banner298

banner194

04.04.2023, 13:42

İYİ Parti’deki temayül sonucu ne anlama geliyor?

Şu bir gerçek ki, İYİ Parti, Eskişehir’deki en iddialı partiler konumunda olan AK Parti ile CHP’den çok daha heyecanlı, çok daha hareketli ve çok daha demokrat!

Neden mi?

İlerleyen günlerde detaylarıyla işleyeceğim ancak bugün kısa özetle ifade etmem gerekirse…

*

AK Parti, il başkanı ve milletvekili adaylarını belirlemek amacıyla yaptığı temayül yoklamalarında antidemokratik bir ortam oluşturmasının yanında, teşkilatı deyim yerindeyse birbirine düşürdü, çoğu ismi küstürdü. Buna merkez ilçe başkanlıklarına yaptığı tepki çeken atamalar da eklenince, yapılan yanlışların üzerine tüy dikilmiş oldu.

*

CHP’de de durum AK Parti’den pek farklı değil. Aday adayı tanıtım toplantısında yapılan hatalar partilinin kafasında soru işareti bıraktı. Bu yetmezmiş gibi, Genel Merkez’in “sandık kurmadan, oy kullanmadan örgütün milletvekili aday adaylarına ilişkin görüşünü alın” talimatına uymayan il başkanlığı, ilçelerde seçim yaptı. Bununla da yetinmeyerek, ilçelerden gelen sonuçları dikkate almadı ve kendi yaptığı listeyi Ankara’ya gönderdi. Bununla beraber aday adayları ve onların destekçileri açık açık tepkilerini dile getirdi. Örnek mi? Örnek Ali Ünal! Deyim yerindeyse açtı ağzını yumdu gözünü. Yani, iktidar sloganları atan bir partinin heyecan yaratamaması bir yana, üstüne üstlük partili üzerinde gerginliğe sebep olması düşündürücü.

*

Ya İYİ Parti?

Meral Akşener’in altılı masadan kalkması ve geri dönmesi sürecinde her ne kadar kan kaybetse de, hızlı bir toparlanma sürecine girdi. Bazı illerde üye bazlı yapılan temayül yoklaması, partiye hareket getirdi. Dahası, söz konusu temayülün üye bazında yapılmasının yanında, yapıldığı illerde sandıkların açılması ve kamuoyuna ilan edilmesi, demokratik bir tavır olarak karşımıza çıktı. Bu da üyelere güven verdi.

*

Eskişehir’deki temayül yoklaması da oldukça heyecan yarattı.

Genel Merkez tarafından ani bir kararla temayül yoklaması yapılmasına karar verilmesine rağmen üye katılımının yüzde 60’a yaklaşması heyecanın göstergesi oldu.

Aday adayları üyenin önüne çıktı, üyeler tercihlerini yaptı, herkesin huzurunda oy sayımı gerçekleştirildi ve sonuçlar yine herkesin huzurunda kamuoyuna aktarıldı.

Bu yaklaşım, yukarıda belirttiğim gibi demokrasi örneği olmasının yanı sıra, partinin üyelere olan güvenini de gösteriyor. Dahası, kimlerin aday yapılacağına ilişkin tartışmaların tamamen önünü kesiyor.

*

Peki, Eskişehir’deki temayül yoklamasının sonucu neyi gösteriyor?

İYİ Partili üyeler; genç, enerjisi yüksek, vizyonlu ve dinamik isimleri parlamentoda görmek istiyorlar.

Nebi Hatipoğlu, Melih Aydın ve Hakan Kaymak’a olan ilginin sebebi bu.

Öyle ki, çok uzun yıllardır siyasetin içerisinde olan ve çeşitli partilerden İYİ Parti’ye gelip İYİ Parti çatısı altında konumlanan isimlerin temayül yoklamasında ilgi görmemeleri “siz artık köşenize çekilin, yerinizi gençlere bırakın” anlamını taşıyor.

*

İYİ Parti Genel Merkezi üyelerinin verdiği bu mesajı şiddetle dikkate almalı, listeyi gençlere emanet ederek seçime girmelidir. Zira AK Parti ile CHP’nin milletvekili listelerinin kötü olması durumunda, İYİ Parti’nin listesinin önemi daha da artacaktır.

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@