banner298

banner194

Bahar Bilen dert yandı: Esnaf travma yaşıyor!

Eskişehir Lokantacılar Odası Başkanı Bahar Bilen, pandemi döneminde küçük esnafa yeteri kadar destek verilmediğini savundu ve taleplerini sıraladı. 

EKONOMİ 05.05.2021, 17:11
Bahar Bilen dert yandı: Esnaf travma yaşıyor!

Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Denetim Kurulu Üyesi ve Eskişehir Lokantacılar Odası Başkanı Bahar Bilen, özellikle yeme içme sektörüne verilen desteğin yeterli olmadığını söyleyerek, lokantacı esnafına bir kereye mahsus 1000 TL verilmesine ‘bayram şekeri’ değerlendirmesinde bulundu.

Bahar Bilen, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

Sanayiciye var esnafa yok

"Cumhurbaşkanımız tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamaya göre KOSGEB aracılığı ile mikro ölçekli işletmelere 30 bin TL, küçük ölçekli işletmelere  75 bin TL  faizsiz kredi kullandırılacaktı. Ödemesi ise 2024 yılında başlayarak dörder aylık taksitlerle yapılacaktı. Bu açıklamadan sonra esnafımız bayram öncesi büyük bir umut içine girmişti. Fakat ilgili genelge yayınlandıktan sonra kredi destek paketinden yararlanmadığımızı görünce, küçük esnaf olarak çok büyük bir hayal kırıklığına uğradık. Zor bir dönemden geçiyoruz. Tabii ki sıkıntı yaşayan tüm sektörler desteklenmeli, ancak üretimine hiç ara vermeyen sanayici ve tüccarımıza  gereken her türlü destek yapılırken, zaten kısıtlı çalışan veya  yaklaşık 14 aydır dükkanı tamamen kapalı olan yiyecek ve içecek sektöründeki  lokantacı esnafımıza ‘bayram şekeri’ niteliğinde  bir kereye mahsus sadece 1000 TL verilmektedir. Esnaf teşkilatı olarak destek kredilerinin dışında tutulmamız kabul edilebilir bir durum değildir. Bu durum gerçekten küçük esnaf olarak bizleri üzmüştür. 

Anayasa 'esnaf korunacak' diyor

Bin yıllık Ahi Evran geleneğinden gelen esnaf teşkilatımız, Cumhuriyetimizin kuruluşundan bu yana yaklaşık 100 yıldır, tüm toplumsal ve afet olaylarında her zaman devletine destek olmuş, hiç yük olmadan sadece vergisini vermiştir. Anayasanın 173. Maddesinde devlet, esnaf ve sanatkarı koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır deniliyor. Şehrin sönmeyen ışıkları gibi sabahın en erken saatinde her caddede, her mahallede, her sokakta dükkanın tezgahının başına gelen, kısıtlı sermayesi ile günlük gelirini istihdam etmeye çalışan vefakar ve cefakar esnafımıza acilen ses verilip kucak açılması gereklidir. 

'Esnaf travma yaşıyor'

Bugün gelinen nokta şu ki sadece küçük esnaf üzerinden yürütülen pandemi süreci, teşkilatımızı çok mağdur duruma sokmuştur. Cezalandırılır hale gelmiş, adeta bu pandemi sürecinde boyun eğdirilmiştir. İşletmelerimiz kapalı ama bağkur, stopaj, KDV gibi tüm vergilerimiz tahakkuk etmektedir. Biriken borçlarımız artık bizi kara kara düşündürmekte, endişelendirmektedir. İflasın eşiğine gelenler, kapatanlar, kirasını ödeyemeyip mülk sahibiyle ihtilafa düşenler, yok pahasına devretmeye çalışanlar ve 14 aydır tüm kira ve masrafları sabit işleyip sonuna kadar borç batağında olan ama ayakta kalmak için son çaba ve çırpınışlarını yapan esnaf arkadaşlarımızın, ciddi manada psikolojileri bozuldu, derin travmalar geçirmekteler. Esnafımız acilen destek kapsamına dahil edilmeliler, iki bayram arası can suyu olacak kredilerden yararlandırılmalıdır.” 

Başkan Bilen, hükümete seslenerek taleplerini şöyle sıraladı:  

  • KOSGEB destekleri için, yetkililer, esnafımızın sesine acilen kulak verilmelidir. Esnaf teşkilatımız acil beklentiler içinde. Pandemi süresince tahakkuk eden tüm vergilerden kapalı olan esnafımız muaf tutulmalı.
  • Elektrik, su, doğal gaz gibi enerji girdilerinden devletimiz kendi payından feragat etmeli veya fatura bazında destek olmalı.
  • Önceden biriken, ödenemeyen, gecikmiş kredi ve kredi kartı borçları faizsiz olarak pandemi sonundan en az bir yıl sonraya ertelenmeli.
  • Söz konusu pandemi sürecinde ekonomik olarak sıkıntıya giren ve daha önce yararlandıkları yapılandırmaları bozulan esnaf ve sanatkârlarımızın faizleri silinerek anapara üzerinden tahakkuk edecek yeni vergilerimizle birlikte ödeyebileceğimiz makul taksitlerle yeni bir vergi barışı sağlanmalı.
  • Salgın sona erip piyasa normalleşene kadar kısa çalışma ödeneği desteğinin sürdürülmeli, esnafımıza temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için en az asgari düzeyde bir ödenek sağlanmalı.
  • Yine esnafımız, Covid-19 aşısında öncelikli risk grubu içerisinde tanımlanmalı

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@