta 'yok' satıyor. ANTSU, 100'ün üzerinde halk ekmek büfesinde, mobil araçlarla mahalle aralarında ve pazar yerlerinde satışa başladı.

ANET Genel Müdür Yardımcısı Buğra Samsunlu, ANTSU'nun gezici araçlarla birlikte Antalyalıların hizmetinde olduğunu belirterek 'Konyaaltı, Kepez ve Muratpaşa ilçesinde sokaklarda belirli güzergah ve saatlerde gezerek, vatandaşımızı uygun fiyatlı suyu tedarik ediyoruz. 19 litrelik tek kullanımlık pet damacana bir de geri dönüşümlü polikarbon damacana olmak üzere iki ürünümüz var. Bunların satışlarını araçlarımızda gerçekleştiriyoruz. Kurmuş olduğumuz sistemle kredi kartı ve nakit olarak satılıyor. Tek kullanımlık damaca ve polikarbon geri dönüşümlü damacananın fiyatı aynı 25 TL. İlk defa sisteme girenler için bir defalık 100 TL'lik depozito ücreti alıyoruz. Vatandaşımızın elinde kullanım ömrü dolmamış damacanaları takas ederlerse 50 TL veriyorlar. Onun haricinde her seferinde her damacanayı 25 TL'ye alabilirler' dedi."

CHP'Lİ BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ DE SUDA YÜZDE 25 İNDİRİM YAPTI

Üçüncü haberimiz ise son günlerde gerçekleşen bir durum, çok daha taze bir haber. Bu haberimiz Bursa'dan:

"Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi Başkan Mustafa Bozbey başkanlığında ilk kez toplandı. Toplantıya 106 meclis üyesinden 105’i katılırken, ilk toplantıda Başkan Bozbey’in önergesiyle suya yüzde 25 indirim ve tabelalarda Türkçe dil kullanımı kararı oy birliğiyle meclisten geçti."

Bursa Büyükşehir Belediye Meclisinde alınan karar 1 Mayıs 2024 tarihinden itibaren geçerli.

Peki bu örnekleri niye verdik.

CHP'Lİ İZMİR BÜYÜKŞEHİRİN SU FİYATLARINI DÜŞÜRMESİ BEKLENİYOR

Gördüğünüz gibi CHP'li bir belediye rahatlıkla su fiyatlarında indirime gidebiliyor. 19 litrelik bir damacanayı 25 TL'den satabiliyor.

Bizde ise şu an 12 litrelik damacana 25 TL'den, eve götürüldüğü takdirde 30 TL'den satılıyor. Bu fiyatlar elbette ülkemizde en pahalı şebeke suyunun ya da damacananın Ekişehir'de olduğu anlamına gelmiyor. Ancak en pahalı şebeke suyunun satıldığı İzmir'de bile Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Cemil Tugay, seçimin ardından kentteki su fiyatını kademeli olarak düşüreceklerini; 65 yaş üzerindeki emekli vatandaşlara 4 metreküp suyu ücretsiz vereceklerini, öğrencilerin de su ihtiyacını yüzde 50 indirimli karşılayabileceği vaadinde bulunduğu düşünüldüğünde CHP'li belediyelerin halkın temel ihtiyaçları konusunda duyarlılık gösterdiklerini söyleyebiliriz.

HALKA KARŞI DUYARLI OLMADA AYŞE ÜNLÜCE FARKINI GÖSTERMELİ

Bu duyarlılığın en etkili şekilde gösterilmesi gereken şehrin de Eskişehir olması gerektiğini düşünüyoruz. Bir kadın olarak Ayşe Ünlüce'nin çok daha halkçı, çok daha halktan yana bir tavır göstermesini bekliyoruz.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, içilemeyen, çay ve yemek bile yapılamayan şebeke suyunda önemli oranda indirim yapmalıdır. Yine Eskişehir halkının, şebeke suyu içilemediği, yemek ve çay yapılamadığı için alıp kullanmak zorunda kaldığı Kalabak Suyu'na her ay önemli bir miktar para harcamaktadar. Kalabak Suyu fiyatlarında da Antalya Büyükşehir Belediyesi örnek alınarak, zam değil, tam tersine önemli bir indirim yapılabilir. Zira Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin 19 litrelik damacanayı gayet makul bir fiyattan satması, aslında belediyelerin istedikleri takdirde halka çok daha uygun fiyatlardan hizmet sunabildiklerinin net bir göstergesidir.

CHP'li Antalya ve Bursa Büyükşehir Belediyelerinin su konusunda gösterdikleri duyarlılık Eskişehir Büyükşehir Belediyesi yönetimine de örnek olmalıdır. Ayşe Ünlüce, dış ilçeleri ziyaret ederek, şehir hayatına ve insanların arasına karışarak gösterdiği o farklı yönünü, başta su fiyatları olmak üzere belediye hizmetlerini çok daha makul bedellerle şehir halkına sunarak geliştirebilir. Bunu yapabilir ve bunun için de sadece niyet etmesi yeterli olur!

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.