Şirketlere vergi şoku! Metin Saraç açtı ağzını yumdu gözünü!

Şirketler TBMM'de görüşülen torba yasadan matrah artışı beklerken, yüzde 10'luk ek kurumlar vergisiyle karşı karşıya kaldı. Başkan Metin Saraç tepki gösterdi...

EKONOMİ 10.03.2023, 16:46 11.03.2023, 12:20
Şirketlere vergi şoku! Metin Saraç açtı ağzını yumdu gözünü!

Ek vergi, TBMM'de görüşmeleri süren 'Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne eklenen maddeyle getirildi. Bununla beraber şirketler matrah artışı beklerken, yüzde 10'luk ek kurumlar vergisiyle karşı karşıya kaldı. Söz konusu vergi ile yaratılacak kaynağın, deprem bölgelerinin inşaası ve afetzedelerin acil ihtiyaçları için kullanılacağı bilgisine ulaşıldı.

Torba yasa içerisine konulan ek vergi maddesiyle beraber sanayi ve ticaret dünyasından eleştiriler yükselmeye başladı.

En net eleştirilerden biri de Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Başkan Vekili ve ATAP A.Ş. Başkanı Metin Saraç'tan geldi.

Saraç, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı değerlendirmede, şu görüşlere yer verdi:

'HİÇBİR KANUN GEÇMİŞE DOĞRU DEĞİŞTİRİLEMEZ'

"Bunun adı, 90+3'te oyunun kuralını değiştirmektir! Yanlış bir uygulama! Özetle; 2022 yılı için teşvikli yatırım yapan sanayici, Ar-Ge yatırımcısı gibi gerçek yatırımcı firmalara, pardon(!) mali ve bütçe yılını kapattığınız 2022 yılı için, size verilen kanuni hakkı, bütçenizi, ödeme dengelerinizi dikkate almadan geri alıyoruz deniyor! Hiçbir kanun geçmişe doğru değiştirilemez!

'GELECEĞE DOĞRU GÜVEN SARSAR'

Bir deprem gerçeğimiz var, bunun maliyeti çok ağır... Ve hep birlikte katlanacağız, bunda hiçbir problem yok! Ama bu şekilde yanlış uygulama ile bütçe yaratmak doğru bir uygulama  değil. Geleceğe doğru güven sarsar... Yapılması gereken; 2023 ve sonrası için kurumlar vergisi oranı mı değişirtirilir, gelir vergisi oranı mı değiştirilir, varlık vergisi mi çıkarılır veya başka bir vergi türü mü? Bu tartışılır ve uygun formül bulunur...

'YABANCI YATIRIMCIYA NASIL İZAH EDECEĞİZ?'

Ayrıca! Şu an KKM'de stopaj sıfır... Neden ilk akla gelen rant ve faizden para kazanan sistem üzerinden değil de, direkt yatırımcı üzerinden bütçe yaratmak oluyor, bunu anlamış değilim. Ve hadi ben bu ülke vatandaşıyım, diyelim bunu anladım. Yabancı yatırımcıya nasıl izah edeceğiz?!"

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@