Sanayici 2024’te ne bekliyor? Celalettin Kesikbaş açıkladı

Sağlı Sollu Haber ve Eskişehir İlk Haber'e özel olarak konuşan Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Celalettin Kesikbaş, sanayicilerin 2024 yılı beklentilerini açıkladı.

EKONOMİ 02.01.2024, 17:42 03.01.2024, 01:37
Sanayici 2024’te ne bekliyor? Celalettin Kesikbaş açıkladı

Sağlı Sollu Haber ve Eskişehir İlk Haber’e özel açıklamalarda bulunan Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Celalettin Kesikbaş, 2023 yılını değerlendirerek sanayicinin 2024 yılından beklentilerini anlattı. Başkan Kesikbaş özellikle ekonomik istikrar, adil vergi düzeni ve teşvik konularına dikkat çekti.

Bir yılı daha geride bıraktık… 2023 yılı sanayici açısından nasıl geçti?

CELALETTİN KESİKBAŞ: 2023 yılını; genel seçimler, yaşadığımız üzücü deprem felaketi, savaşlar gibi olaylar nedeniyle belirsizliklerle ve bazı önemli projelerin ertelenmesiyle geçirdik. Seçim süreci doğal olarak ekonomik karar alma süreçlerini etkiledi ve yatırımları yavaşlattı diyebiliriz. Bu dönemde politik belirsizlik artabiliyor ve bu da iş dünyasının uzun vadeli projeler ve yatırımlar konusunda daha temkinli davranmasına neden olabiliyor. Bu etkiyi yaşadığımızı düşünüyorum.

‘DEPREM FELAKETİ PLANLANMIŞ PROJELERİ ETKİLEDİ’

Diğer taraftan Kahramanmaraş merkezli ve 11 şehrimizi yaralayan deprem, yakın coğrafyamızda yaşanan savaşlar ise acil insani ve ekonomik ihtiyaçları tetikledi. Bu da kaynakların yeniden dağıtılmasına ve önceliklerin değişmesine yol açtı. Bu konuyla ilgili elbette eleştirel bir yaklaşım içinde değiliz. Toplum olarak bu sürece ve acıları paylaşmaya ortak olduk. Özellikle yaşadığımız büyük çaplı deprem, bölge ekonomilerini ve planlanmış projeleri derinden etkiledi. Devletimiz toplam ekonomik kaybın 100 milyar doların üzerinde olduğunu açıkladı. Bu kolay bir durum değil. Bu durum, planlanan projelerde kısa vadeli gecikmeler veya projelerin revize edilmesi anlamına gelebilir, ancak uzun vadede yatırımların devam edeceğine ve projelerin gerçekleştirileceğine inanıyoruz.

Peki, 2023 yılını Eskişehir ve Eskişehir Sanayi Odası ölçeğinde değerlendirirseniz nasıl bir perspektif çizersiniz?

‘DOĞRU ALANLARDA GEREKEN ÇALIŞMAYI YAPIYORUZ’

CELALETTİN KESİKBAŞ: Eskişehir ekonomisi üretim sektörüne bağlı olarak son yıllarda önemli bir gelişme sağladı. Bugün gelmiş olduğumuz noktada 4 milyar doların üzerinde ihracat, 9 milyar dolara yakın toplam ciro üreten ve 70.000'den fazla insana doğrudan istihdam sağlayan bir sektörden bahsediyoruz. Özellikle havacılık, savunma, beyaz eşya, raylı sistemler, makine imalat ve gıda gibi sektörlerde oldukça rekabetçi ve güçlüyüz. Avrupa'nın en önemli motor üretim merkezlerinden biri konumundayız. Uçaklar, helikopterler, insansız hava araçları, kamyonlar, gemiler ve trenler için motor üretiyoruz. Eskişehir Sanayi Odası olarak da bu bağlamda tüm projelerimizi söz konusu alanlara yoğunlaştırıyoruz. Özellikle mesleki eğitim, uluslararasılaşma, yeşil ve dijital dönüşüm alanlarında projeler hayata geçiriyoruz. Bu projeler için yurt içinden ve yurt dışından ciddi finansman sağlıyoruz. Firmalarımızın hem ikiz dönüşümü kaçırmamaları hem de verimlilik ve rekabetçilik gibi alanlarda güçlenmeleri adına çalışmalarımıza devam ediyoruz ve edeceğiz.

