Başkan Celalettin Kesikbaş'tan kömür ocağı çıkışı!

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Celalettin Kesikbaş, Sevinç Mahallesi’ne yapılmak istenen kömür ocağına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu...

ESKİŞEHİR 26.01.2022, 15:51 27.01.2022, 23:48
Başkan Celalettin Kesikbaş'tan kömür ocağı çıkışı!

Kanal 26 ekranlarında gazeteci Arif Anbar’ın sorularını yanıtlayan Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Celalettin Kesikbaş, Odunpazarı ilçesi sınırlarında bulunan Sevinç Mahallesi’ne yapılmak istenen kömür ocağından halen Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programında yer alan kömürlü termik santral projesine, Eskişehir’in çevreyolu sorunundan asgari ücrete kadar pek çok konuya ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 

‘FOSİL ENERJİYİ SEVMİYORUM’

Sevinç Mahallesi’nde açılmak istenen kömür ocağının ÇED sürecinin başlamasına ilişkin konuşan ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, yenilenebilir enerjiden yana olduğuna vurgu yaptı. Kesikbaş, şunları söyledi: “Yine polemik çıkarabilecek bir söz söyleyeceğim ama çıkarmasınlar. Çünkü başka türlü izahı yok bunun. Ben şahsım adına söylüyorum bunu. Eskişehir’de fosil enerjiyi sevmiyorum. Hep yenilenebilir, temiz enerjiyi seviyorum. Yanlış anlaşılmak da istemediğim için altını bir kez daha çiziyor ve tırnak koymak istiyorum buna. Fosil enerjiyi ben şahsım adına sevmiyorum. Yenilebilir olacak, temiz enerji olacak, benim şahsi kanaatim bu.  Temiz, yenilenebilir enerjilere hepimizin yatırım yapması gerekiyor. Hatta devletimize diyoruz ki önümüzü açın, bütün sanayiciler kendi ihtiyaçları kadar ki enerjilerini üretebilsinler. Bununla ilgili yasal bir problem yok ama iş geliyor finansal problemlere. Siz bize destek verin, biz hemen bu tesisleri kendi şirketlerimiz için kullanmaya başlayalım.” 

‘TERMİK SANTRAL RİSKİ GÖRMÜYORUM’

Eskişehir’in Alpu ilçesinde kurulması planlanan kömürlü termik santrale ilişkin de konuşan Kesikbaş, söz konusu santralin kurulmayacağına inandığını kaydetti. Başkan Kesikbaş açıklamasında, şu ifadelere yer verdi: “Yeşil Mutabakat gereği 2030’a kadar tüm dünyada bu mutabakata imza atan ülkeler termik santral yatırımı yapamıyorlar ve hızlı bir şekilde termik santrallerini de kapatmakla mükellefler. Türkiye, Paris İklim Anlaşması’na da Yeşil Mutabakat’a da imza attı. Dolayısıyla ben, bu konuyla ilgili olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin kesinlikle yatırım yapacağını düşünmüyorum. O nedenle ben Eskişehir açısından bir termik santral riski görmüyorum." 

‘YÜZ BİN ÇALIŞANIMIZLA CEFA ÇEKMEK İSTEMİYORUZ’

