banner194

CHP'ye demokrasi önerisi!

18. Dönem Milletvekili olan Zeki Ünal, Bayram Yumrukaya'ya konuştu. Ünal, "Demokrasi iddiasında olan CHP, parti içinde demokrasiyi gerçekleştirmelidir" dedi... 18. Dönem Eskişehir Milletvekili, geçmiş yıllarda CHP Parti Meclisi Üyesi,...

20 Ocak 2023, 13:00
CHP'ye demokrasi önerisi!

18. Dönem Milletvekili olan Zeki Ünal, Bayram Yumrukaya'ya konuştu. Ünal, "Demokrasi iddiasında olan CHP, parti içinde demokrasiyi gerçekleştirmelidir" dedi...

18. Dönem Eskişehir Milletvekili, geçmiş yıllarda CHP Parti Meclisi Üyesi, Genel Başkan Yardımcısı, Eskişehirspor Kulübü başkanlığı görevlerinde bulunan Zeki Ünal’ı 1980'li yıllardan bu yana tanırım. SHP Merkez İlçe Başkanlığı döneminde, CHP'nin ikinci kez açılışındaki kurucu il başkanlığı döneminde ortak bazı çalışmalar içinde olduk. Gerek CHP üyelerine gerekse vatandaşlara epey yardımı olmuştur. Yani bu şehirde partili-partisiz herkese yardımcı olarak iz bırakmış birisidir.

Zeki Ünal 1954 Eskişehir doğumlu, Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi İşletme Bölümü mezunudur. Serbest Ticaret ile uğraşmaktadır. Resim sanatı ile de ilgilen Zeki Ünal’ın açılan sergileri de vardır.

CHP Eskişehir tarihinde önemli yere ve birikime sahiptir. O nedenle Murat Kahyaoğlu’ndan sonra ikinci söyleşi Zeki Ünal ile olmalı idi.

Şimdi sorularımızla söyleşimize başlayalım...

B. YUMRUKAYA: 1987 yılında SHP'de ön seçim ile 2. sıradan milletvekili seçildiniz. CHP'de bu dönem ön seçim mümkün mü?

ZEKİ ÜNAL: Chp üye partisidir. Demokrasi katılım demektir. Chp'nin Eskişehir'de 17.000 üyesi var. Onlarca milletvekili aday adayı olacak. Adaylar oy almak için yarışacak. Tüm mahalleleri köyleri sivil toplum örgütlerini odaları dernekleri ziyaret edecekler. Parti üyeleri parti içi demokrasiye katkıda bulunacaklar ve sorumlulukları düzeyinde partiyi savunmaya başlayacaklar. Üyelerle yapılan önseçim partiyi diri tutacak oyları da en az %10 artıracaktır. Sorumluluk sandıklara sahipliği daha da artıracaktır. Türkiye'de demokrasi iddiasında olan CHP, önce parti içinde demokrasiyi gerçekleştirmelidir. 

B. YUMRUKAYA: CHP Eskişehir’de merkez ilçe başkanlığı ve üç dönem il başkanlığı yaptınız ve örgütün hemen hemen bütün genel ve yerel seçim çalışmalarında görev aldınız, gerek milletvekili, gerek belediye başkan adaylarının belirlenmesinde rolünüz oldu mu?

ZEKİ ÜNAL: Hayır olmadı, hep üyeye dayalı ön seçimden yana tavrımı koydum.

B. YUMRUKAYA: Yine birçok kongrede divan başkanlığı yaptınız, ayrıca kongre konuşmalarınız oldu, oralarda yaptığınız konuşmaların çoğuna şahit oldum, dikkat ettiğim konu hep parti içi demokrasiye değinirdiniz, savunurdunuz, CHP üye yapısı sağlıklı mı?

ZEKİ ÜNAL: CHP'de üye yapısı sağlıklıdır, daha da çoğaltılmalıdır. Üyeye dayalı ön seçim yapmaz iseniz, partinin büyümesini ve gelişmesini yok sayarsınız. Üye olmanın bir anlamı kalmaz. Parti üyeleri mutlaka kararlara katılıp, sorumluluk sahibi olmalılardır. 

