İbrahim Akar: Sorun çözen değil soru çözen makineler yetiştiriyoruz!

Eğitim Bir Sen Eskişehir Şube Başkanı İbrahim Akar, Kanal 26 ekranlarında sınav sistemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu...

EĞİTİM 21.04.2022, 13:22 21.04.2022, 13:42
İbrahim Akar: Sorun çözen değil soru çözen makineler yetiştiriyoruz!

Kanal 26 ekranlarında Gazeteci Arif Anbar'ın sorularını yanıtlayan Eğitim Bir Sen Eskişehir Şube Başkanı İbrahim Akar, Türkiye'deki sınav sistemine yönelik eleştirilerde bulunarak şunları söyledi:

'BU SİSTEMLE İSTEDİĞİMİZ NESİL YETİŞMEZ'

"Mevcut sınav sistemi olduğu sürece hiçbir şekilde biz istediğimiz gibi bir eğitim öğretim ortamını oluşturamayız. Hiçbir şekilde istediğimiz gibi bir gençlik, bir nesil yetiştiremeyiz. Çünkü herkesin endekslendiği yer sınav. Bakın benim kızım ilkokul ikinci sınıfta okuyor. Bizim çocuğumuz daha şu anda başladı test çözmeye, deneme sınavı yapmaya, cevap anahtarı doldurmaya, kodlama yapmaya. Bakın benim kızım daha sekiz yaşında. Yani çocuklarımız 8 yaşında başlıyor sınava endeksli çalışmaya. Ne zamana kadar, üniversiteye girene kadar. Yani aşağı yukarı 18 yaşına kadar. Bakın bu 10 yıllık süreçte çocuğun tek hedefi sadece sınavda başarılı olmak oluyor ve başka hiçbir kaygı taşımıyor.

'SORUN DEĞİL SORU ÇÖZEN MAKİNELER'

Bakın bir çocuk hangi alanda yetenekliyse o çocuğa ona dönük eğitim vermeliyiz. Ama sınav sistemi olduğu sürece biz maalesef sadece çok iyi soru çözen makinalar yetiştirebiliriz. Bakın sorun çözen değil, problem çözen değil, soru çözen makinalar haline geliyorlar. Çünkü istediği mesleğe ulaşabilmesi için sınavları geçmesi gerekiyor, başka hiçbir yeterlilik aranmıyor. Mesela ben tıp fakültesi öğrencileriyle görüşüyorum, pişman olan çok, çünkü istediği alan aslında tıp değil. Belki o çocuk çok iyi bir ressam, çok iyi bir müzisyen, belki çok iyi bir sosyal bilimci olacak ama illa tıp fakültesi okuyacaksın mantığı var. İnsanlar çeşit çeşit, herkesin fıtratı farklı. Bu farklılıklar ortaya çıkarılmalı. Belki de bu farklılıklar daha ilk okulda ortaya çıkarılacak, belki de çok daha öncesinde. Biz kuşlara yüzme, balıklara uçmayı öğretmek için belki de çocuklarımızı heba ediyoruz. Şimdi tabii böyle bir sistem köklü değişikliklerle yapılması gerekiyor, çok radikal kararlar alınması gerekiyor. Bir şekilde birileri taşın altına elini koymalı. Çoğu zaman bunu Cumhurbaşkanımızda ifade ediyor ve ‘eğitim noktasında tam istediğimizi gerçekleştiremedik, özeleştiri yaparsak istediğimizi yapamadık’ diyor."

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@