Kaymaz'da siyanür barajı için ÇED duyurusu yapıldı!

5 buçuk milyon metreküp kapasiteli Kaymaz'da yapılması planlanan ‘3. Siyanür Barajı’ için ÇED duyurusuna çıkıldı. Utku Çakırözer tepki gösterdi.

ÇEVRE 17.06.2023, 10:48 20.06.2023, 10:01
Kaymaz'da siyanür barajı için ÇED duyurusu yapıldı!

TMSF yönetimindeki Koza Altın İşletmeleri, seçimler biter bitmez Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde yaşam alanlarının dibine siyanürlü 3. atık depolama tesisi yapılması için harekete geçti. Projenin ÇED raporunun son şeklinin verildiğini duyuran Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü, siyanürlü göletin yapılacağı bölgedeki mahalle muhtarları ve halka itirazlar için duyuruya çıktı. 9 Haziran’da askıya çıkan duyuruda bölge halkına itiraz için 10 gün süre verildi. Proje hayata geçerse 5 milyon 519 bin metreküp kapasiteye sahip yeni bir siyanürlü atık barajı yapılacak ve 517 km uzaklıktaki Çanakkale Karapınar’dan 2 milyon 700 bin ton cevher getirilerek Eskişehir’de işlenecek.

Yaşam alanlarının dibine üçüncü siyanürlü atık havuzu yapılması projesine karşı çıkan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Daha önce salgın döneminde insanlar evlerindeyken apar topar bunu yaptılar! Şimdi ikincisinin tam 3 katı 5 milyon 519 bin metreküp kapasiteye sahip yeni bir siyanürlü dev atık barajı yapmak için hareteke geçildi. Proje hayata geçerse Çanakkale’den de getirilecek cevher Kaymaz’da işlenecek zehiri bu havuzda birikecek. Yurttaşlarını, temiz havasını, suyunu koruması gereken devlet zehirlemek için ısrar ediyor. Yaşam alanlarının dibine devasa büyüklükteki yeni bir atık göleti, zehir barajı istemiyoruz. Eskişehirliler mücadelemizi sürdüreceğiz, buna direnecegiz” dedi.

ÜÇÜNCÜ ZEHİR HAVUZU İÇİN ÇED DUYURUSUNA ÇIKILDI

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yönetimindeki Koza Altın İşletmeleri Eskişehirlileri zehirleme inadından vazgeçmiyor. 2020 yılında insanlar koranavirüs salgını ile mücadele verirken Eskişehir’in Sivrihisar İlçesi Kaymaz Mahallesi’nde 1 milyon 750 bin metreküp kapasiteli atık depolama göletini yapmak için çalışan  Koza Altın İşletmeleri, seçimler biter bitmez 5 milyon 519 bin metreküp kapasiteye sahip yeni bir siyanürlü atık barajı yapmak için harekete geçti. ÇED raporunun son şeklinin verildiğini duyuran Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, kararı 9 Haziran’da askıya çıkardı, siyanürlü göletin yapılacağı bölgedeki mahalle muhtarları ve halka itirazlar için 19 Haziran’a kadar süre verdi.  

ÇANAKKALE’DEN GETİRİP ESKİŞEHİR’E ZEHRİNİ BIRAKACAKLAR

Proje kapsamında mevcut maden atık depolama hacmi arttırılarak, atıkların depolanması için 5 milyon 519 bin metreküp kapasiteye sahip yeni bir Maden Atık Depolama Tesisi (MADT-3) yapılması planlanıyor.  Kaymaz Altın ve Gümüş Madeni 3. Kapasite Artışı ile İlave Maden Atık Depolama Tesisi Projesi kapsamında 2 bin 700 ton cevherin işlenmesi ve 5,6 ton altın ile 5,4 ton gümüş madeni üretilmesi gerçekleşecek. Proje kapsamındaki 2 bin 700 bin  ton cevher Çanakkale, Karapınar İlçesinde yer alan Koza Altın İşletmelerine ait Altın ve Gümüş Madeninden taşınacak. Çanakkale'deki madenin ÇED süreci ise henüz tamamlanmamış olup, Çanakkale 1. İdare Mahkemesi tarafından yürütmenin durdurulması kararı var.

“ESKİŞEHİRLİLER SİYANÜRE KARŞI DİRENECEĞİZ”

Sivrihisar’da yaşam alanlarının dibine üçüncü bir siyanürlü atık havuzu yapılması planlarına karşı çıkan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “ Artık yeter! Esikşehirliler zehir solumak istemiyor. Eskişehirlileri, temiz havamızı, suyumuzu koruması gereken bu devlet insanlarımızı zehirliyor. Daha önce defalarca kez haykırdık. Belediye Başkanlarımız, sivil toplum örgütlerimiz, Eskişehirliler mücadele verdik. Burada ikinci siyanürlü atık havuzunun yapılmaması için. Ama bizi dinlemediler. Şimdi diğerinin tam 3 katı üçüncü bir atık havuzu için ÇED süreci başlatılıyor. Ayrıca proje hayata geçerse 517 kilometre uzaklıktaki Çanakkale’den de 2 milyon 700 bin ton cevher de taşınarak burada işlenecek. Belediyelerimiz buna itiraz etti. Bizler yaşam alanlarının dibine siyanür istemiyoruz. Geçmişte olduğu gibi şimdi de tüm Eskişehir siyanüre karşı direneceğiz” dedi.

FAY HATTI GEÇİYOR, DEPREM RİSKİ VAR

Hazırlanan raporlarda bölgenin yüksek deprem risk grubunda bulunduğuna da dikkat çeken Çakırözer, “Bölgeden Eskişehir Diri Fay Hattı geçtiği raporlarda yer almaktadır. Bölgede deprem olması durumunda, yapılmış ve yapılacak olan atık havuzlarında oluşacak tahribat sonucu yeraltı suyu, bölgede bulunan içme ve kullanma suyu yüksek risk altında kalarak büyük bir çevre felaketine sebep olabilir!” dedi. 

KANSER MÜCADELESİ VERİYORLAR

Siyanürün içme ve sulama suyuna karışma riski ile bölgedeki endemik bitki ve kuş türlerine de dikkat çeken Çakırözer, “ Daha önce de defalarce kez söyledik! Bu siyanür içme ve sulama suyuna karışırsa bölgedeki tarım ve insan sağlığı riske atılacak. İşletme çevresinde yaşayan yüzlerce insan yıllardır kanser başta olmak üzere çeşitli hastalıklarla mücadele veriyor. Aynı zamanda bu bölgede dünya mirasına kayıtlı korunması gereken endemik 20 bitki, 13 kuş türü var. Artık Eskişehir’i, çevremizi, doğamızı, insanımızı zehirleme inadından vazgeçilmelidir” dedi.

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@