Sivrihisar İYİ Parti: Kaymaz'da sular boşa akıyor!

İYİ Parti Sivrihisar İlçe Başkan Recep Toptaş, Sivrihisar'ın Kaymaz Mahallesi Subaşı mevkiinden çıkan kaynak suyu hakkında açıklamalarda bulundu.

ÇEVRE 24.01.2023, 18:22
Sivrihisar İYİ Parti: Kaymaz'da sular boşa akıyor!

Başkan Toptaş, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: 

"Son 52 yılın en kurak kışını geçiren bölgemizde yer üstü ve yer altı sularının azalması ile bazı yerlerde çökmeler ve büyük obruklar oluşmaktadır. Yaz aylarının da kurak geçmesi ihtimali düşünüldüğünde zaten çok az olan yer üstü su kaynaklarımızın boşa akıtılmaması ve israf edilmemesi gerekmektedir. 

İlçemizin en büyük kırsal mahallelerinden olan Kaymaz Mahallesi Subaşı mevkiinden çıkan kaynak suyu, sulama mevsimi bittikten sonra yaklaşık altı ay boşa akmakta ve heba olmaktadır. 

Mahallemizde Belediye teşkilatı var iken, belediye kaynakları kullanılarak kış aylarında dalgıç pompa ve emme basma yolu ile 100 m² boru içerisinde yukarı basılarak beton kanallar sayesinde cazibeli akış ile Devlet Su İşleri’nin yaptırdığı 2 km uzaklıktaki baraja aktarılmak suretiyle depolanarak yaz aylarında bu barajdan 6000 dönüm arazinin sulanması sağlanmaktaydı. Emme basma sistemi elektrikle çalıştığından, beldemizde belediye teşkilatının kapanması ile birlikte maddi kaynakların olmaması, elektrik fiyatlarının da çok yüksek olması sebebiyle kış aylarında boşa akan bu suyun baraja aktarılması sağlanamamakta ve heba olmaktadır. 

Bölgemizde kurak geçen kış mevsimi ve yağmurların yağmaması nedeni ile mahallemizde bulunan barajdaki su seviyesi kullanılmaz seviyeye düşmüştür. Bu nedenle hiç vakit geçirmeden boşa akan bu suyun maddi imkânlar sağlanarak kış aylarında baraja aktarılması ve depolanması sağlanmalıdır. 

Yaz aylarının da kurak geçmesi ihtimaline karşı bir gram suyun bile aranacağı düşünüldüğünde bu suyun önemi daha da artmaktadır. Maddi imkânsızlıklar nedeni ile çalıştırılamayan bu sistem mahallemizde çıkan altın madeninden %4 hisse alan kurumlar ve belediye tarafından maddi destek sağlanarak bir an evvel hayata geçirilmelidir. Ya da alternatif yenilenebilir enerji sistemlerinin kurularak suyun baraja aktarımının devamlılığı sağlanmalıdır. 

Gıda sıkıntısı çeken ülkemizde sulanabilir tarımın azlığı düşünüldüğünde bölgemizde boşa akan bu kaynak suyun heba edilmeden daha çok sulanabilir tarım yapılması önem arz etmektedir. Bölgemiz ve ilçemizin sulu tarım deposu olan mahallemizin bu sorunun çözümü için tüm kurumların seferber olması gerekmektedir. Konunun önemine binaen her sorunla birebir ilgilenen Eskişehir Valimiz Sayın Erol Ayyıldız’ın da en kısa sürede bu soruna çözüm bulacağına inancım sonsuzdur. 

Vatandaşımızın ucuz gıdaya erişiminin sağlanmasının yolu çok üretmekten geçmektedir. Bu nedenle bilhassa kurak geçmesi düşünülen şu günlerde su kaynakları heba edilmemeli ve sulu tarım desteklenerek hem çitçimiz kazanmalı hem de vatandaşlarımızın ucuz gıdaya erişimi sağlanmalıdır." 

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@