Yeni bir yıla girdik… Her sektörün farklı beklentileri var. Peki, sanayicilerin 2024 yılında beklentileri neler?

ÜÇ KRİTİK UNSURU ANLATTI

CELALETTİN KESİKBAŞ: İş dünyası için 2024 yılı birçok değişkenin etkisi altında olacak gibi görünüyor. Bu yılın iş dünyası için olumlu bir dönem olması için birkaç faktör büyük önem taşıyor. Bunların başında ekonomik istikrar geliyor. İş dünyası ancak istikrarlı bir ekonomik ortamda daha iyi performans gösterebilir. Düşük enflasyon, istikrarlı bir döviz kuru, düşük faiz oranları gibi faktörler iş dünyasının gelişimi için önemli. Bununla birlikte yatırım ve inovasyon ortamının iyileştirilmesi son derece kritik. Yatırım ortamının teşvik edilmesi, girişimciliğin ve inovasyonun desteklenmesi iş dünyasının büyümesini ve rekabet gücünü artıracaktır. Elbette iş dünyasının kamudan da beklentileri var. Adil düzenlemeler ve vergi politikaları bunların arasında. Öngörülebilir ve adil bir vergi sistemi, iş dünyasının uzun vadeli planlar yapmasını destekleyecektir. Şu an tüm dünyanın konuştuğu ikiz dönüşüm sürecinde firmalarımızın geride kalmaması adına finansmana erişim konusunda sağlanacak mekanizmalar da yine iş dünyasının beklentileri arasındadır. Tüm bu faktörlerin entegre ve olumlu yönde çalışması, iş dünyasının büyümesine katkı sağlayacaktır.

İSTİKRARLI EKONOMİ VURGUSU

2023 ve 2024 yılını bir çırpıda özet olarak ifade etmem gerekirse… Zorlu bir seneyi geride bıraktık. Elbette iş dünyası ekonomik konjonktür doğrultusunda yeşil dönüşümden dijitalleşmeye, küreselleşmeden yakın coğrafyamızda olup bitenlere, nitelikli personelden finansmana erişime kadar birçok konuyu takip etmek durumunda. Beklentilerimiz çok fazla. İş dünyasının beklentileri, istikrarlı bir ekonomik ortam, düşük enflasyon, sabit bir döviz kuru, uygun faiz oranları ve sürdürülebilir bir büyüme üzerine odaklanıyor. İş dünyası, belirsizlikten kaçınıp uzun vadeli planlar yapabilmek için istikrarlı bir ekonomik ortam bekliyor.

Sohbetimizin sonuna gelirken sanayinin önemli sorunlarından bir tanesini gündeme getirmek istiyoruz. Sizin aranan diye bahsettiğiniz ara eleman ihtiyacı… Türkiye’nin büyük sorunu, elbette Eskişehir’in de… Peki, siz bu sorunun çözümü noktasında ne gibi çalışmalara imza atıyorsunuz?

CELALETTİN KESİKBAŞ: Bu sorunuza ihracatı da eklemekte fayda görüyorum. Evet, ihracat ve mesleki eğitim… Bunlar olmazsa olmazlarımızın başında geliyor. Bu iki konuda mutlaka şehrimize bir eşik atlatmak zorundayız. Çünkü gelecekte var olacak ve şehrimizi daha büyük bir çekim merkezi haline getireceksek yapmamız gerekenler var.

