Eskişehir Sanayisi üretimi durduruyor! Celalettin Kesikbaş: Bir uzaylıların inmediği kaldı!

Doğalgazda yaşanan kriz elektriğe sıçradı. Eskişehir'de fabrikalar üretimi durduracak. Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş'tan çarpıcı açıklama.

EKONOMİ 22.01.2022, 17:11 24.01.2022, 22:39
Eskişehir Sanayisi üretimi durduruyor! Celalettin Kesikbaş: Bir uzaylıların inmediği kaldı!

İran üzerinden gelen doğalgazda sorun yaşanması üzerine Türkiye genelinde sanayilerde doğalgaz kullanımı 10 günlüğüne kısıtlanmıştı. Kararda, sanayicilerin yüzde 60 doğalgaz kullanım kapasitesiyle işletmelerini çalıştırması istendi. Yüzde 60 kapasitenin üstünde doğalgaz kullanan işletmelere yüksek ücret tarifesinden doğalgaz arzı verileceği kaydedildi. Söz konusu karardan Eskişehirli sanayicilerin de etkilendiği, bazı fabrikalarda üretimin durdurulduğu bilgisine ulaşılmıştı.

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’ne doğalgaz kısıtlamasıyla ilgili gelen üst yazı...

İran’dan gelen doğalgazda yaşanan sorun, elektrik tüketimine de yansıdı. TEİAŞ tarafından Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’ne (EOSB) gönderilen yazıda, BOTAŞ’ın verdiği doğalgazda kısıtlama kararı sonrası doğalgaz ile çalışan elektrik üretim santrallerinin üretim yapamaması nedeli ile Pazartesi ve Cuma günleri arasında yüzde 75’e varan güç düşürülmesi talep edildi. Bununla beraber Eskişehir ve Türkiye’deki tüm fabrikalar üretimini durduracak, temel ihtiyaçlar dışında elektrik kullanılamayacak.

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nin, TEİAŞ tarafından gönderilen talebi üyelerine duyurduğu resmi yazı...

Kanal 26’da gazeteci Arif Anbar’ın canlı yayın konuğu olan Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Celalettin Kesikbaş konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Başkan Kesikbaş, şu ifadelere yer verdi:

'ÜRETİMİ YARALAYACAK'

"Sanayicimin her türlü zor şarta rağmen 2020-2021 yılında üstün performans gösterdi. Her şeye rağmen sanayici üretti. Şimdi paranız olsa da, işte üretemiyorsunuz. Bu durum hoş bir durum değil. Şimdi siz otobana çıkmışsınız tam gaz gidiyorsunuz, üretim devam ediyor, ama önünüze bir araç çıkıyor ve yolu kapatıyor. Ve böylece aracınızı durduruyor ve bekliyorsunuz. Tekrar beşinci vitese çıkıp o hızlara erişmek için zaman, süreç, para, emek gerekiyor. Bu durum çok bilinmeyenli bir denklem. Önemli bir şekilde üretimi yaralayacak, zor duruma sokacak. Çünkü taahhütlü işleri olanlar var, ihracatı kapıda bekleyenler var, üretim planlamasını yapanlar sevkiyatları olanlar var.

'54 YAŞINDAYIM İLK DEFA KARŞILAŞIYORUM'

Bir de bakın, bu kararın son dakikalarda bildirilmesi zora sokuyor. Yoksa planlı olsa, buna göre herkes önlemini alabilir. Bu tam bir kapanma, kapanıyoruz. Enerji olmadı mı fabrikalar kapanacak, bunun başka bir izahı yok. Doğalgazı yüzde 60’a indiğiniz zaman biraz daha buna çözüm bulunabilir; mesai planlamasıyla veya farklı enstrümanlarla… Ama bu elektrik işi, artık son nokta. Türkiye’deki elektriğin büyük kısmı doğalgaz çevirim santrallerinden üretiliyor. Doğalgazda az gelince çevrim santralleri de maalesef çalışmıyor. Durumu anlamaya çalışıyoruz, ama pek empati yapılacak bir durum da değil. Ben 54 yaşındayım, en  azından ben böyle bir durumla ilk defa karşılaşıyorum.

