Başkan Kesikbaş açıkladı! İşte Eskişehir Haziran ihracat raporu

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Celalettin Kesikbaş, merkezi Eskişehir’de olan firmaların haziran ayında 117,9 milyon dolar ihracat yaptığını açıkladı.

EKONOMİ 03.07.2023, 16:38
Başkan Kesikbaş açıkladı! İşte Eskişehir Haziran ihracat raporu

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan rakamları değerlendiren Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, merkezi Eskişehir’de olan firmaların haziran ayında 117,9 milyon dolar ihracat yaptığını söyledi. Eskişehir ihracatının ilk 6 ayda önemli bir artış kaydettiğini belirten Kesikbaş, “TİM tarafından açıklanan verilere göre, Eskişehir ihracat rakamı Ocak-Haziran döneminde ise geçen yıla göre yüzde 11,8 artışla 693,2 milyon dolara ulaştı. En yoğun ihracat gerçekleştirdiğimiz ülkeler ise ABD, Fransa ve Almanya oldu” açıklamasında bulundu. 

Katma Değerli Ürün İhracatımız Artıyor 

TİM tarafından açıklanan rakamlara göre 2023 yılında küresel ekonomideki yavaşlamalar ve ülkemizdeki 9 günlük Kurban Bayramı tatilinin de etkisiyle, haziran aylık ihracatımız 20,9 milyar dolar, yılının ilk yarısında 6 aylık ihracatımız ise toplamda 123,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. ESO Başkanı Kesikbaş, “İhracatımızda yaşanan büyümeyle birlikte bir diğer sevindirici unsur da katma değerli ihracatta gerçekleşen artış olmuştur. Orta yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatının imalat içindeki payı 2022 yılı genelinde yüzde 36,9’iken, bu yılın ilk altı ayında yüzde 40,8’e yükselmiştir. Eskişehir özelinde ise sektörlere baktığımızda, 86,5 milyon dolarla Makine ve Aksamları sektörünün birinci, 85,7 milyon dolarla Kimyevi Maddeler sektörünün ikinci, 58 milyon dolarla Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri sektörünün üçüncü sırada yer aldığı görülmekte. Bu da bize ihracatımızın ciddi oranda katma değerli ürünlerden oluştuğunu gösteriyor. Bu rakam vergi kaydı Eskişehir olan işletmelerimize ait. Eskişehir'de yer alan ancak vergi kaydı farklı şehirlerde olan firmalarımızı da bu hesaba kattığımızda toplam ihracatımızın ilk 6 ayda neredeyse 2,3 milyar dolar seviyelerine ulaştığını biliyoruz” yorumunda bulundu. 

Dış Ticaret Açığındaki Gerileme Ümit Verici 

Haziran ayındaki bayram tatilinin etkisine rağmen ihracatımızın 21 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmesi ve ithalatımızda yaşanan hissedilebilir gerilemeyle birlikte dış ticaret açığımızın yüzde 34,5 azalarak 5,4 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirten Kesikbaş, “2023 yılı 6 aylık dış ticaret açığımız 61,4 milyar dolar olarak gözükmektedir. Önümüzdeki dönemde ithalattaki düşüşün devamı ve ihracatı artırmaya dönük atılacak ilave adımlarla birlikte, dış ticaret dengesinde iyileşmenin devam edeceği beklenmektedir. Eskişehir dış ticaret performansına baktığımızda ise ihracat lehine bir fazlalık olduğunu görmekteyiz. Bu tablonun oluşmasında en önemli rolü oynayan üreticilerimizi ve tüm çalışanlarını canı gönülden tebrik ediyorum” dedi.

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@