ESTÜ'den dikkat çeken başarı

Eskişehir Teknik Üniversitesi, “Hava Araçları Tasarımı, Testi ve Performansı, Raylı Sistemler, Ulaştırma ve Lojistik” kategorilerinde en üst sırada yer aldı.

EĞİTİM 29.05.2023, 17:17
ESTÜ'den dikkat çeken başarı

ESTÜ, Üniversitelerin Alan Bazlı Yetkinlik Analizi Sonuçlarında “Hava Araçları Tasarımı, Testi ve Performansı”, “Raylı Sistemler”, “Ulaştırma ve Lojistik” Kategorilerinde En Üst Sırada Yer Aldı

Üniversitelerin araştırma alanları bazında performanslarının birbirlerine karşılaştırmalı olarak değerlendirilebilmesini sağlamak ve bir üniversitenin kendi bünyesinde araştırma faaliyeti yürüttüğü tüm araştırma alanlarından hangilerinde; görece daha yetkin olduğunun analiz edilebilmesine imkân tanımak amacıyla hazırlanan "Üniversitelerin Alan Bazlı Yetkinlik Analizi” 2023 yılıçalışmasının sonuçları ilan edildi.

TÜBİTAK tarafından hazırlanan bu rapora göre Eskişehir Teknik Üniversitesi, “Hava Araçları (Uçak, İHA vb.) Tasarımı, Testi ve Performansı”, “Raylı Sistemler”, “Ulaştırma ve Lojistik” alanlarında tüm üniversiteler arasında ilk sırada yer aldı. ESTÜ, bunlara ek olarak, “Enerji Depolama (Pil Teknolojileri Dahil)”, “Enerji Verimliliği”, “Güneş Enerjisi”, “Yoğun Madde Fiziği (Katı Hal Fiziği ve Süperiletkenlik Dahil)”, “Yüzeyler ve Arayüzler”, “Yer Gözlem, Uydu ve Fırlatma Teknolojileri”, “Elektrokimya”, “Fizikokimya ve Teorik Kimya”, “Eklemeli İmalat (Hızlı prototipleme, 3D imalat vb.)”, “Biyomalzeme”, “Metaller ve Alaşımlar”, “Seramik ve Kompozitler”, “Yüzey, Kaplama ve Filmler”, “Elektrikli ve Hibrit Araç Teknolojileri (Batarya Teknolojileri Dahil)” gibi kategorilerde de tüm üniversiteler arasında ilk sıralarda yer aldı.

Üniversite yetkinlik analizi, hacim ve kalite göstergeleri temelinde gerçekleştirilmiş olup; kalite göstergeleri %60, hacim göstergeleri ise %40 ağırlığa sahiptir. Çalışmada toplamda % 60 ağırlığa sahip olan 7 kalite göstergesine yer verilmiştir. Dünyaya görece bağıl atıf etkisi; üniversitenin dünya çapında en fazla atıf alan ilk %10’luk dilime girmiş yayın sayısı; akademisyenlerin araştırma verimliliği; Ar-Ge ve yenilik projelerinin niteliği; patentler tarafından atıflanmış yayın sayısı ve uluslararası işbirlikleri ile ülkemizin/üniversitenin uluslararasılaşmasına katkısı hususlarına yönelik göstergeler kalite göstergelerini oluşturmuştur. Hacim boyutunda ise 4 göstergeye yer verilmiştir. Bunlar dünyadaki bilgi birikimine katkı, Türkiye’de o alanda akademik değer yaratan kritik kitlenin ilgili üniversitede yer alma payı, Ar-Ge ve yenilik proje hacmi, üniversitenin ilgili alandaki Türkiye’ye görece bağıl odaklanma endeksidir.

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@