ESO AKADEMİ VE MODEL FABRİKA

Projelerimizden bahsedecek olursak en önemlilerinden biri ESO Akademi ve Model Fabrika’dır.  ESO Akdemi içerisinde yer alan ESO Mesleki Eğitim Merkezi ise iş arayan değil aranan insanları yetiştirerek, çalışma hayatına kazandırmaktadır. ESO tarafından gerçekleştirilen ve BEBKA'nın destekleri ile yapılan merkezimiz, İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde Eskişehir’e mesleki eğitimde yeni bir soluk ve istihdam sağlamaktadır. Eskişehir Turgut Reis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde hizmet veren ESO Akademi, günün şartlarına göre modernize edildi ve eğitim alt yapısı güçlendirildi.  Şehrimiz sanayisine eğitimli, alanında donanımlı insanların yetiştirileceği ESO Akademi projesi, şehrimizin nitelikli eleman ihtiyacına çözüm sunmaktadır. 18 yaş üstü, işe ihtiyacı olan ama bir vesile ile ekmeğini eline alamamış gençlerimize meslek kazandırıyoruz.

DEZAVANTAJLI OKULLARA ÖNCELİK

Diğer taraftan 10-14 yaş arası öğrencilere yönelik kodlama eğitimlerinin verilmesi amacıyla, ESO Kodlama Birimi oluşturulduk. Proje, STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) eğitim modeli ile yürütülmekte. Türkiye’ye örnek olması planlanan çalışmada şehrimizde özellikle teknolojiye ulaşmada dezavantajlı olan okullar ziyaret edilerek, çocukların günümüz teknolojilerini daha iyi tanıması ve temel düzeyde kodlama öğrenmeleri amaçlanıyor.  

Söyleşimizi sonlandırırken son sözlerinizi alabilir miyiz?

CUMHURİYETİN 100. YILINA VURGU

CELALETTİN KESİKBAŞ: Umut ve beklentilerimizin yüksek olduğu, insanlığın faydasına olan gelişmelerin çoğalmasını istediğimiz yeni bir yıla girdik. Ancak 2023 yılında terör olayları, depremler ve dünyada yaşanan savaşlarla karşı karşıya kaldık, büyük üzüntüler yaşadık. Tüm bunlara rağmen Türkiye’nin, biricik ülkemizin güçlü bir devlet olduğunu da unutmadık. Yaralarımızı el birliğiyle sardık, Milletimize yaşatılan her acının karşılığını da misliyle bulduğuna şahit olduk. Cumhuriyetimizin 100. yılına ulaşmanın mutluluğu ise bizlere ayrı bir gurur yaşattı. Zorlu bir seneyi arkamızda bırakırken, iş dünyasının istediği tek şey istikrar olduğunu bir kez daha vurguluyoruz. Genel bir değerlendirme ile iş dünyasının beklentileri, gelişmeye açık ekonomik ortam, düşük enflasyon, sabit bir döviz kuru, uygun faiz oranları ve sürdürülebilir bir büyüme üzerine odaklanıyor. İş dünyası, belirsizlikten kaçınıp uzun vadeli planlar yapabilmek için istikrarlı bir ekonomik ortam bekliyor.

ESKİŞEHİR İÇİN ÇALIŞMA KARARLILIĞI

İş dünyası olarak, sorunlarımız olduğu gibi, büyük umutlarımızın ve hedeflerimizin de farkındayız. Sermayemiz olan birlik ve beraberliğimiz yapılan yeni atılımlarla en büyük gücümüz olacaktır. 2024 yılında önce ülkemizin ve sonra en kıymetlimiz şehrimizin daha aydınlık, huzurlu, istikrarlı ve ekonomik açıdan refah seviyesi yüksek günlere ulaşması hepimizin ortak isteğidir. Bizler Eskişehir sanayimizin bir adım daha ileri gitmesi için var gücümüzle çalışıyoruz. Mesleki eğitimden ihracata, yeşil dönüşümden dijitalleşmeye, nitelikli personelden finansmana erişime kadar birçok alanda projeler üretiyoruz. Toplumun tüm kesimleri ile el ele vererek, Eskişehir’i hak ettiği noktaya taşımak için azimle çalışmaya da devam edeceğiz. Bu düşünceler çerçevesinde başta Eskişehirli hemşerilerimizin ve iş dünyamızın yeni yılını kutlar, 2024’ün barışın egemen olduğu, sağlık, mutluluk, bereket ve huzurun arttığı, geleceğe umutla bakılan bir yıl olmasını dilerim.

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@