En Çok İzlenen Videolar

Popüler Videolar

Türkiye’nin ilk İnme Merkezi ESOGÜ’de!

Sağlık 17.02.2022, 16:40

Türkiye’de sayılı İnme Merkezi var. O merkezlerden bir tanesi de Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde yer alıyor. Sağlı Sollu Haber, o merkezi inceledi.

İnme, dünya üzerinde olduğu gibi Türkiye’de de önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Ancak insanın başına gelmeyince pek dikkat çekmiyor. Sağlı Sollu Haber, inmenin ciddiyetini okurlarına aktarmak üzere Türkiye’nin önde gelen ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) bünyesinde bulunan İnme Merkezini inceledi.

ESOGÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilimdalı Başkanı ve Türk Beyin Damar Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Atilla Özcan Özdemir, inmeyi ve İnme Merkezini Sağlı Sollu Haber okuyucuları için anlattı.

Aynı zamanda ESOGÜ İnme Merkezi’nin kuruluş sürecini koordine eden Prof. Dr. Özdemir, şunları söyledi:

YETİŞMİŞ UZMANLARA DİKKAT ÇEKTİ

"Önce inme merkezlerinin işlevlerinden bahsetmek isterim. İnme merkezleri beyin damarı tıkanıklığı sonucu oluşan inmeye acil müdahale edecek ve sonrasında hastanın tedavisini inme ünitesinde nörolojik yoğun bakımlarda sürdürebilecek teknik ve bilimsel kapasiteye sahip merkezlerdir. İnme konusunda yetişmiş uzmanların olması inme merkezi yapılanmasında çok önemlidir. İnme hastasına erken müdahale etmek ve zamanla yarış, hastanın gelecekteki yaşamını belirler. Bu açıdan inme tanısı, müdahalesi, bakımı ve takibi konusunda iyi eğitim alan uzmanların bulunması inme merkezi yapılanmasında şarttır.

10 YILDIR HİZMET VERİYOR

Eskişehir İnme Merkezi 2010 yılında resmi olarak Eskişehir Valiliği, Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörlüğü arasında yapılan resmi protokolle kurulmuştur. Bu proje ile Eskişehir İnme Merkezi Türkiye’deki ilk resmi inme protokolü ile Eskişehir ve bölge illerden inme hastalarına müdahale etmiştir. 2012 yılında İnme Yoğun Bakım, İnme Ünitesi yenilenmiş ve inme müdahalesi için kullanılacak anjiyografi cihazı devletten alınan proje ile temin edilmiştir. Yaklaşık 10 yıldır inme hastalarına hem koldan hem de anjiyo yoluyla kateter teknikleriyle beyin damarını açan tedaviler uygulanmıştır. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Acil Servis Anabilim dalı da inme hastalarının acil servisteki organizasyonu konusunda önemli görevler üstlenmiştir.

NÖROLOJİ UZMANLARI DA YETİŞTİRİYOR

İnme Merkezi Covid-19 pandemisi sırasında görevine devam etmiş ve iki yıl boyunca toplam 500 hastaya anjiyo yoluyla ve koldan damar açıcı tedavi uygulaması yapmıştır. Eskişehir İnme Merkezi ülkemizde inme merkezlerinin gelişmesi için bir eğitim merkezi konumundadır. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İnme Merkezinde ülkemizin değişik bölgelerine inme tedavilerinin uygulanması ve inme merkezlerinin kurulması için toplam otuz nöroloji uzmanı yetiştirilmiştir. İnme Merkezi olarak yoğun bakım uzmanlarının yetişmesine de katkı sağlamaktayız. İnme ile mücadele bir ekip işidir. Bu ekipte çalışan arkadaşlarımızın, hocalarımızın, hemşirelerimizin çok büyük katkıları vardır."

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@