12.02.2024, 11:31

‘Eskişehir dönüşümde mesafe alamadı’

Gazeteci Ali Baş ile bu hafta yaptığımız söyleşide Eskişehir’deki son siyasi gelişmeleri masaya yatırdık. Nebi Hatipoğlu’nun kentsel dönüşüme ilişkin açıklamalarını değerlendiren Baş, “Nebi Hatipoğlu haklı. Eskişehir kentsel dönüşümde ne yazık ki mesafe alamadı. Bunun sorumlusu elbette sadece belediyeler değil. Hükümetle belediyelerin uyum içinde olmaması en büyük etken oldu” dedi.

Adayların kampanyaları hızlandı. Söyleşimize şu soruyla başlamak istiyorum. Son 15 günlük süreçte adayların performanslarını nasıl buluyorsunuz?

ALİ BAŞ: Seçimlerin iddialı iki adayı Nebi Hatipoğlu ve Ayşe Ünlüce, benzer bir çalışma yöntemi uyguluyor. Önce sivil toplum örgütlerini ziyaret ettiler. İlçeler ve mahallelere gidiyorlar. Nebi Hatipoğlu önce başladı ve şu anda daha çok kişiye ulaştı. Hatipoğlu’nun performansı benim tahmin ettiğimden çok daha iyi. Sanırım çok az uyuyor ve tüm Eskişehir’i karış karış gezecek gibi gözüküyor. Ayşe Ünlüce, performansını her geçen gün arttırıyor. Adayın kadın olması kimi yerlerde dezavantaj olabiliyor. Ama Eskişehir’de kadın aday olmak avantaj sağlıyor. Sanırım Ayşe Ünlüce de bunu görüyor. Sosyal medya hesaplarına baktığımızda da bu durumu açıkça görüyoruz.

Nebi Hatipoğlu’nun kentsel dönüşüm ile ilgili açıklamaları ve televizyonda söylediklerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

HATİPOĞLU’NUN DANIŞMANLARI YİNE SINIFTA KALDI

ALİ BAŞ: Kestirmeden söyleyeyim, Nebi Hatipoğlu haklı! Eskişehir kentsel dönüşümde ne yazık ki mesafe alamadı. Bunun sorumlusu elbette sadece belediyeler değil! Hükümetle belediyelerin uyum içinde olmaması en büyük etken oldu. Bir de vatandaşın açtığı davalar var. Hatipoğlu’nun basın toplantısının bir bölümünde kentsel dönüşüm ile ilgili açıklamaları vardı. Bu arada şunu söylemek istiyorum, birey olarak ben kentsel dönüşüme karşıyım. Bu elbette riskli binaların yıkılmayacağı anlamına gelmiyor. Konumuza dönersek, Mustafa Kemal Paşa, Işıklar, Mamure, İhsaniye, Hacıalibey gibi 8 mahalle ile ilgili haritalar gösterdi, açıklamalar yaptı. Ancak bu planların iptal olduğunu sanırım danışmanları Nebi beye iletmedi. O planların yerine yenisi yapıldı. Kentsel dönüşüm alanında bu konuları en iyi bilen isimlerin başında AK Parti grup başkanvekili Murat Özcan geliyor. Görünen o ki Özcan’dan bilgi alınmamış. Murat Özcan’dan başka Mustafa Birsen, Süleyman Ekşi, Zihni Çalışkan’da kentsel dönüşüm konusunda epey bilgi sahibi. Belediyelerin yapamadıklarını, takılan konular nereler, neden yapılmadı gibi soruların yanıtlarını kolaylıkla verebilirlerdi. Hatipoğlu’nun enerjisi, heyecanı yüksek! Ancak partinin hafızasını bilen akil isimlerden de destek almasında fayda var.

Bir de Sarıcakaya meselesi var. Çok konuşuluyor. AK Parti’den belediye başkan adayı olmak isteyen Faruk Güler, adaylığı ilan edilmeyince sert suçlamalarda bulunarak beraberindeki 80 kişiyle partisinden istifa etti. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

‘ALBAYRAK’IN AÇIKLAMASI ÖĞÜT NİTELİĞİNDE’

ALİ BAŞ: Doğrusunu söylemek gerekirse şaşırdım. AK Parti’de pek alışık olmadığımız hareketler bunlar. Dahası Sarıcakaya AK Parti’nin kalesi! Adayın isminin kim olduğu fark etmiyor. İlçede favori parti durumunda! Tabii bu harekete tepki AK Parti il Başkanı Gürhan Albayrak’tan geldi. Albayrak’ın, Sağlı Sollu Haber’e yaptığı açıklamalar aynı zamanda öğüt niteliğindedir. Ne diyor Albayrak:

‘DAVA İNANCI YOKMUŞ’

“Yetkili organlarımız Sarıcakaya Belediye Başkan Adaylığı konusunda değerlendirmelerini sürdürüyorlar. Henüz söz konusu ilçemizde açıklanmış bir isim yok. Durum böyleyken davamızın merkezinde olan partimize ve dolayısıyla Cumhurbaşkanımız ve AK Parti’mizin Genel Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a bayrak açması kabul edilebilir bir durum değil. Demek ki bu arkadaşımızın zaten dava inancı yokmuş. AK Parti’ye hiç kimse aba altından sopa gösteremez, partimizin kurumsal yapısını hiçbir güç tehdit edemez. Zira Güler’in ‘aday yapılmazsam istifa ederim’ şeklindeki davranışı, tehdit etme girişiminden başka bir şey değildir. Hiç kimsenin kuşkusu olmasın, bu ve benzeri art niyetli operasyonlar davamıza zarar vermez.”

Albayrak’ın açıklamaları son derece net ve anlaşılır. Ancak AK Parti’nin de Sarıcakaya adayını kısa süre içinde ilan edip belirsizliği ortadan kaldırması gerekiyor.

Hemşeri derneklerinin tavırları seçimde etkili olur mu?

‘EMİRDAĞLILARDA MİHALIÇÇIKLILARIN POTANSİYELİ YOK’

ALİ BAŞ: Her seçim döneminde öne çıkan dernek ve oluşumlar var. Mihalıççıklılar, Emirdağlılar, Doğu ve Güneydoğu illerimizde yaşayanların bir araya geldiği dost dernekleri… Hiç kuşkusuz etkilidirler. Ancak hepsinin birden bir adaya oy verdiğine pek tanık olmadım. Eğer adayları olursa kimi zaman birleşebiliyorlar. Bunun örneğini Burhan Sakallı ve Mihalıççıklılar da gördük. CHP’li olan birçok Mihalıççıklının Burhan Sakallı’ya oy verdiğini biliyoruz. Ancak Emirdağlılar da aynı potansiyel pek olmuyor. Hemşeri derneklerini, meslek derneklerini önemsiyorum. En azından belediye meclislerinde temsil edilmesi gerektiğini düşünüyorum.

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@