banner298

banner194

Kesikbaş'tan Eskişehir bankalarına çağrı: Duyarlı ve yapıcı olun!

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Celalettin Kesikbaş, banka kredilerine erişim konusunda önemli sorunlar yaşandığını kaydetti...

EKONOMİ 29.07.2022, 12:37 29.07.2022, 13:02
Kesikbaş'tan Eskişehir bankalarına çağrı: Duyarlı ve yapıcı olun!

Bankalar tarafından uygulanan kredi faizleri ve kısıtlayıcı uygulamalarla ilgili açıklama yapan Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Celalettin Kesikbaş, tüm Türkiye’de olduğu gibi Eskişehir’de de banka kredilerine erişimde ciddi sıkıntıların yaşandığını belirtti.
 
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından yapılan ve firmaların kredi taleplerinin karşılanmadığını ifade eden açıklamalara katıldıklarını söyleyen Kesikbaş, bankalarca çıkarılan yüksek maliyetlerin önüne geçilmesi gerektiğini belirterek istihdam, üretim ve yatırım için bankaları daha duyarlı olmaya davet etti.

ESO Başkanı Kesikbaş yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

'Kredilere Ulaşılsa Bile Faiz Oranları Çok Yüksek'

“Eskişehir’de sanayicilerimizden finansmana erişim konusunda ciddi şikayetler alıyoruz. Kredilere ulaşılsa bile faiz oranlarının çok üst seviyelerde olduğunu görmekteyiz. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu döviz varlığı olan şirketlerin TL kredi kullanımına sınırlama getiren kararlar almış, sonrasında olumlu bir adım atılarak bu kısıtlayıcı kararlarda bazı esnemeler yapılmıştı. Ancak ne yazık ki finansman maliyetlerinin pahalılığı konusunda bir gelişme yaşanmadı.

'Bankalara Önemli Görev ve Sorumluluklar Düşmekte'

Burada bankalarımıza da önemli görev ve sorumluluklar düşmektedir. Özellikle Exim ve reeskont kredilerinde genişleme sağlanmalıdır. TOBB Başkanımız Sayın Hisarcıklıoğlu’nun da belirttiği gibi, firmaların kredi talepleri karşılanmıyor veya çok yüksek maliyetler çıkarılıyor. Üretim, istihdam, yatırım için bankaları daha duyarlı ve yapıcı olmaya davet ediyoruz."

'Bu Süreci Birlikte Aşacağız'

Ülke olarak zor bir dönemden geçildiğinin altını da çizen Başkan Kesikbaş, “Özellikle üreticilerin ihtiyacı olan kredilere ulaşım konusunda çok ciddi sıkıntılar yaşanmakta. TCMB faizleri düşürmesine rağmen ticari kredi faizleri son 4 yılın zirvesinde. Merkez Bankası verileri haziran başında %49,3 olan toplam kredi büyümesinin %39,3’e indiğini gösteriyor. Ticari kredi büyümesinin hız kesmesi finansmana erişimin giderek zorlaştığının bir göstergesi. Elbette her zaman ifade ettiğimiz gibi uzun vadeli ve sürdürülebilir yapısal ekonomik tedbirlerle sanayicimizin önünün açılmasını beklemekteyiz. Bankalarımız da dahil tüm aktörler bir araya gelerek bu süreci birlikte aşmayı ümit ediyoruz” dedi. 

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@