Ali Baş: "Muhalefet partileri nerede?"

Deneyimli gazeteci Ali Baş, Eskişehir'de son zamanlarda artış gösteren işçi eylemleri hakkında konuşarak işçilerin sesi oldu.

ESKİŞEHİR 29.01.2024, 11:27 29.01.2024, 15:07
Ali Baş: "Muhalefet partileri nerede?"

Eskişehir’de son bir ayda gerçekleştirilen büyük işçi eylemleri ile ilgili konuşan Ekonomi Gazetesi Bölge Temsilcisi Ali Baş, işçilerin sesi oldu. Baş, muhalefet partilerinin işçi eylemlerine destek olmadıklarını, bireysel anlamda tek bir muhalefet temsilcisinin dahi gösterilere katılmadığını söyledi.

Yeni bir haftaya başlıyoruz. Eskişehir artık seçim atmosferine girdi. Şehirde başka olaylar da oluyor… Bu haftaki söyleşimize başlarken gözünüze çarpan en önemli konuyu anlatır mısınız?

ALİ BAŞ: Seçim süreci başlayınca medyanın ana gündem maddesini de haliyle adaylar ve siyasi partiler işgal ediyor. Ama Eskişehir’de bir başka gelişme daha var. Bence bu çok çok önemli bir gelişme…

Nedir o önemli gelişme?

ALİ BAŞ: Bakın son bir ay içinde Eskişehir sokaklarında yaklaşık 10 bin işçi gösteri yaptı. Üstelik bu işçiler Eskişehir’in marka fabrikalarında çalışan işçiler… Demiryolu, Hava İkmal ve Ford Otosan işçileri eyleme başladı. Ford Otosan işçileri greve çıktı.

HAVA İKMAL İŞÇİLERİ NE İSTİYOR?

Demiryolu işçileri iki kez fabrikadan şehir merkezine doğru yürüyüş gerçekleştirdi. Ne istiyor demiryolu işçileri, “ücret adaletsizliği yaşandığını” belirtiyor ve bunun düzeltilmesini istiyor. Hiç kuşku yok ki en büyük eylemi ise Hava ikmal işçileri Harb-İş Sendikası yaptı. Hava ikmal işçileri yıllardır ayrıcalıklı sayılır. Ücretleri de diğer kamu işçilerine göre fazla oluyor. Olmalıdır da çünkü savunma sanayimiz gerçekten önemli ama ne diyor işçiler, “yaptığımız işin niteliğine bakıldığında aynı işkolunda, özel sektörde çalışan emsallerine göre çok daha düşük ücret alıyoruz.

İşçi hak ettiğini almak istiyor. Dahası kalifiye elemanlar ücret düşüklüğü nedeniyle ya özel sektöre gidiyor ya da yurt dışına gitmeyi tercih ediyor. İşçiyi ve mühendisimizi kaçırmamamız gerekiyor.

Bu grev ve eylemlerin seçimlere etkisi olur mu?

ANA MUHALEFET PARTİSİ NEREDE?

ALİ BAŞ: Elbette olur! Ancak seçim sonuçlarını değiştirecek bir etkiye sahip olacağını düşünmüyorum. Her görüşten her siyasi partiye yakın olan işçiler var. Şu anda dertleri istedikleri ücreti alabilmek! Tüm amaç ve gayeleri bu. Ancak tüm bu eylemlere katılan işçi önderleri ve sendikacılarla konuştum. “Hiçbir siyasi partiden ne milletvekili ne belediye başkanı ne de il yöneticisi bizim yanımızda olmadı. Özellikle muhalefet partilerinden milletvekillerini yanımızda görmek isterdik” serzenişinde bulundular. Haklılar da! On binlerce işçinin sokakta olduğu bir dönemde ana muhalefet partisinin kayıtsız kalmasına doğrusunu söylersek şaşırdım… Bu eleştirileri yaptıktan sonra sanırım ziyaret edip görüş alışverişinde bulundular.

Seçim sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz? Özellikle adayların performanslarını…

‘PARTİ İÇİ MÜCADELE ÇOK ACIMASIZ’

ALİ BAŞ: Şunu söyleyebilirim. Adaylar birbirine karşı son derece nazik ve kibar. AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti, Zafer Partisi adayları Eskişehirliliğin ruhuna yakışır bir kampanya düzenliyorlar. Saygı asla bırakılmıyor. Ancak parti içinde aynı sözleri ne yazık ki söyleyemeyeceğim. Parti içi mücadele çok keskin, çok acımasız, herkes diğerini rakip görüyor. Umarım, parti içi yarış da nezaket kurallarının olduğu yere gelebilir.

Asgari ücretten sonra emekli maaşlarına da yüzde 49 zam yapıldı. Sizce bu ücretler yeterli mi?

‘ÖNCE KÖK MAAŞ DÜZENLENMELİ’

ALİ BAŞ: Bakın, asgari ücrete zam geldikten sonra zincir marketler bir gecede etiketleri değiştirdi. Örnek vereyim 150 liraya satılan bir yoğurt 220 lira oldu. Bir gecede 70 lira zamlandı. Tereyağı, bir kilo değil 950 gram! 3 gün önce 350 liraydı, bugün alsanız 420 lira oldu. Asgari ücrete gelen zam bahane ediliyor ve tüm ürünlere zam yapılıyor. Böylelikle verilen zam aslında geçersiz kılınıyor. Emeklilerin durumu daha da vahim! Yüzde 50 zam büyük bir oran! Ancak bu oran kök maaşlarda daha önce düzenleme yapılmadığı için yüzbinlerce emekli için hiçbir anlam ifade etmiyor. Çünkü en düşük emekli aylığı 10 bin lira olunca çok büyük bir kesim yüzde 37 zam alsa da yüzde 50 zam alsa da 10 bin lira almış olacak. Öncelikle kök maaşların düzeltilmesi gerekiyor. Bu düzeltilmediği sürece emekli maaşlarında da adaletsizlik yaşanmış olacak.

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@