Metin Güler: 2024'te 5 tane fuar düzenlenecek!

Sağlı Sollu Haber ve Eskişehir İlk Haber'e konuşan Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Metin Güler müjde verdi. 2024’te de fuarların devam edeceğini aktardı.

EKONOMİ 25.12.2023, 15:29 25.12.2023, 20:06
Metin Güler: 2024'te 5 tane fuar düzenlenecek!

Sağlı Sollu Haber ve Eskişehir İlk Haber'e özel açıklamalarda bulunan ETO Başkanı Metin Güler, 2023 yılını değerlendirirken aynı zamanda 2024’ün nasıl geçeceğine ilişkin tahminlerini aktardı. Başkan Güler ayrıca Oda’nın yapmış olduğu faaliyetlere ilişkin de konuştu.

Başkan Güler konuşması sırasında şu sözlere yer verdi:

2023 yılını nasıl değerlendirirsiniz?

Ne yazık ki 2023 yılı ülkemiz için bir felaketle başladı. Kahramanmaraş’ta yaşanan depremler sebebiyle çok büyük acılar yaşandı. Ülkemizin tüm kurum ve kuruluşlarında olduğu gibi biz de Eskişehir Ticaret Odası olarak yılın neredeyse yarısını depremin yaralarının sarılması, şehrimize göç eden depremzede vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının karşılanması için seferber olduk.

Deprem felaketinin ardından ülkede genel seçimler ön plana çıktı. Seçim süreci olması sebebiyle de bazı ekonomi kararlarının seçim sonrasına ertelendiği bir dönem yaşadık. Bunun yansımaları nasıl oldu?

2023 yılında ülkemizin en büyük gündemi ve sorunu enflasyon oldu. Son 20 yıldır unuttuğumuz enflasyonla ne yazık ki yeniden yüzleştik. Hem pandemi sonrası etkiler hem de dünyada yaşanan gelişmeler ve belirsizlikler, döviz açığı ve kur yüksekliği yüksek enflasyonu da beraberinde getirdi. Hal böyle olunca da ekonominin tüm tarafları yani hem vatandaşlarımız hem de tüccar ve sanayici bütçe yapmakta zorlandı. Yüksek kiralar ve işletme giderlerinin artması sebebiyle de maliyet hesabının şaştığı, ciroların yükseldiği ancak karlılığın azaldığı bir yılı yaşadık. Konut sektöründe arzın azaldığı, sektörün zorlandığı bir yıl oldu.

ENFLASYONLA MÜCADELE VURGU

Elbette ki seçim sonrada belirsizliğin ortadan kalkmasıyla beraber, ekonomide atılan adımlarla birlikte gelecek adına umut verici gelişmeler oldu. Atılan adımların enflasyonla mücadelede önemli bir rol oynayacağını düşünüyorum. Ama enflasyonun da tek haneli rakamlara düşmesinin zaman alacağı kanaatindeyim. Bugünden yarına enflasyonun tek hanelere inmesini beklemek çok iyimser bir bakış açısı olur.

ÜÇ FARKLI FUAR

ETO olarak 2023 yılını projelerimizle, faaliyetlerimizle, tüccar ve sanayiciye destek olan hizmet birimlerimizin çalışmalarıyla geride bıraktık. 2023 yılını Eskişehir Fuar Kongre Merkezi’mizde (EFKM) şehrin hizmet sektörüne doğrudan katkı yapan üç fuar ile kapattık. Eskişehir Fuar Kongre Merkezi bünyesinde faaliyetlerine devam eden Vehbi Koç Kongre Merkezi’nde ise yıl boyunca 90 etkinlik gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen yüksek katılımlı iş toplantılara, panellere, kültür ve sanat etkinliklerine yaklaşık 29 bin kişi katıldı. Düzenlenen etkinliklere şehrimizin yanı sıra çevre illerden de katılım sağlandı. Böylece Vehbi Koç Kongre Merkezi şehrimizin hem iş yaşamına hem de kültür sanat hayatına çok önemli katkılar sağlamış oldu.

EFKM hizmete sunulduğundan bu yana şehir ekonomisine 2 milyar liradan fazla katkı sağladı. Odamızın yeni stratejik planını da Eskişehir Fuar Kongre Merkezi üzerine kurguladık. Odamızın yeni stratejik hedefi EFKM’ye yılda bir milyon ziyaretçi getirebilmek. Bu hedefi gerçekleştirdiğimizde EFKM ile şehir ekonomisine çok daha fazla katma değer sağlamış olacağız.