'İRAN'IN YAPTIĞI VİCDANSIZLIK'

Tabi iki seçenek var. Ya sanayideki doğalgazı ve elektriği kapatacaksınız ya da konutlara vermeyeceksiniz. Tabii konutlarda popülasyon çok daha yüksek. Özellikle kış aylarındayız. Böyle bir ortamda konutlara enerji vermemek vicdansızlık olur. Paradoksu çok fazla bir durumla karşı karşıyayız. Yukarısı bıyık aşağısı sakal bir durum. Tabii İran’dan kaynaklanan bir durum ama bir de şu an doğalgazı çok yoğun kullanıyoruz. Kış aylarında pik noktada oluyor enerji kullanımı. Böyle bir zaman içerisinde ayrıca İran’ın yaptığı da vicdansızlık. Ama bu durumun arkasında ne vardır ne yoktur, komplo teorileri yapılır mı yapılmaz mı, siyasi bir olay mı değil mi bunu bilmiyoruz. Günün sonunda fabrikalarımız dört gün boyunca ara veriyorlar.

'ALMAN'A, FRANSIZ'A NASIL ANLATACAKSINIZ?'

Biz sanayi Odası olarak gerekli temaslarda bulunuyoruz, ilgili bakanlıklarla iletişim kuruyoruz. Önemli olan, burada Türkiye’deki enerji güvenliği ile ilgili gerekli çalışmaların bugüne kadar mutlaka yapılmış olması lazımdı. Şimdi Rusya enerji kaynağı iletme konusunda ne kadar güvenli, İran ne kadar güvenli; Azerbaycan kardeş ülke oradan bir şekilde alıyoruz ama diğer ülkelerden alamadığınız zaman durum bu işte. Hep söylüyoruz bizim artık yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapma zamanımız geldi de geçiyor bile. Bunların önünü açmamız gerekiyor. Şimdi bu doğal afet de değil. Malı zamanında teslim edemediğiniz zaman bunu nasıl anlatacaksınız Alman’a, Fransız’a? Çok sıkıntılı süreçlerden geçiyoruz, Allah yardımcımız olsun, en hasarsız şekilde bu süreci de atlatacağız. Ama bu sürecin ekonomik boyutu oldukça fazla olacaktır. Dört gün üretim yapmamak Türkiye için ciddi sıkıntı.

'ÜLKEMİZE GÜVENMEKTEN BAŞKA ÇAREMİZ YOK'

Eskişehir Sanayi Odası üyelerinin üretmiş olduğu değer yıllık 6 milyar dolar civarında. İşte 6 milyar doların 4-5 günlük zararını düşünün. Bunu bütün bir Türkiye’ye koyduğunuz zaman müthiş bir kayıp. Ama mutlaka bir çaresizlik var ki böyle bir karar alındı. Ben burada bir art niyet görmüyorum. Çünkü bu riskli bir karar; siyaseten de ekonomik olarak da riskli. Bakın özellikle hafta sonları bile bazı fabrikalarımız çalışmak zorunda. En azından fırınlarını veya kritik süreçlerini devam ettirmek zorunda. O fabrikalara belli haklar da tanımak gerekiyor. Son dakika kestik, oldu, bitti demek de çok doğru değil. Ama çözeceğiz. Biz neler çözmedik ki? Bakın bir uzaylıların inmediği kaldı Türkiye’ye. Yani şu son iki yıldır yaşamadığımız ne kaldı. Her şeyi yaşadık ve yaşamaya devam ediyoruz. Ama bunu da atlatacağız, ben inanıyorum. Burada moral çok önemli. İhracatla büyüyeceğiz diyoruz, 225 milyar dolar iyi bir ihracat rakamı. Bu sene 250 milyar dolar hedef koyuyoruz. Çözülecek ama. Neticede ülkemize güvenmekten başka çaremiz yok. Bu ülke bizim, bu devlet bizim, aynı geminin içindeyiz ve direnmek zorundayız. Çünkü bu ve benzeri kararlar büyük kararlar, mutlaka hesap kitap yapılarak alınan kararlardır diye düşünüyorum.”   

-Volkan Doğan'dan doğalgaz ve elektrik krizine ilişkin flaş açıklama: https://www.saglisolluhaber.com/ekonomi/volkan-dogan-dan-dogalgaz-ve-elektrik-krizine-iliskin-flas-aciklama-h5842.html

-Fabrikalarda üretimin durmasına Metin Saraç da ses yükseltti: https://www.saglisolluhaber.com/ekonomi/fabrikalarda-uretimin-durmasina-metin-sarac-da-ses-yukseltti-h5848.html

-Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nde doğalgaz kısıtlama kararı: https://www.saglisolluhaber.com/ekonomi/eskisehir-organize-sanayi-bolgesi-nde-dogalgaz-kisitlama-karari-h5768.html

-Eskişehir'de sanayiciler ayakta! Başkan Şamil Seyhan ses yükseltti: https://www.saglisolluhaber.com/ekonomi/eskisehir-de-sanayiciler-ayakta-baskan-samil-seyhan-ses-yukseltti-h5802.html

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@