Sağlı Sollu Haber
2021-12-19 17:28:05

Muhtarlık seçimlerinin zamanlaması yanlış!

Bayram Yumrukaya

19 Aralık 2021, 17:28

POLİTİKACI SİYASETÇİ 2 - SEÇİLMİŞ KİŞİ MUHTAR

Çağdaş demokrasilerde devlet yönetimindeki politikacının/siyasetçinin demokratik seçimlerle göreve gelmesi esastır, ancak seç(miş) gibi davranmaya zorlandığımız da çok ayrı acı bir gerçek. Çünkü belediye başkanı, milletvekili adayları parti genel başkanları tarafından belirlendiği için bizde onlara oy vererek seç(miş) sayılıyoruz!

Ancak muhtarlık seçimlerini bunun dışında tutmakta fayda var. “Muhtar” Arap dilinden dilimize geçmiş, “seçilmiş kişi” anlamına geliyor.

Muhtarların seçilmiş kişi olmaları nedeniyle en tabandaki politikacı/siyasetçilerdir.

Muhtar adayı adaylık kararını genelde kendisi veya arkadaş grubu ile birlikte verir, ilgili kanunlara göre adaylığında sakınca bulunmayan muhtar adayının icazet veya onay alacağı bir makam yoktur. Partiler muhtar adayı gösteremezler. Ancak bazı muhtar adayları kendilerini daha iyi ifade etmek için falan partinin veya partililerin adayı olduğunu zaman zaman duyurmaktan geri kalmazlar.

Buna rağmen muhtarlar doğrudan halkın oyu ile seçilirler. Hatta aday olmayan bir kişinin muhtar seçilme hali vardır, örneğin mevcut adayı beğenmeyen seçmenler, mevcut adayının üstünü çizip başka bir ismi yazabilir ve mevcut adaydan oyu fazla çıkarsa muhtar seçilmiş olur. (Keşke Milletvekillerini de böyle seçsek)

Görevlerini iyi yapıp yapmadıkları konusunda hesap verme durumları pek yok, görevlerini iyi yaptılar ise tekrar tekrar seçilebilirler.

Muhtar seçimlerine en demokratik seçimler diyebiliriz. Çünkü seçim şekli yıllardır hiç bir değişikliğe uğramamış. Bilinen en kolay seçme yöntemi olmasına rağmen yerel seçimler ile birlikte yapıldığı için, köyler hariç şehir merkezindeki büyük mahallelerde bazı seçmenlere angarya gibi gelebilir, bazı seçmenler muhtar adaylarını tanımadan rastgele oy kullanabilirler. Bu nedenle belediye seçimleri ile muhtarlık seçimleri farklı zaman dilimlerinde yapılmasında büyük fayda var.

Genel olarak büyük şehirlerde ve ilçelerde kendini iyi tanıtan muhtar adayı seçimi kazansa da bazen çok muhtar adayının katıldığı seçimlerde muhtar seçilmek şansa kalır, çünkü belediye başkanı ve belediye meclis üyesi seçimlerinin gölgesinde kaldığı için karmaşaya neden olabiliyor, bu durumda sandıklarda sayımını iyi denetleyen muhtar adayının seçilme şansı daha fazla oluyor.

İlçelere bağlı mahallelerde (köylerde) muhtarlık seçimi , seçmen azlığı nedeni ile daha sakin, daha sağlıklı ilerliyor, hatta kimin seçimi kazanacağı az çok tahmin edilebiliyor.

Bir çok aksaklığa rağmen muhtarlık seçimleri halen “en demokratik seçimlerdir”

Muhtarlık seçimlerini belediye seçimlerinden ayrı bir zaman diliminde yeni esaslara göre yapmak, demokrasiye doğrudan bir yatırım olacaktır.

Devam edecek….

saglisolluhaber.com

Yorumlar (2)

Rahmi Emeç 2 Yıl Önce

Muhtarlar, son yıllarda "yetkisiz yetkili" yapıldı...

Ahmet tepeli 2 Yıl Önce

Evet bence de doğru tesbit yalnız demokratik seçimleri yapabilmemiz için önce demokrasinin olması gerekiyor

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.