Eti Maden'e önemli ziyaret! Metin Çekiç'ten çarpıcı açıklama

İMİB ve EMKD ortaklığında Eskişehir'de yapılan sektörel istişare toplantısı kapsamında Eti Maden Kırka Boraks Tesisleri incelendi. Metin Çekiç açıklama yaptı...

EKONOMİ 20.12.2022, 13:47
Eti Maden'e önemli ziyaret! Metin Çekiç'ten çarpıcı açıklama

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) ve Eskişehir Madencilik Kümesi Derneği (EMKD) iş birliğinde, üyelere yönelik düzenlenen programlar devam ediyor. Bursa’da düzenlenen programın ardından Sektörel İstişare Toplantıları’nın ikincisi Eskişehir’de gerçekleştirildi. Program kapsamında, bor madeninden elde edilen ve Togg’da kullanılacak lityum karbonatın üretildiği Eti Maden Kırka Boraks Tesisleri de ziyaret edildi. 

Organizasyonla ilgili bilgi veren İMİB Yönetim Kurulu Üyesi ve Eskişehir Madencilik Kümesi Yönetim Kurulu Başkanı Metin Çekiç, maden sektöründe yaşanan son gelişmelere dair değerlendirmelerde bulundu. Başkan Çekiç, açıklamasında şunları kaydetti: 

TOGG’DA KULLANILACAK

“Maden sektörü geleceğinin inşasında başrolde olacak. Buna yürekten inanıyoruz. Madencilik sektörü anlayışımız her daim; önce insan, sonra çevre, daha sonra da madencilik. Eskişehir madencilik bakımından güzide bir şehir. Dünya bor rezervlerinin %76‘sı Eskişehir Kırka’da bulunuyor ve bor madeni stratejik bir maden. Bor madeninden elde edilen lityum karbonat, lityum batarya olarak yerli otomobil Togg’da kullanılacak. Şehrimiz adına gurur verici. 

MADENCİLİK SEKTÖRÜNÜN YENİ GÖZDESİ NADİR TOPRAK ELEMENLERİ 

Uluslararası Enerji Ajansı geçtiğimiz günlerde bir rapor yayınladı. Raporda yeşil dönüşüm için madenlerin stratejik önemde olduğu vurgusu yapıldı. Bu bağlamda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bir kez daha belirtmek gerekirse Eskişehir gerçekten Türkiye açısından önemli bir madencilik şehri. 17 nadir toprak elementinden 10’u Eskişehir'de. Nadir toprak elementleri konusunda çok güzel gelişmeler yaşanıyor. Bu elementler; hibrit motorlardan cama, seramikten uçak alaşımına kadar onlarca alanda kullanılıyor. Hatta NASA’nın roketlerinde dahi nadir toprak elementleri kullanılıyor. Beylikova’da ciddi bir rezerv var. Pilot tesis kurma çalışmalarına başlandı. Bu tesis yıllık 1200 tonluk kapasiteye sahip. Büyük tesis yatırımının ardından ise yıllık kapasite 570 bin ton olacak. Geçtiğimiz yıl Cumhuriyet tarihinin 6 milyar dolarlık ihracata imza atan madencilik sektörünün yeni gözdesi Nadir Toprak Elemenleri. Bu gelişmeler ile birlikte madencilik sektörü yıl sonunu 6,5 milyar dolar ihracatla kapatacak.”

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@