Eskişehir 4,2 milyar dolarlık ihracat ile 12. sırada

Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan üretim yerlerine göre ihracat sıralamasında Eskişehir 4,2 milyar dolarlık yıllık ihracatla 12. sırada yer aldı.

EKONOMİ 04.01.2024, 12:35 05.01.2024, 11:00
Eskişehir 4,2 milyar dolarlık ihracat ile 12. sırada

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli Ticaret Bakanlığı tarafından yeni hazırlanarak kamuoyuna bugün açıklanan, firmaların üretim yerleri dikkate alınarak hesaplanan ve il, ürün, ülke gibi alt kırılımlarda detaylı analize imkân veren faaliyet ve üretim illerine göre ihracat istatistiklerini değerlendirerek, “Yıllardır dile getirdiğimiz bir uygulamaya Ticaret Bakanlığımız 2024 yılı itibariyle hayata geçirdi. Çünkü mevcut verilerde Eskişehir’in ihracat 1 milyar doların üzerinde bir rakam olarak açıklanıyordu. Oysa bugün Bakanlığımız tarafından açıklanan verilerden de görüldüğü üzere bizim sanayi kuruluşlarımızdan elde ettiğimiz verileri doğrulayan bir sonuç açıklandı. Eskişehir’in yüzde 90’lık kısmı sanayi kuruluşlarının üretiminden kaynaklanan ihracat verilerine göre, 2022 yılında toplam 4 milyar 245 milyon dolar olan ihracatının 2023 yılında yüzde 0,88 artışla 4 milyar 277 milyon dolara ulaştığı ve Türkiye’de en çok ihracat yapan ilk 15 il arasında 12. sırada yer aldığını net bir şekilde görmüş olduk” dedi.

İhracatta hedef önce 5 milyar dolar

Başkan Küpeli açıklamasında sözlerini şöyle sürdürdü: “Kamuoyuna açıklanan bu veriler gerçekten çok önemliydi. Halen açıklanan istatistiklerde firmaların merkezlerinin bulunduğu iller esas alınarak derlenen ihracat verileri paylaşılıyordu. Şimdi en önemli veri olan, firmaların esas üretim yerleri dikkate alınarak hesaplanan “Faaliyet İllerine Göre İhracat İstatistikleri” oluşturulmuş ve Ticaret Bakanlığımız tarafından her ay Ticaret Bakanlığı Dış Ticaret Veri Bülteni kapsamında kamuoyu ile paylaşılacaktır. Bu çerçevede elde edilen istatistikler; il, ürün, ülke gibi alt kırılımlarda detaylı analize imkân vererek, illere göre ihracatın teknolojik seviyesi gibi önemli göstergeler içermektedir. Böylece, bu istatistiklerin il bazlı/bölgesel politikaların veriye dayalı olarak belirlenmesine önemli katkılar sağlayacağını düşünüyoruz. Bugün Eskişehir’de 450’ye yaklaşan düzenli ihracat yapan sanayi kuruluşumuz ve yeni devreye girecek tesisler sayesinde, 5 milyar dolarlık ihracat hedefimize kısa sürede ulaşacağız.”

Savunma ve havacılık sektör ihracatında 3. sıradayız

EOSB Başkanı Nadir Küpeli Eskişehir savunma ve havacılık sektörü ihracatında 81 il içinde 3. Sırada yer aldığını da belirterek, “TİM verilerine göre 2023 yılında ülkemizin savunma ve havacılık sektör ihracat toplamı artış trendini sürdürerek 5 milyar 545 milyon dolara ulaştı. Yüksek teknoloji gerektiren bu sektörde en çok ihracat yapan illerin sıralamasına baktığımızda 2023 yılı ihracat verilerine göre birinci sırada 2 milyar 751 milyon dolar ile İstanbul yer alırken, 1 milyar 783 milyon dolar ile Ankara ikinci sırada ve 436 milyon dolar ile Eskişehir üçüncü sırada yer almaktadır. Bu 3 ilimiz Türkiye’nin savunma sanayi ve havacılık sektöründeki ihracatının yüzde 90’ını gerçekleştirmektedir. Eskişehir’in 2022 yılında 350 milyon dolar olan savunma ve havacılık sektör ihracatı yüzde 25 artışla 2023 yılında 436 milyon dolara ulaşmıştır. İnşallah yeni yapılan yatırım ve sektörün büyüme potansiyeli ve alınan yeni siparişlerle birlikte Eskişehir’in kısa sürede bu sektörde 1 milyar dolarlık ihracat sınırını geçeceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@