2023 yılı Eskişehirli tüccarın üniversitesi olarak nitelendirdiğimiz ETO Akademi birimimiz için de oldukça verimli bir yıl oldu. ETO Akademi aracılığıyla düzenlenen kurumsal gelişim eğitimlerine, kişisel gelişim seminerlerine üyelerimiz ve çalışanları oldukça ilgi gösterdi. ETO Akademi aracılığıyla düzenlenen eğitimlere, seminerlere 4451 üyemiz ve çalışanı katıldı.

Hukuk ve vergi danışmanlığı birimlerimizle, yurt içindeki en önemli fuarlara gerçekleştirdiğimiz ücretsiz organizasyonlarla, ihracatçılarımıza yol gösteren uluslararası ilişkiler birimimizle üyelerimizin yanında olduk.

ESKİŞEHİR İLK HABER: Bu noktada şu sorunun cevabı merak ediliyor. Son dönemde E-ticaret büyük ilgi görüyor. ETO’nun E-ticaret konusunda çalışmalar yaptığını biliyoruz. Detay verebilir misiniz?

ESKİŞEHİR E-TİCARET MERKEZİ

Elbette… Üyelerimizin e-ticaretini geliştirmek veya bu yönde hiç adım atmamış olan üyelerimizi cesaretlendirmek amacıyla kurmuş olduğumuz Eskişehir E-Ticaret Merkezi’mizle de firmalara katkı sağladık. Hem E-Ticaret Çalışma Grubu’muzla hem de Eskişehir E-Ticaret Merkezi’mizle e-ticaret yapmak isteyen firmalarımıza teknik destek ve danışmanlık hizmeti verdik.

Bunun yanı sıra Eskişehir’in tüccar ve sanayicinin rekabetçi olabilmesi, işlerinin kolaylaşması için yalnızca şehrimizde değil küresel alanda da çaba gösteriyoruz. Son olarak üyelerimize Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirecekleri iş seyahatleri için uzun süreli Schengen vizesi sağlamak amacıyla Fransa Büyükelçiliği ile yapmış olduğumuz vize kolaylığı anlaşmasını yeniledik.

TÜM KURUMLARLA YAKIN TEMAS

Tüccarımızın sorunlarının tespit edilmesi, belirlenen sorunların hızla çözüme kavuşturulması için meslek komitelerimizle, meclisimizle, yönetim kurulumuzla birlikte kurum ve kuruluşlarla bir araya geliyor, ticaretin ve sanayinin önündeki engellerin aşılmasında pay sahibi oluyoruz. 2024 yılında da üyelerimizin taleplerinin yerine getirilmesi için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği başta olmak üzere ilgili bakanlıklarla, milletvekillerimizle temas kurmaya devam edeceğiz.

2024 yılı sizce nasıl geçecek?

2024 yılında ETO TÜYAP Fuar Merkezi’mizde Eskişehir Mobilya Fuarı’na, Kitap Fuarına, Yapı Fuarına, Tarım Fuarına, Endüstri Fuarına ev sahipliği yapacak olmanın mutluluğunu ve heyecanını yaşıyoruz.

Düzenlenecek olan fuarlarla hem şehrimizin ekonomisine hem de küçük ve orta ölçekli işletmelerimizin ticaret hacminin gelişmesine katkıda bulunacağız. Ayrıca Endüstri Fuarı ile eş zamanlı düzenlenecek olan B2B İkili İş Görüşmeleri ile de şehrimizdeki firmaların endüstri devleri şirketlerle iş birliği yapmasına ve o firmalara tedarikçi olmalarına zemin hazırlayacağız.

5 MİLYAR DOLAR HEDEFİNE VURGU

2024 yılında Eskişehir’in ve ülkemizin ihracatının artacağına inanıyorum. Eskişehir’in zaten bu noktada çok önemli yatırımları mevcut. Yeni yatırımların da devreye girmesiyle birlikte şehrimizin ihracatının birkaç yıl içinde 5 milyar dolar hedefini aşacağını düşünüyorum. Ancak ihracatta dikkat edilmesi gereken bir husus ise ihracatımızın ithalata dayalı olması. Bu sebeple yerli ikamenin ve ara mal üretiminin artırılmasının büyük önem taşıdığına inanıyorum.

2024’TE DE FİRMALAR ZORLANACAK

Eskişehir’de hizmet sektörü çok önemli bir yere sahip. Şehrimizin hizmet sektörünün de gelişmeye devam edeceği kanaatindeyim. Ancak ne yazık ki sıkı para politikası sebebiyle tüccarımız finansmana geçtiğimiz yıllara göre çok fazla maliyetle ulaşacak. Finansman maliyetinin yüksek olması krediyle iş yapan firmaları zorlayacak.

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@