Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Bakan Memişoğlu: Kanser ve SMA İlaçları Türkiye'de Üretilecek

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Türkiye'nin sağlıkta yerli üretim hedeflerini açıklayarak kanser ve SMA ilaçları ile 45 stratejik tıbbi cihazın Türkiye'de üretileceğini bildirdi.

GENEL 16.08.2026 16:19 Seray Şahin 26 okuma Okuma Süresi: 2 dk
Bakan Memişoğlu: Kanser ve SMA İlaçları Türkiye'de Üretilecek
Paylaş:
N

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, sağlık muhabirleriyle bir araya geldiği toplantıda Türkiye'nin sağlık alanındaki bağımsızlık hedeflerini paylaştı. Memişoğlu; kanser ve SMA ilaçlarının yerli üretimi, 8 yerli aşı projesi, 45 stratejik tıbbi cihazın üretimi ve evde sağlık ile palyatif bakım hizmetlerindeki yeni entegrasyon modeline ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Uluslararası Sağlık Hizmetleri AŞ'nin (USHAŞ) İstanbul Şubesi'nde basın mensuplarıyla buluşan Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Türkiye'nin sağlık sisteminde ulaştığı noktayı ve geleceğe yönelik stratejik hamlelerini aktardı. Türkiye'nin yıllık 3 milyonun üzerinde uluslararası hastaya hizmet verdiğini belirten Memişoğlu, "Koruyan, Geliştiren ve Üreten" sağlık modelinin ayrıntılarını paylaştı.

Kanser ve SMA İlaçlarında Yerli Üretim Dönemi

İlaç ve tıbbi teknoloji alanında tam bağımsızlık hedeflendiğini vurgulayan Bakan Memişoğlu, ithal edilen kritik ürünlerin yerlileştirileceğini belirtti. Memişoğlu konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'nin üretim kapasitesini tamamen bağımsız hale getireceğiz. Özellikle kanser, SMA gibi moleküler hastalıklar, immünoterapi gibi ilaçları kendimiz üretir hale getiriyoruz şimdi. Bunun klinik çalışmalarına da başlayacağız çok kısa zamanda. TÜSEB'le birlikte Türkiye'nin ihtiyacı olan 45 stratejik cihazı tespit ettik ve üretimini teşvik ediyoruz."

Aşı ve Tıbbi Cihaz Teknolojilerinde İlerleme

Bakanlık olarak 8 yerli aşının üretimi için planlama yapıldığını dile getiren Memişoğlu; en az 6 aşı için birkaç hafta içinde sözleşme imzalanacağını, üretimin temel hücre düzeyinden itibaren gerçekleştirileceğini açıkladı. Yerli imkânlarla geliştirilen kalp-akciğer pompasının hastalarda kullanılmaya başlandığını ve yıl sonu itibarıyla seri üretime geçileceğini duyuran Memişoğlu; yerli ultrason, mobil röntgen, solunum cihazı ve kapsül endoskopi gibi kritik teknolojilerin de prototip çalışmalarının tamamlandığını bildirdi.

Evde Sağlık ve Palyatif Bakımda ESKOM Dönemi

Palyatif bakım ve evde sağlık hizmetlerini birleştiren yeni mevzuatla Evde Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Merkezi'nin (ESKOM) kurulduğunu aktaran Memişoğlu, yaşlanan nüfus yapısına uygun olarak proaktif aile hekimliği sisteminin devreye alındığını söyledi. Türkiye genelinde 271 bin yataktan 7 bin 822'sinin palyatif bakıma ayrıldığını belirten Memişoğlu, aile hekimlerinin hastanelerden randevu alma ve 1850 ilacı reçete edebilme yetkileriyle donatıldığını kaydetti.

Sağlık Tehditleri ve Yaşam Tarzı Uyarıları

TÜİK verilerine değinen Bakan Memişoğlu, Türkiye'de ortalama yaşam süresinin 78,5 yıla yükseldiğini ve bebek ölüm oranlarının binde 7,8'e gerilediğini ifade etti. Ölümlerin yüzde 34,7'sinin dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklandığını vurgulayan Memişoğlu; sigara kullanımı, hareketsizlik ve obeziteye dikkat çekerek toplumda tedavi talebinden ziyade koruyucu sağlık bilincinin oluşturulması gerektiğinin altını çizdi.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
ÇİDEM ile tarım sektörü güç kazanacak
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇİDEM ile tarım sektörü güç kazanacak
WhatsApp
İhbar Hattı