banner298

banner194

Eskişehir'de pancar üreticisi zorda!

İYİ Parti Beylikova İlçe Başkanı Orhan Kara, kuraklık nedeniyle ilçe tarımının etkilendiğini ifade etti, pancar kotasına dikkat çekti... İşte detay...

TARIM 18.02.2022, 12:16
Eskişehir'de pancar üreticisi zorda!

"Beylikova İlçemizin geçen yıl içerisinde aşırı sıcak hava ve kuraklığın etkisi sonucunda, ilçemiz sınırları içerisinde geçmekte olan Porsuk nehrinin sularının çekilmesine ve kurumasına neden olmuştur. İlçemizin geçim kaynaklarından olan tarım adeta durma noktasına gelmiştir" diyen İYİ Parti Beylikova İlçe Başkanı Orhan Kara, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

'PANCAR ÜRETİCİLERİ ZORDA'

"Çiftçilerimiz tarım arazilerini yeterince sulayamadıklarından kaynaklı elde ettikleri üründe rekoltede düşüşü yaşamıştır. Özellikle geçim kaynaklarımızdan olan pancar arazileri sulanamadığından pancar üreticileri zor durumda kalmıştır. Devletimizin resmi kurumlarından alınan veriler doğrultusunda 2021 yılında kuraklığın %60 olarak tespit edilerek gerçekleştiği görülmüştür. Tabi bu oranlar karşısında pancar üreticilerinin kotalarında eksiklik meydana gelmiştir. Devletimizin üreticiye verdiği gübre ve avans destek bedelleri, bu ürün kaybı sonucunda kesmek zorunda kalacaktır. 

'TARIMIN DA BİR SANAYİ OLDUĞU GÖZ ARDI EDİLMEMELİDİR'

Beylikova İlçemizde pancar bordroları dağıtıldı. Avans, gübre,  tohum vs. Bedelleri elbette kesilecek. Ancak İlçemizde 2021 yılında meydana gelen kuraklık sonucunda pancar üreticileri istedikleri ürünü elde edememiş ve almış olduğu ürün ise yarı yarıya düşmüştür. Buna rağmen pancar üreticilerini Devletimiz yeteri kadar destekleyemediği gibi, kota borcu demek suretiyle üreticilerden kesintiler yapmıştır. Bende bir pancar üreticisi olarak bu kesintilere maruz kaldım. Benden de 39.000 lira gibi kesinti yapılmıştır, bu kesintinin sebebi ise kota borcu adı altında icat edilen bir uygulama ile gerçekleşmiştir. Bu bir soygundur. Ben dahil pek çok pancar üreticisi bundan böyle asla pancar ekmek istememekteyiz. Biz üreticileri devletimizin desteklemesi gerekirken, bir çok önümüze engeller getirilmekte. Ülkemiz ekonomik kriz içerisinde, bizler üretici olarak tarımın desteklenmesini istemekteyiz. Bizlere destek verildiğinde, Ülkemize ithal tarım ürünleri yerine milli ve yerli ürünler ile vatandaşlarımızın sofralarına girmek isteriz. Hazır tüketimden ziyade üretime odaklanmamız gerektiğini, tarımında bir sanayi olduğu asla göz ardı edilmemesini düşünmekteyiz. Tarım alanında bir çok insan evine ekmek götürmekte bunun milli bir sorun olarak görülmelidir. Gübre ve mazot fiyatlarına gelen fahiş fiyatlar diğer bir taraftan biz üreticileri zor durumda bırakmaktadır. Bu konuda Devletimizden üreticiler olarak destek bekliyoruz. Çıkmazda olan özellikle pancar üreticilerini görmezden gelmemelerini umuyoruz."

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@