Ücretli öğretmenler asgari ücretin altında kazanıyor!

Eğitim Bir Sen Eskişehir 1 Numaralı Şube Başkanı İbrahim Akar, ücretli öğretmenlere ilişkin konuşarak “maaşları asgari ücretin altında” dedi.

EĞİTİM 16.06.2021, 16:47 16.06.2021, 17:02
Ücretli öğretmenler asgari ücretin altında kazanıyor!

Ücretli öğretmenlerin sorunları ve ek atama talepleriyle ilgili Sağlı Sollu Haber’e çarpıcı açıklamalarda bulunan Eğitim Bir Sen Eskişehir 1 Numaralı Şube Başkanı İbrahim Akar, “Milli Eğitim Bakanlığımız 20 bin öğretmen ataması yapılacağını duyurdu. Bu güzel bir gelişme. Ancak Atama bekleyen öğretmenlerimizin sayısı, bahsi geçen sayıdan çok daha fazla. Özellikle ücretli öğretmenlik yapan meslektaşlarımızın durumu hiç iyi değil. Atama bekleyen öğretmenlerimiz, 40 bin ek atama istiyorlar” dedi.

SAAT ÜCRETİ 18 LİRA

Ücretli öğretmenlerin ellerine aylık en fazla 2 bin 160 lira geçtiğini de ifade eden Başkan Akar, “Şimdi, devlette öğretmen açığı var mı, var. Ancak bakanlığımız bu açığın üstesinden gelmek için ‘ücretli öğretmen’ formülünü uyguluyor. Ama ücretli öğretmenlerimiz oldukça zorda. Girdikleri ders saati kadar ücret alıyorlar. Saat başı 18 lira kazanıyorlar. O da, ayda 120 saat derse girseler bile ellerine geçecek para en fazla 2 bin 160 lira. Tabii çoğu zaman 120 saat ders de mümkün olmuyor. Bununla bitse iyi. Bir de vergi olarak SGK kesintisi yapılıyor. Bitti mi, bitmedi. Ücretli öğretmenlerimiz, diğer imkanlardan da faydalanamıyorlar. Denetmenlik görevi verilmiyor, sınav görevi alamıyorlar, gözetmenlik yapamıyorlar. Dolayısıyla bu görevleri yapamadıkları için de maddi olarak ek bir gelirleri olmuyor. Öğretmenlerimiz için, ‘ücretli öğretmenli tanımı’, zaten doğru bir tanımlama değil, en başta yasal bir tanımlama değil. Bu çok üzücü. Siz ücretli doktorluk, ücretli polislik duydunuz mu? Duyamazsınız, çünkü böyle bir tanımlama yok” diye konuştu.

MESLEK ONURUNA YAKIŞIR ÜCRET TALEBİ

Ücretli öğretmenlerin, memur olarak çalışan öğretmenlerin yararlandığı haklardan da mahrum olduğunu kaydeden İbrahim Akar, şu ifadelere yer verdi: “Bizim Milli Eğitim Bakanlığımızdan talebimiz, madem bir öğretmen açığı varsa, atama yoluyla bu açığın bir an önce kapatılması. Atama bekleyen öğretmenlerimizin atamalarının yapılması. Eğer bu mümkün olmuyorsa, en azından ücretli öğretmenlerimizin saat ücreti arttırılsın. Öğretmenlik meslek onuruna yakışır bir ücretlendirme yapılması şart. Gördüğünüz üzere ücretli öğretmenlerimiz asgari ücretin altında para alıyorlar ve daha acı olanı denetmenlik gibi, gözetmenlik gibi haklardan faydalanamıyorlar. Şimdi siz, hem bu öğretmenlerin ders vermelerini sağlayacaksınız, sonra da güvenmeyeceksiniz ve görevlendirmede bulunmayacaksınız, bu doğru bir yaklaşım değil.”

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@