Eskişehir'de yapılmak istenen siyanür barajına tepkiler artıyor

İYİ Parti Sivrihisar İlçe Başkanı Recep Toptaş, Kaymaz Mahallesi’ni kurulması planlanan yeni siyanür havuzuna karşı çıktı.

ÇEVRE 26.06.2023, 15:51
Eskişehir'de yapılmak istenen siyanür barajına tepkiler artıyor

İYİ Parti Sivrihisar İlçe Başkanı yayınladığı yazılı açıklamada şu ifadelerde bulundu:

Recep Toptaş

"Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından Sivrihisar ilçesi Kaymaz mahallemizde yaşam alanına 600 metre mesafede 40 metre derinlikte 5 bin 500 metreküp kapasiteli üçüncü siyanürlü atık barajı yapılması düşünülmektedir. Bu baraj da dolduğunda dördüncü ve beşinci havuzların yapımının gündeme gelmesi muhtemeldir. Kaymaz’da bulunan altın madeninin yanı sıra Çanakkale ili Karapınar ilçesinde bulunan madenden tonlarca cevherin de bu tesislere taşınarak işlenmesi hedeflenmektedir.

​Dünya Sağlık Örgütü’nün ağır metallerin yeraltı sularına geçmesi halinde 50 kilometre uzağa gidebileceklerini tespit etmiştir. Kaymaz maden yatağında siyanür sayesinde ayrışan ağır metallerin yer altı sularına geçmesi halinde Kaymaz, Sivrihisar, Çifteler, Mahmudiye hatta tüm Eskişehir bölgesindeki yer altı suları zarar görecektir. Bu bölgedeki yaşamın ölmesi demektir. 

'VAR OLAN ZARARLAR ACI GERÇEĞİN HABERCİSİDİR'

​Bölgede zaten var olan 2 adet siyanür barajının yanına daha büyük üçüncü bir baraj yapılmak istenmektedir. Altın madeni kurulduğundan bu yana bölgede kanser vakaları çığ gibi çoğalmaktadır. Kaymaz mahallemizde ölümlerin yüzde 90’ı kanserden dolayı olduğu halkımız tarafından dile getirilmektedir. Sivrihisar merkez ve yakın ilçelerde de kanser vakaları hızla çoğalmaktadır.

​Bölgede yetişen meyve ve sebzeler de bu siyanürlü sudan etkilenmekte olup meyve ve sebze üretiminde rekolte düşüklükleri yaşanmaktadır.

​Siyanür için yılda yaklaşık 20 bin ton su kullanıldığı düşünüldüğünde zaten kurak olan bölgemizde yer altı sularında büyük azalma olacağından bölgemizin geçim kaynağı olan tarımda büyük sıkıntı yaşanacaktır.

​Bölge halkının geçim kaynaklarından olan hayvancılık da bu siyanürlü sudan etkilenmekte olup zehirlenmeler, düşükler ve ölümler yaşanmaktadır. Bu durum da bölgede hayvancılığın yok olmasına neden olacaktır.​

​Birinci derecede arkeolojik ve doğal sit alanı olan Karakaya Tırmanış Bahçesi de buraya çok yakın olması nedeniyle doğaya tahribatı artıracak ve turizmi olumsuz yönde etkileyecektir. 

Kaymaz Mahallemizden diri fay hattı geçtiği için olası bir depremde bu barajlarda taşma, çökme ve yarılma ihtimali çok yüksek olduğundan böyle bir durum çevre felaketine sebep olacaktır. Yeni kurulacak havuzla birlikte bu zararların katlanarak artacağı kuşkusuzdur.

​İlçemizin yaşanabilir cennet köşesi, tarım ve hayvancılığın merkezi olan yeşil Kaymazımızın göz göre göre yok edilmesi, siyanür çöplüğüne dönüştürülmesi bölge halkı olarak bizleri derinden üzmekte ve tedirgin etmektedir. Hayati önem taşıyan bu konuya sivil toplum örgütlerinin, bölgemiz yöneticilerinin, milletvekillerimizin gereken hassasiyeti göstermelerini bölge halkı olarak talep etmekteyiz."

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@