Eskişehir'de orman alanına taş ocağı yapacaklar!

Sivrihisar’ın Koçaş Mahallesi’nde köylüler mera ve ormanlık alanlarını kapsayan bölgeye yapılmak istenen ‘taş ocağına’ karşı direniyor...

ÇEVRE 04.04.2023, 17:10
Eskişehir'de orman alanına taş ocağı yapacaklar!

Sivrihisar’ın Koçaş Mahallesi’nde köylüler mera ve ormanlık alanlarını kapsayan bölgeye yapılmak istenen ‘taş ocağına’ karşı direniyor. Koçaşlılar mera ve ormanlık alanlar ile su kaynaklarını yok edeceği gerekçesiyle köylerine yeni bir maden ocağı istemezken, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer Koçaşlıların çevre mücadelesini Meclis gündemine taşıdı. Çakırözer, “İktidardakiler giderayak maden şirketlerine Eskişehir'i peşkeş çekiyorlar. Sivrihisar Koçaş köyümüzde 10 bin küçükbaş hayvanın otladığı binlerce dönüm mera ve orman arazisi ‘Taş ocağı açacağız’ diye yok ediliyor. Koçaşlılar bu peşkeşi durdurmak için her kuruma gitmişler, seslerini duyan yok! Madenciliğe karşı değiliz ama AKP yandaşları ceplerini dolduracak diye Eskişehir'imizin yok edilmesine izin vermeyeceğiz. Doğaya, temiz havamıza, suyumuza, verimli topraklarımıza zarar verecek her türlü girişimin karşısında duracağız” dedi.

KOÇAŞ ‘ÜÇÜNCÜ TAŞ OCAĞINI’ İSTEMİYOR!

Sivrihisar’ın Koçaş Mahallesi’nde yaklaşık bir yıldır özel bir maden işletme firması tarafından ‘taş ocağı’ açma girişimlerinin başlatıldığı ortaya çıktı. Koçaşlılar bölgeyi kapsayan alanda iki adet taş ocağı bulunduğunu belirtirken, meralara, ormanlık alanlara, temiz su kaynaklarına zarar vereceği gerekçesiyle yeni bir maden ocağı kurulması girişimleri karşısında direniyor.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Koçaş Mahallesi’ni ziyaret ederek Mahalle Muhtarı Sezai Kara ile Koçaşlılardan bilgi aldı. Ardından Muhtar Kara’nın hem Eskişehir, hem de Ankara’da verdiği mücadeleyi Meclis gündemine taşıdı.

Eskişehir’de Belediyeler, İl Tarım Müdürlüğü ve Valilik başta olmak üzere köyde kurulmak istenen taş ocağı girişimlerine karşı ilgili tüm kurumlarla iletişim halinde olduğunu aktaran Muhtar Kara, bir sonuç elde edememekten dert yandı.

“HAYVANCILIK BİTECEK, SU KAYNAKLARIMIZ KURUYACAK”

Projenin onay aşamasında olduğunu belirten Muhtar Kara, maden ocağına neden karşı olduklarına ilişkin, “Maden projesi ruhsat ve ÇED alanı orman ve mera alanında bulunmaktadır. Köyümüz orman köyü olup, ORKÖY kapsamındadır. Orman ürünleri geçim kaynağımız. Maden sahasında kalacak dere yatakları yok olacak. Sulama göletlerine su gitmeyecek. Burada maden sahasının işlemeye başlaması demek köydeki yaşamın ve hayvancılığın bitmesi demek, doğal içme kaynaklarının yok olması, vatandaşın önüne geçilemeyecek mağduriyetlerle karşı karşıya olması demek. Bir yıldır çalmadığmıız kapı kalmadı. Her yere gittik ama sesimizi duyuramadık. Hala bir sonuç alamadık. Biz köyümüze yeni bir taş ocağı istemiyoruz” dedi.

“HER YER ‘TOZ BULUTU"

Çakırözer’in dinlediği köylüler ise, şunları söyledi:

“Burada zaten maden ocakları var. Onların ekinlere, yetiştirdiğimiz sebze ve meyveye büyük zararı var. Çünkü fotosentez olayı olmuyor.Madenden çıkan toz bulut gibi tamamen bitkilerin üzerinde, hayvanların yayıldığı  otların üzerinde, evlerin çatılarının üzerinde. Bulut gibi geliyor. Köyde kadın erkek, genç yaşlı imza topladık. Kimse taş ocağı istemiyor.”

“10 BİN KÜÇÜKBAŞ HAYVAN, 4 ÇEŞME…”

“Hayvancılıkla geçiniyoruz. 10 bin küçükbaş, 250 büyükbaş hayvanımız var. Bunun içinde kayıtlı olmayanlar da var. Hayvancılık bitecek. Taş ocağının dinametleri yüzünden çeşmelerimiz kurudu. Suyu bitirdi. Bir taneden parmak kadar su akmıyor. Şimdi yeni ocağın açılması planlanan yerde 4 tane falan çeşme var,  hepsi kuruyacak.”

Çakırözer, Koçaşlıların mücadelesini Meclis gündemine taşırken, AKP iktidarının Eskişehir’in temiz havasını, suyunu, toprağını zehirleme inadından vazgeçmediğini söyledi.

“MERA VE ORMANLARIMIZIN YOK EDİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ”

Çakırözer, TBMM’de şunları söyledi:

“Bu AKP iktidarı Türkiye'nin en yaşanabilir ili Eskişehir'imizin havasını, suyunu, toprağını zehirleme inadından vazgeçmiyor. Önce Alpu Ovamıza göz diktiler. Verimli topraklarımıza termik santral inadını yüz binlerce Eskişehirli omuz omuza yendik. Millet can derdindeyken, pandeminin ortasında Kaymaz Mahallemizin dibine dev siyanür göleti kazdılar. Şimdi çıkmış giderayak maden şirketlerine Eskişehir'i peşkeş çekiyorlar. Sivrihisar Koçaş köyümüzde 10 bin küçükbaş hayvanın otladığı binlerce dönüm mera ve orman arazisi ‘Taş ocağı açacağız.’ diye yok ediliyor. Eskişehir'den gelirken Koçaşlı hemşehrilerimle buluştum, bu peşkeşi durdurmak için her kuruma gitmişler, seslerini duyan yok! Madenciliğe karşı değiliz ama AKP yandaşları ceplerini dolduracak diye Eskişehir'imizin yok edilmesine izin vermeyeceğiz. Doğaya, temiz havamıza, suyumuza, verimli topraklarımıza zarar verecek her türlü girişimin karşısında duracağız.”

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@