B. YUMRUKAYA: En son Şubat 2020’de yapılan il kongresinden sonra CHP'de oluşan huzursuzluğun ana sebebi sizce nedir?  Bu sorun nasıl çözülür?

ZEKİ ÜNAL: Parti belediyelerin yarış platformuna dönmüştü ve kimliğini kaybetmişti. Ali Ünal ve ekibi CHP'ye sahip çıkarak, yeni bir ruh, yeni bir anlayış ve siyasetin gençleşmesine inanarak, politikanın şahıslar için değil, toplum için yapılmasının altını çizdiler. Huzursuzluklar, üyelere sorumluluk verildiğinde ve baskı altına alınmadığında ortadan kalkar.

B. YUMRUKAYA: Eskişehir’de CHP'li belediyelerin çalışmalarını nasıl değerlendirirsiniz?

ZEKİ ÜNAL: Belediyelerimizi çok başarılı buluyorum.

B. YUMRUKAYA: Temmuz 2018 CHP il danışma kurulu toplantısında yaptığınız konuşmada; 24 Haziran2018 seçimlerinin bir başarısızlık olduğuna vurgu yaptınız.  Başarısızlığın sebebi olarak milletvekili aday tercihleri olduğunu söyledininiz, Bu konuyu daha detaylı olarak anlatabilirmisiniz.

ZEKİ ÜNAL: İl danışma kurulları, parti içi eleştirilerin yeridir. Partinin eksilerinin artılarının tartışıldığı platformdur. Yanlış gördüğüm her şeyi ve doğruları orada söylerim. İşe yaradığını zannediyorum.

B. YUMRUKAYA: 2015 yılında milletvekili aday adayı oldunuz, ama sıralamaya giremediniz, neden?

ZEKİ ÜNAL: Parti genel merkezi yetkilerini benden yana kullanmadı.

B. YUMRUKAYA: 1991 yılında yine 2. sıradan ön seçim ile seçildiniz, ama milletvekili seçilemediniz, neden?

ZEKİ ÜNAL: 1991 seçimleri tercihli isme dayalı bir seçim oldu. Üyelerin katlımı ile yapılan ön seçimde 2. oldum, ancak halkın kullandığı tercihli seçimde, halk beni 1. sıraya getirdi. Seçilemeyişimin sebebi, parti barajı geçemedi.

B. YUMRUKAYA: 9 Eylül 1992'de CHP ikinci kez yeniden Deniz Baykal önderliğinde açıldı, siz de Eskişehir kurucu il başkanı idiniz, o dönemi biraz anlatırsanız... Mesela siz SHP'den neden istifa ettiniz, neden yeniden açılan CHP'de görev aldınız?

ZEKİ ÜNAL: Sosyal demokrasi ve kuvai milliye tarihi partisi, Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu CHP'ydi. Açıkça tavrımı CHP'den yana kullandım. Daha sonra diğer partiler de doğruyu gördü, aynı çatı altında birleştik.

B. YUMRUKAYA: Sayın Ünal, 20 Ocak 2002'de CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na bir mektup yazdınız, bu mektupta nelere değindiniz?

ZEKİ ÜNAL: Genel başkana, yürüttüğü politikalarla ilgili yardımcı olmak için bu tip mektuplar yazıyorum, umarım faydalı oluyordur. Mektubumda özetle; kararlı ve inandırıcı bir dile gereksinim olduğunu, Cumhurbaşkanı adayının Millet İttifakı bileşenleriyle birlikte belirlenmesi gerektiğini belirttim ve gördüğüm ve tespit ettiğim sorunları, çözüm önerileri ile birlikte anlattım. CHP'de parti içi demokrasinin daha geliştirilmesi ve adaylarının belirlenmesinde, üyeli ön seçimlerin yapılması gerektiğini ilettim. 

B. YUMRUKAYA: CHP Eskişehir milletvekillerinin çalışmalarını ile il ve ilçe örgütlerinin çalışmalarını nasıl değerlendirirsiniz peki?

