banner298

banner194

Eskişehir'de o mahalle kuruyor!

Eskişehir'in Sivrihisar İlçesine bağlık Oğlakçı Mahallesindeki tarım ürünlerinin kuruduğu iddia ediliyor... DSİ'nin de ilgisizliğinden şikayet ediliyor...

ÇEVRE 27.09.2022, 11:59
Eskişehir'de o mahalle kuruyor!

İYİ Parti Sivrihisar İlçe Başkanı Recep Toptaş, Sivrihisar'a bağlı Oğlakçı Mahallesi'nin DSİ'nin ilgisizliğinden dolayı kurumaya terkedildiğini iddia etti, ürünlerin ise kuruduğunu öne sürdü.

Başkan Toptaş yaptığı yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:

Recep Toptaş

"İlçemize bağlı kırsal mahallelerinden Eskişehir – Ankara ve Antalya – İzmir – Ankara karayolu üzerinde yeşil alana sahip, sulu tarım yapılan bahçeleri ve tarlaları ve onlarca çeşit, yüzlerce meyve ağaçları ile ünlü bir mahallemiz olan Oğlakçı Mahallesi son yıllarda Devlet Su İşlerinin ilgisizliği nedeni ile kurumaya terk edilmiştir.

'HAYVANCILIK DA YOK OLMAYA YÜZ TUTTU'

Komşu mahallemiz Nasrettin Hoca mahallesi topraklarından doğan Sakarya nehrinin bir kolu olan Pür tek çayının mahallemizden geçmesi ile yapılan sulama kanalları sayesinde yıllarca sebze ve meyve yetiştiriciliği ve sulu tarım yaparak mahallelilerimiz geçimlerini sağlamakta idiler. Ancak bölgedeki 3 bin 300 metrelik eski su kanalının kullanılamaz hale gelmesi ile yaklaşık yedi yıldır bahçelerimiz sulanamaz hale geldi. Yıllarca emek sarf edilerek büyütülen meyve ağaçları kurumaya başladı. Mahallemizin geçim kaynağı olan sebze ve meyve yetiştirilemez oldu. Yüzyıllardır var olan meyve ağaçlarımız ve verimli sulu bahçelerimiz bilgisizlik ve kurumların ilgisizliği yüzünden harap hale dönüştü. Mahallemizde ata tohumundan üretilen domates, biber, patlıcan, salatalık, mısır yetiştirilemez oldu. Yüzlerce ceviz, armut, elma, erik, dut, vişne ağaçları ve üzüm bağları kuruyarak yok olmaya başladı. Mahallemizin gelir kaynaklarından olan hayvancılık için gerekli fiğ, yonca, korunga gibi bitkilerde su olmadığından yetiştirilemediği için hayvancılık da yok olmaya yüz tutmuştur.

'MUHTAR DEFALARCA GİTTİ SONUÇ ALAMADI'

​Oğlakçı mahallesi muhtarı ile yaptığımız görüşmede 20 Kasım 2019 tarihinde 405 bin 698 sayılı dilekçe ile Devlet Su İşleri 3. Bölge Müdürlüğüne başvurduğunu bölgemizin en kurak geçen 2021 yılının Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında devlet su işlerinden yetkililer gelerek suyun debisini ölçerek yeterli derecede rapor düzenledikleri halde hiç bir işlem yapılmadığını, bu konu için defalarca gitmesine rağmen hiçbir sonuç alamadığını söyledi. Öte yandan mahallelerinin arka kısmında bulunan su göletinden de su kanalı olmadığı için faydalanamadıklarını suyun boşa tutulduğunu, mahallelerinde bu kadar su olduğu halde yetkililerin ilgisizliği yüzünden güzelim bahçelerinin ve yüzlerce meyve ağaçlarının kurumaya terk edildiğini ifade ettiler.

'SU KANALI YENİLENSİN'

​Devlet ve millet olarak yeşile hasretken, yüksek miktarlarla para ve bin bir emek harcayarak yeni yeşil alanlar, ormanlar oluşturulurken, yılların emeği olan meyve ağaçlarının kurumaya terk edilmesi ve o güzelim sebze bahçelerinin kullanılamaz hale getirilmesi vicdanları sızlatmaktadır. ​3 bin 300 metre su kanalının yenilenmesi ve mahallemizde bulunan su göletinden kanal açılması çok yüksek maliyet gerektirmemektedir. Bir an evvel su kanallarının yenilenerek ve mevcut göletten su kanalı açılarak, kurumaya yüz tutmuş yüzlerce ağaçlar ve sebze bahçeleri eski canlılığına kavuşturulmalıdır. ​İlimiz milletvekillerinin ve sayın valimizin, ilçemizin bu cennet köşesi olan Oğlakçı Mahallesinin sorununun çözümü için gereğini yapacağına inanıyorum. Yeşil vadi olan Oğlakçı mahallemiz su içinde susuzluk çekerek sebze ve meyve bahçeleri kurutulmamalıdır." 

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@