banner194

28.03.2023, 10:41

Eskişehir'de milletvekili aday listeleri nasıl şekillenir?

Partiler, 9 Nisan’a kadar aday listelerini YSK’ya sunacaklar, YSK da gerekli incelemelerini yaptıktan sonra 19 Nisan’da kesin aday listelerini kamuoyuna duyuracak.

*

Burada partiler için kritik tarih 9 Nisan. Partiler, 12 gün içerisinde kimleri milletvekili adayı yapacaklarına karar verecekler.

*

Bu noktada Eskişehir’i değerlendirmek istiyorum. Özellikle AK Parti, CHP, İYİ Parti ve MHP’de aday adayı sayısı 100’ün üzerine çıkmış durumda. Ancak her parti, listesine yalnız ve yalnız altı isim yazacak. Elbette altı kişilik listede önem sırası da var. AK Parti ve CHP için ilk üç çok önemli. İYİ Parti için ise ilk iki. MHP için ise birinci sıra değerli. Bu gerçek göz önünde bulundurulduğunda bahse konu 100’ü aşkın aday adayının işi hiç de kolay değil.

*

Öte yandan, partiler hangi yöntemle adaylarını listelere yerleştirecekler?

Örneğin CHP, ittifak partileri olan Saadet, Demokrat, DEVA ve Gelecek partilerinden bir kişiyi Eskişehir listesine yazacak mı? Yazarsa hangi sıraya yazacak? Buna CHP örgütü nasıl bir tepki verecek? Mevcut Milletvekili Utku Çakırözer yaptığımız bir sohbet sırasında bu ihtimal için “herkes fedakârlık yapacak” şeklinde görüş beyan etmişti. Fakat burada şu soru sorulmalı: CHP örgütü uzun yıllardır zaten fedakârlık yapmıyor mu?

*

Millet İttifakı partilerinden Saadet, DEVA ve Gelecek partilerinin ittifak içinde ittifak yapabilecekleri de konuşuluyor. Bu görüş Saadet Partisi Lideri Temel Karamollaoğlu tarafından sıklıkla dile getirilmişti. Özü şu: Üç parti adına bir milletvekili adayı çıkacak ve o üç parti o adaya destek verecek. Eskişehir’de ittifak içinde ittifak formülü üç parti tarafından konuşuluyor, üzerine toplantılar yapılıyor. Ancak Ankara’dan gelecek talimat bekleniyor.

*

Ya İYİ Parti? İYİ Parti’nin de Eskişehir’de işi hiç kolay değil. Evet, şu an itibariyle aday adaylarıyla en heyecanlı ve hareketli parti olarak karşımıza çıkıyor. Fakat özellikle birinci ve ikinci sıraya hangi isimleri yerleştirecek, merak konusu. Zira iddialı aday adayları birbirleriyle benzer özellikler sergiliyor. Öte yandan ‘temayül şeklinde ön seçim’ yapılacak. Peki, söz konusu uygulama aday belirleme noktasında ne kadar etkili olacak? Yeri gelmişken İYİ Parti’nin avantajını da ifade etmek istiyorum. CHP gibi dışarıdan ya da başka bir partiden aday gelmeyecek, bu durum aday belirleme anlamında İYİ Parti’nin elini hiç olmazsa biraz rahatlatacak, teşkilatta yaşanacak olası bir tepkinin de önüne geçilecek.

*

Gelelim AK Parti’ye… İl başkanının istifa sürecinin sakız gibi uzatılması, il ve ilçe başkanları istifa ettikten sonra yapılan temayülde yaşanan enteresan olaylar… İstifa edenlerin yerine atanan isimlerin etkisiz olması… Buna karşın çoğu etkili partilinin küstürülmesi, gururunun kırılması… Yani kısacası teşkilatta bir kaos yaşanıyor. AK Parti bu ortamda milletvekili aday adaylarını belirleyecek. Bu noktada bir bakanın liste başı olabileceği konuşuluyor. Biliyorsunuz ki mevcut bakanlar, milletvekili olarak dokunulmazlık zırhına kavuşmak istiyorlar. Sanırım seçildikten sonra bakanlık görevlerini başka birilerine devredecekler. Her neyse… AK Parti’de liste başına bakan gelir mi? Gelirse kim gelir? Etkili olur mu? Teşkilat buna ne der? Öte yandan mevcut milletvekilleri listeye alınırlar mı? İstifa eden il ve ilçe başkanları hangi sırada olur? AK Parti ilk üçte bir kadın adaya yer verir mi?

*

Partide böyle bir karmaşa hakimken, ortalığı iyiden iyiye karıştıracak başka gelişmeler de yaşanabilir. Nedir o? Şöyle anlatayım… MHP’nin Eskişehir’de milletvekili çıkaramayacağı ön görülüyor. O halde MHP’nin oyları boşa gidebilir. İhtimal dahilindedir ki, MHP adayı AK Parti listesinden seçime girebilir. Böylelikle AK Parti ve MHP, mevcut oylarını bir havuzda konsolide edebilecek. Öte yandan, BBP için de benzer bir senaryonun düşünüldüğünü ifade edebilirim. Böyle bir tabloda, AK Parti listesine dışarıdan bir bakan ile MHP veyahut BBP’den bir kişi geldiğinde, teşkilat içerisinden aday adaylığı başvurusu yapan 37 kişiden hangi 1 kişiye şans tanınacak?

*

Yukarıdaki bilinmeyenlerin ve akılları kurcalayan soruların tümü 9 Nisan günü cevap bulacak, büyük oranda sisli hava dağılacak. Sadece 12 gün daha bekleyeceğiz…

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@