16 yaşındaki gençten kanser için tedavi projesi

Oolong çayının kanser tedavisinde kullanılabileceğini ortaya koyan 16 yaşındaki lise öğrencisi Emir Ersel Karakuş’un nano-teknoloji konulu makalesi, uluslararası bilimsel dergi “Journal of Drug Delivery Science and Technology”de yayımlandı.

BİLİM 08.03.2024, 11:29
16 yaşındaki gençten kanser için tedavi projesi

İstanbul Nazmi Arıkan Fen Lisesi 11. sınıf öğrencisi Emir Ersel Karakuş’un nano-teknoloji alanındaki kanser araştırması uluslararası bilimsel dergi “Journal of Drug Delivery Science and Technology”de yayımlandı. Asya kültürlerine ilgi duyan ve bu vesileyle Asya'da bolca tüketilen Oolong çayının şifalı etkilerini öğrenen Karakuş, bu çayın kanser tedavisinde etkili nano-ilaçların geliştirilmesinde kullanılabileceğini düşündü. Bilim insanı olan annesi Doç. Dr. Selcan Karakuş’un da desteğiyle Oolong çayı ve elde edildiği Camellia sinensis bitkisinden yararlanarak “nano-tanecikler” geliştiren Karakuş’un buluşunun kolon kanseri ve göğüs kanseri hücrelerinin oluşumunu yavaşlattığı, zararlı hücrelerin kendi kendini yok etme sürecini hızlandırdığı kanıtlandı. Ulaştığı bulguları “Journal of Drug Delivery Science and Technology” dergisinde makale olarak yayımlayan 16 yaşındaki Karakuş, bu alanda çalışan en genç bilim insanlarından biri olarak tarihe geçti.

“Merakım, ülkeme hizmet arzumla birleşti”

Söz konusu bilimsel çalışmayı yürütürken en büyük motivasyonunun insanlığa fayda sağlamak olduğunu belirten Karakuş, “Ailemin ve öğretmenlerimin de destekleri sayesinde bilime olan merakım, ülkeme hizmet etme arzumla birleşti. Mevcut bilgi ve birikimim ile özgün bir çalışma ortaya koymaktan gurur duyuyorum" ifadelerini kullandı.

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@