AK Partili Günay Bulgaristan seçimlerini değerlendirdi

AK Parti Eskişehir Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Üyesi Emine Nur Günay, Bulgaristan’da gerçekleştirilen genel seçimleri değerlendirdi.

SİYASET 05.10.2022, 12:28
AK Partili Günay Bulgaristan seçimlerini değerlendirdi

AK Parti Eskişehir Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Üyesi Prof. Dr. Emine Nur Günay, Bulgaristan’da gerçekleştirilen genel seçimlere, AKPM’yi temsilen gözlemci olarak katıldı. Prof. Dr. Günay ayrıca bu seyahatinde birçok farklı temasta bulundu.

Prof. Dr. Günay konu ile alakalı, "Bulgaristan erken seçimlerinde Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi adına gözlemci olarak Sofya’ya geldik. İki gün tüm siyasi parti temsilcileri, medya ve STK temsilcileri ile yoğun toplantılarımız oldu. Ülkenin siyasi dinamiklerini ve farklı yaklaşımlarını doğrudan dinlemek çok faydalı oldu. Bulgaristan Merkezi Seçim Komisyonu üyeleri ile toplantı yaptık. Seçim güvenliği ve sistemi konusunda bilgi aldık, kaygı duyulan konuları aktardık. Avrupa Konseyi Seçim Gözlem heyetinden temsilciler olarak Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in tayin ettiği dördüncü geçici hükümetin Başbakanı Sn. Gılıb Donev ve kabine üyeleri ile 2 Ekim erken genel seçim hakkında görüşme gerçekleştirdik, bilgi aldık. Bulgaristan vatandaşları son 1,5 yılda genel seçim için 4 kez sandık başına gitti. Tek başına hiç bir siyasi parti iktidar olamıyor ve kurulan koalisyonlar sürdürülemiyor. Her seçimde oy kullanma oranı düşüyor.  Bir önceki seçimde %46 olan katılım oranı bu aefer %39 dolayında kaldı” dedi. 

SABAH 7’DEN GECE YARISINA KADAR SANDIK BAŞINDA 

Prof. Dr. Günay seçim günü ile alakalı olarak ise, ‘’Seçim günü Almanya MV Heike Engelhardt ile Sofya’daki oy kullanılan merkezlerde sandıkları Avrupa Konseyi adına gözlemledik. Bulgaristan Erken Seçimlerinde Avrupa Konseyi Seçim Gözlem Delegasyonu olarak 07:00 açılış ile başladık, gece yarısı oy sayımı tamamen bitene kadar devam ettik’’ Şeklinde açıklamada bulundu. 

'TÜRK KÖKENLİ VATANDAŞLARIN OY KULLANMASI KEYFİ ŞEKİLDE ENGELLENDİ'

Seçim değerlendirme toplantısı hakkında yorum yapan Prof. Dr. Günay, ‘’Sabah toplantımızda Bulgaristan Erken Seçim Delegasyonu olarak gözlemlerimizi ve deneyimlerimizi paylaştık. Genelde süreç normal geçti, makina ile oy merkezlerinde e-oylama başarılıydı. Karşılaşılan sorunlardan biri; Türkiye’den oy kullanmaya gelen Bulgaristan pasaportlu Türk kökenli vatandaşların sınırda saatlerce keyfi olarak bekletilmesi ve oy kullanmalarının engelenmesi. Bu sorunu seçim günü öğle civarı haberimiz olur olmaz Seçim Delegasyonu Başkanı’na ilettik. Bulgaristan’ın Avrupa değerlerine ve demokratik haklara saygılı olduğundan eminiz. Türk kökenli çifte vatandaşlık taşıyan ve Bulgaristan’da kayıtları olan kişilerin gelecekte sınırda bu tür engellerle karşılaşmayacağını ve oy kullanmalarının engellenmeyeceğini umut ediyoruz’’ dedi.

BULGARİSTAN’DA TÜRK ESERLERİNİ VE ELÇİLİĞİ ZİYARET ETTİ

Prof. Dr. Günay Bulgaristan’da farklı ziyaretlerde de bulundu. Ziyaretler ile alakalı Günay, ‘’Türk Milletvekilleri olarak Bulgaristan Başmüftülük’ü ziyaret ettik. Değerli hocalarımızdan faaliyetleri hakkında bilgi aldık, karşılaştıkları sorunları değerlendirdik. Banyabaşı Camii (Banya Bashi) Sofya'nın merkezinde 16. yüzyıldan kalan ve en eski camilerinden biri. Bir Osmanlı eseri ve camii olarak faaliyet yapan tek camii. Molla Efendi Kada Seyfullah'ın maddi destekleriyle 1566-1567 yılları arasında inşa edilmiş, Molla Efendi Camii olarak da biliniyor. Ne yazıkki bir çok tarihi camii müze ve galeriye çevrilmiş.’’ Şeklinde konuştu. T.C. Sofya Büyükelçiliği Müsteşarı Sn. Esin Topçu ve vekillerimiz ile Vitoşa Caddesi ve Kültür Sarayı’nu ziyaret ettik. Osmanlı döneminden kalan Banyabaşı Hamamı’nı ziyaret ettik. Osmanlı tarihini silmek için her mimari eser dönüştürülmüş. Günümüzde hamamın bir bölümü Sofya Tarihi Müzesi olarak kullanılmakta. Yanı başında şifalı kaynak suyu halk tarafından rağbet görüyor. Büyükelçiliğimizdeki Atatürk odasını da ziyaret ettik. Mustafa Kemal Paşa'nın askeri ataşe olarak 1913-1915 yıllarında Sofya'da görev yaptığı makam odası restore edilmiş, görev yaptığı döneme ait 20 belge örnekleri sergilenmekte. Sofya Büyükelçimiz Sn. Aylin Sekizkök’e nazik daveti ve ev sahipliği için teşekkür ederiz. Bulgaristan ve Balkanların ekonomik ve siyasi dinamiği hakkında çok değerli bir sohbet gerçekleştirdik.’ Şeklinde açıklamada bulundu.

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@