ZEKİ ÜNAL: Milletvekilleri, il başkanları, partiyi büyütmek için ellerinden geleni yapıyorlar.

B. YUMRUKAYA: Muhalefet partilerinin “Güçlendirilmiş parlamenter sistem” adı altında ortak çalışmalar yaptıklarını ve bazı ana başlıklar altında anlaştıklarını basından okuyoruz, yapılan bu çalışmalardaki başlıkları yeterli buluyor musunuz? Eksik konu başlıkları var mı? Varsa hangi konular bu çalışmaya ilave edilmelidir?

ZEKİ ÜNAL: CHP bu çalışmalarda önder durumdadır. Doğru tespitlerle amacına her geçen gün daha da yaklaşmaktadır. Seçim sistemi bir partinin tek başına iktidar olmasını engelliyor, fakat birinci parti CHP olacaktır. Eskiden seçim sonrası yapılan koalisyonlar artık seçim öncesi yapılmaya başlanmıştır.

B. YUMRUKAYA: Genel başkan Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığından memnun olmadığınızı yine danışma kurulunda belirttiniz. Sizce gerçekten CHP'de genel başkanlık sorunu var mı? Varsa, nasıl bir genel başkan tarifi yaparsınız?

ZEKİ ÜNAL: Eleştirdiğim dönemde genel başkan toplumda istenilen etkinliği yaratamıyordu, şu anda üstün bir performans gösteriyor ve halkta karşılık bulmaya başladı.

B. YUMRUKAYA: Eskişehir’de, 2024 yılında yapılacak yerel seçimler ile ilgili şimdiden bazı senaryoların yazıldığını ve konuşulduğunu duyuyoruz, bu senaryolardan haberiniz var mı? Önümüzde bir genel seçim ve Cumhurbaşkanlığı seçimi hazırlığı varken bu tür yaklaşımları doğru buluyor musunuz?

ZEKİ ÜNAL: Öncelikli hedefimiz, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine son vermektir. Parti tüm gücüyle buna yüklenmelidir.

B. YUMRUKAYA: Günümüze gelirsek; sizce millet ittifakının ya da muhalefetin Cumhurbaşkanı adayı kim olmalı? neden o olmalı? Sizce Cumhurbaşkanlığını kazanmak yeterli mi? Ayrıca CHP iktidara hazır mı, yakın mı?

ZEKİ ÜNAL: Cumhurbaşkanı adayına, ittifak partilerinin genel başkanları, kamuoyu yoklamalarının sonuçlarını alarak birlikte karar vereceklerdir.

B.YUMRUKAYA: Son günlerde Kemal Kılıçdaroğlu gönüllüleri çok tartışılır oldu, bu konuda siz neler söylemek istersiniz?

ZEKİ ÜNAL: Kılıçdaroğlu gönüllüleri parti oylarının artışı için önemlidir. Gruplar yerel örgütlerle birlikte olmalıdır. Parti disiplini içinde ne kadar çok gönüllü olursa o kadar faydalı olur.

B. YUMRUKAYA: 1990-1991 yılında Eskişehirspor başkanlığı yaptınız. Eskişehirspor'un bu gün düştüğü durumu nasıl açıklarsınız?

ZEKİ ÜNAL: Eskişehirspor başkanlığı yaptığım dönemlerde hep başarılı olduk. Bütçeyi dengeledik ve iyi takımlar bıraktık. Eskişehirspor’u şehirle bir bütün haline getirdik. Yeniden Eskişehirspor kurmak gerekiyor, bu borç batağında kulübü yaşatmak mümkün değildir.

-SON-

saglisolluhaber.com

Yorumlar (1)
SADIK AKIN 12 ay önce
Sn. Zeki Ünalla CHP il başkanlığı döneminde yakın çalıştım. Cevaplarının bir kısmında eksiklikler ve yanlışlar mevcut.
Kendisine sormak lazım; 2007 seçinlerinde kardeşi DP'den aday oldupunda CHP yi bırakıp neden DP saflarında yer almış. DP' ye neden oy vermiş? Kardeşi CHP ilkelerinden ve bağlılığından dahamı üstünmüş?
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@