banner298

banner194

28.12.2022, 14:54

CHP’nin uygulaması gereken üç unsur

Cumhuriyet Halk Partisi çeşitli bahanelerle üç buçuk yıldır kurultay sürecini başlatmadı. Doğal alarak da üç buçuk yıl önce göreve gelenler bir hayli yoruldular. Durum böyle olunca çoğu yönetim, asil yöneticilerle değil, yedeklerle çalışmalarını sürdürebiliyor. Çünkü bazı yöneticiler sağlık sorunları nedeniyle, bazı yöneticiler anlaşmazlık nedeniyle, bazı yöneticiler ise yoruldukları için yönetici pozisyonundan istifa ettiler.

*

Bu noktada yurt genelinde CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na partililer nezdinde hafife alınmaması gereken bir tepki var. Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı adaylığı ihtimaline bu nedenle sıcak bakmayanların sayısı bir hayli fazla. Öyle ki, çoğu partili, İYİ Parti’nin başlattığı kurultay sürecini örnek olarak gösterip, CHP’nin türlü bahanelerle uzun süredir kurultay sürecini başlatmamasını hayretle karşılıyor.

*

Peki, yapılması gereken ne? Seçime çok kısa süre kaldığı için istense de kurultay süreci başlatılamaz, o ihtimal bitti. O halde tepkiyi dindirecek, partiliyi ayağa kaldıracak ve kenetleyecek bir formül bulunması lazım. Aslında o formül orta yerde duruyor: Ön seçim! Amasız fakatsız uygun olan bölgelerde ön seçim yapıldığı takdirde kurultay sürecinin başlatılamamasından kaynaklanan memnuniyetsizlik ortadan kalkabilir. Dahası, bu iş, Kemal Kılıçdaroğlu’na, Cumhurbaşkanlığı adaylığı anlamında fayda sağlar. Partili, Kılıçdaroğlu sayesinde ön seçimin gerçekleştirildiğini bileceği için, genel başkanlarının çevresinde bir anda tekrar kenetlenebilir. CHP liderinin Cumhurbaşkanlığı adaylığı için de canlarını dişlerine takıp gayret gösterebilir. Öte yandan, CHP’de, ‘uyuyan hücreler’ diye bir tabir vardır. İşte o kitle de bir anda hareketlenir. Partiye dinamizm gelir. Milletvekili adayı olmak isteyenler aday adayı olarak ön seçime katılır, irili ufaklı ekiplerini kurar ve çalışırlar. İnanın aday adayı olmak için ön seçim umudu besleyen öyle çok isim var ki… Ön seçim ile er meydanı kurulur, sıralamaya girebilenler aday olur, sıralamaya giremeyenlerin de partiye küsme gibi bir bahaneleri kalmaz! Onlarda amasız fakatsız canhıraş bir biçimde 2023 seçim sürecinde partilerine katkı sunarlar.

*

CHP Genel Merkezi’nin bunu yapması zor değil. Örneğin, şu bile olabilir. İlk sıra kontenjan aday olur, diğer sıralamalar ön seçim ile belirlenir. Ön seçim kararı alması için CHP Genel Merkezi’nin üç önemli unsuru artık devreye sokması lazım: Samimiyet, irade, liyakat!

Gültekin Uysal Eskişehir’den aday yapılırsa…

Altılı masa dağılmaz ve masa içerisindeki partiler birliktelik içerisinde seçime katılırlarsa, barajı aşma ihtimali olmayan partilerin milletvekili adayları CHP ve İYİ Parti kontenjanlarından yarışacaklar. Bu noktada Eskişehir’i ilgilendiren bir kulis söz konusu. Eğer mevcut milletvekili Utku Çakırözer tüzükte yer alan 2 dönem kuralına takılırsa ve Eskişehir’den aday yapılmazsa birinci sıra boş kalıyor. Genel Merkez’in ise bu boşluğu Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ile dolduracağı konuşuluyor. DP Lideri Uysal Afyonkarahisarlı. Şimdi diyeceksiniz ki neden oradan aday yapılmıyor? CHP, Afyon’dan bir milletvekili çıkarıyor ve iki milletvekili imkansız olarak görülüyor. Afyon’daki CHP’liler, çıkardıkları tek milletvekilinin de farklı partiden bir isim olmasını istemiyorlar, Gültekin Uysal’a CHP’den oy çıkmayacağını söylüyorlar. 2018’de İYİ Parti kontenjanından Afyon Milletvekili seçilen Gültekin Uysal’a, bu sefer İYİ Partililer de ayak diriyor ve istemiyorlar. İşte tam da bu nedenle Uysal için Eskişehir formülü üzerinde duruluyor. Peki, Eskişehir’deki CHP’liler Gültekin Uysal’a sıcak bakarlar mı? Hiç sanmıyorum!

saglisolluhaber.com

Yorumlar (1)
Chpli 1 yıl önce
Ben bu süreçle ilgili filmi görmüstüm
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@