banner298

banner194

Genel Başkan Kurul'dan hukuksuzluk çıkışı!

Son dönemde Mihalıççık’ta bulunan Hürriyet İlkokulu yönetiminin aldığı tavır dikkat çekiyordu... Eğitim Sen Genel Başkanı Prof. Dr. Nejla Kurul konuştu...

EĞİTİM 01.04.2022, 17:07
Genel Başkan Kurul'dan hukuksuzluk çıkışı!

Genel Başkan Kurul yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:

"Son dönemde Eskişehir Mihalıççık’ta Hürriyet İlkokulu idaresi, Mihalıççık İlçe Eğitim Müdürlüğü ve Kaymakamlığının dahil olduğu, sendikamızın aldığı nöbet tutmama kararı üzerinden yürütülen hukuka aykırı süreç “bu kadar da olmaz!” dedirtmektedir. Üyelerinin özlük ve ekonomik haklarını korumak amacıyla grev ve benzeri kararlar almaları sendikalara tanınan bir haktır. Danıştay, Anayasa Mahkemesi, AİHM kararları bu hakkı açık biçimde korunmaktadır. Öğretmenlerin görev tanımı dışında ikinci bir nöbet uygulamasına tabi tutulmaya çalışılması üzerine sendikamız bu nöbetlerin tutulmamasına ilişkin karar almıştır. Sadece sendikamız değil Eğitim Bir Sen, Türk Eğitim Sen gibi birçok sendikada bu haksız, hukuksuz uygulamaya karşı nöbet tutmama kararı almışlardır. Eskişehir ve Türkiye’nin her yerinde binlerce öğretmen sendika kararlarını önceden okul idarelerine tebliğ ederek kararı uygulamıştır.

Mihalıççık Eskişehir’in toprağı değil mi?

Söz konusu nöbet tutmama eylemlerine ilişkin Eskişehir’de hiç kimseye soruşturma açılmamıştır. Hukukun gereği olan da budur. Bunun tek bir istisnası olmuştur. O da Mihalıççık İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Hürriyet İlkokulu’dur. Okul idarecileri ve ilçe mülki amirleri adete ikna odaları kurarak, yetmedi soruşturmalar açarak üyemiz Seher Yerlitaş Bakar’a açık biçimde mobbing uygulamışlar, hukuka aykırı cezalarla Seher Hoca üzerinden ilçedeki tüm öğretmenlere gözdağı vermeye çalışmışlardır. Eskişehir’de hiçbir soruşturmanın açılmadığı bir olaya ilişkin sadece Mihalıççık’ta ve tek bir öğretmene soruşturma açılamasının nedeni nedir? Eskişehir’in bir akıllısı Mihalıççık’taki idareciler midir? Mihalıççık Eskişehir toprağı değil midir?

'İkna odası yetmedi, hukuka aykırı soruşturmalar'

Seher Hocamız sendika kararımızın ardından kararı okul idaresine sunmuş ve nöbet tutmayacağını belirtmiştir. Bunun ardından önce okul idaresi, sonra İlçe Eğitim Müdürlüğü en son da Kaymakamlık düzeyinde üyemiz ceza tehdidi de belirtilerek ikna edilmeye çalışılmıştır. Yasal bir hakkın kullanmak isteyen bir öğretmen adeta ikna odalarına sokulmuştur. Gerekçe ilginç: “Bu yönde bir eylemin diğer öğretmenlere” kötü örnek” olur!” 

'İl Milli Eğitim Müdürlüğü cezayı kaldırdı, Mihalıççık’taki idareciler yeniden ceza verdi'

Sendikal hakların engellenmesi Türk Ceza Kanunu’na göre suç teşkil etmektedir. Üyemiz idarecilerin suç teşkil eden bu davranışlarına rağmen sendikamızın eylem kararına uymuştur. Bunun üzere soruşturma açılarak kendisine maaş kesim cezası verilmiştir. Sendikamız anlam veremediği, hukuku aykırılığı açık olan bu cezayı İl Disiplin Kuruluna taşıyarak cezanın kaldırılmasını talep etmiştir. Bunun üzerine Vali Yardımcısı, İl Milli Eğitim Müdürü ve İl Milli Eğitim Müdürü Yardımcısı’nın da altında imzası olduğu bir kararla söz konusu ceza oybirliği ile kaldırılmıştır. Bu talihsiz süreç bitti derken Mihalıççık Kaymakamı bu sefer bir alt derece ceza olarak üyemize kınama cezası vermiş, ardından Mihalıççık İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından üyemize tekrar soruşturma açılmıştır. Şu durumda ister istemez soruyoruz: Hukuksuzlukta ısrarınızın sebebi nedir? 

'Öğretmenlere kötü örnek olan asıl sizlersiniz'

Mihalıççık’ta görev yapan idarecilerin bu tutumunu anlayabilmiş değiliz. Ancak kendilerinin deyimi ile amaç üyemizin öğretmenlere kötü örnek olmasını engellemekse bu hususta da kendilerini sorgulamalarını öneririz. Çünkü Eskişehir Milli Eğitim camiasına kötü örnek olan yanlış ve hukuksuz bir uygulamayı hukukun kendine verdiği sınırlar içerisinde protesto eden üyemiz değil; adeta ilin idarecilerine kafa tutarak, hukuksuzlukta anlaşılmaz bir biçimde ısrar eden idarecilerdir. 

'Hukuksuz yoldan dönülsün'

Eğitim Sen olan aldığımız kararın ve kararımızı uygulayan üyemizin arkasında olduğumu belirtmek isteriz. “Burada benim borum öter”, “burada kuralı ben koyarım” diyen bir anlayışın kabulü mümkün değildir. Bu anlayış başta Eskişehir olmak üzere tüm eğitim camiasına zarar vermektedir. Bu nedenle İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğündeki idarecileri bu hukuksuz yoldan dönmeye, üyemize verilen cezayı kaldırmaya ve açılan soruşturmayı çekmeye davet ediyoruz."

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@