ESO Başkanı, Eskişehir’in önde gelen problemlerinden biri olan çevreyolu sorununa da değindi. “Çevreyolu, maalesef çok geç kalınmış bir proje. Eskişehir’de kuzey çevreyolu mu, güney çevreyolu mu, hangisi daha avantajlıdır bilemiyorum, ama hızla en azından birisinin yapılması şart” diyen Başkan Kesikbaş, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Bugünden itibaren bir irade konup bunun yapılmasıyla ilgili çalışmaların bence acilen başlaması lazım. Bizim özellikle sanayi tarafında on binlerce çalışanımız var ve bu hatta sadece Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yok; Tornacıları da, kobisi de, ESTİM’i de burada. Say deseniz daha sayarım. Öte yandan bu hatta kongre merkezi ve Şehir Hastanesi de var. Bizi bu alanlara bağlayan tek yol şu an kullandığımız bu yol. Eskiden İstanbul öyleydi. Mecidiyeköy’de çalışırdın, Bostancı’da otururdun. Ne yapardık? Televizyonda izlerdik: ‘İstanbul trafiğinde saatlerini geçiren insanlar falan’ diye haberler verilirdi. Şu anda biz o konumdayız. İlgililerden rica ediyorum: Sabahları erken kalksınlar, saat 10.00’da işe gitmesin kimse, sabah 07.00’de kalksınlar ve gelsinler bakalım Organize Sanayi Bölgesine doğru, bir görsünler buranın halini. Akşamları da 16.00 ile 18.00 arasında baksınlar, bir de kar, kış, kıyamet iken baksınlar. Yüz bin çalışanımızla o yolu, o cefayı çekiyoruz; çekmeyelim, derdimiz bu. Bu kentin çevre yoluna zaten ihtiyacı var, tartışılacak bir durum yok." 

‘SİYASETTE POLEMİK OLSUN DİYE SÖYLEMİYORUM’

Celalettin Kesikbaş, şehir içi trafik problemi üzerine de yorum yaptı. Kesikbaş, “bakın kent içinde ulaşımla ilgili sıkıntımız da var. Şimdi Kütahya yolundan katılımlarla sıkıntı var, her yerde sıkıntı var. Muttalip Caddesi giriş çıkışında sıkıntı var. Bunu siyasette polemik olsun diye paylaşmıyorum. Gerçekçi olmak lazım, Eskişehir’de ulaşım problemi var. Bunu kim çözer? Bu benim yetki alanımda, görev alanımda değil.  Ben sadece söylemek zorunda olduğum için söylüyorum” dedi. 

‘GÖNÜL DAHA FAZLA VERMEK İSTİYOR’

Yeni asgari ücret rakamına ilişkin de görüşlerini aktaran Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, “çalışanlara helali hoş olsun, daha fazlasını hak ediyor arkadaşlarımız, gönül ister ki daha fazlasını verelim” diye konuştu. Başkan Kesikbaş açıklamasının devamında, şunları söyledi: “Biz Sanayi Odası olarak, asgari ücrette devletin de elini taşın altına koymasını istedik. En azından bunun üzerindeki vergiler alınmasın istedik. Şu anda o konuyla ilgili de bir gelişme oldu. Devletimiz bir miktar kısmını sübvanse ediyor vergisel anlamda. Bence 4 bin 253 lira son derece centilmen bir rakam şu anda. 

‘SATIN ALMA GÜCÜ FAZLA OLMALI’

Gönül ister daha da artsın ama satın alma gücüyle ilgili bir şey bu. Şimdi Türkiye’nin bir an önce dolarizasyon süreçlerini sıfırlaması lazım. Neden? Çünkü dolara gelen artış, sizin maaşınızı eritiyor. Kardeşim, bu ülkede temel dediğin 100 çeşit ürün var, bu ürünleri ben TL ile ucuza alabilmem gerekiyor. Benim 4 bin 253 liralık maaş ile on numara yaşayabilmem lazım. Benim peynirim 10 lira, ekmeğim 50 kuruş olmalı. İşte temel gıda dediğimiz yumurta, domates ve diğerleri çok daha ucuz olmalı. Bu malzemelerin dolarizasyon efektinin olmaması gerekiyor ki ben aldığım maaşla ilelebet yaşayabileyim, mutlu olayım. Lüks bir şey almak istiyorum derse vatandaş, mesela lüks bir cep telefonunu pahalı alıyorsa alsın, o başka bir konu. Ama benim, asgaride yaşayabileceğim parayla, satın alma kabiliyetimin çok güçlü olması lazım.”

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@