Çardak hamamı termal turizme kazandırılmalıdır

İYİ Parti Sivrihisar İlçe Başkanı Recep Toptaş, Çardak Hamamı ve termal turizmi hakkında açıklamalarda bulundu.

ESKİŞEHİR 25.05.2021, 11:07
Çardak hamamı termal turizme kazandırılmalıdır

Termal turizmin insan sağlığına olumlu etkisine ve yer altından gelen minarelli suların tedavi imkanı sağlanmasının çok önemli olduğuna dikkat İYİ Parti Sivrihisar İlçe Başkanı Recep Toptaş şunları söyledi:

"İlçemizde bulunan çardak hamamı şifalı su bakımından önemli bir kaynağa sahiptir. 1175 yılında Umurbey tarafından yapılan çardak hamamının sıcaklığı 36 derece olup, suyun debisi 45 lt/sn dir. Kaplıcanın suyu, bikarbonatlı, kalsiyumlu, sodyumlu, bromürlü ve radyoaktif birleşime sahiptir. Suyunda ayrıca kükürtte mevcuttur. Mide, bağırsak, karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarına, romatizma hastalıklarına, eklem kireçlenmeleri, sinir kas yorgunluklarına, dolaşım sistemi ve özellikle cilt hastalıklarına fayda sağladığı ispatlanmıştır. Kaplıcada yer alan ve tarihsel değeri de olan hamamın içinde 1.5 m derinliğinde ve 6x6 boyutlarında biri erkeklere biri kadınlara ayrılmış iki havuz bulunmaktadır. Su analiz raporuna göre kimyasal sınıflandırmada, bikarbonat %75.32 milival, kalsiyum %51.86 milival, sodyum %30.53 milival, bromür %2.67 mg/lt ve radyoaktif 3333 pci/lt olarak belirlenmiştir.

İlçemiz için çok önemli termal turizm kaynağı olan çardak hamamı tanıtımı gerektiği gibi yapılmadığından yıllardır atıl vaziyette bırakılmıştır. Son yıllarda aslına uygun olarak restorasyon çalışması yapılsa da bir türlü termal turizmine kazandırılamamıştır.

Birçok hastalığın, özellikle cilt hastalıklarının bir numaralı şifa kaynağı olan çardak hamamı hem ülkemizde hem de yurt dışında tanıtımı yapılarak termal turizmine açılmalıdır. Bu yapıldığı takdirde ilçe ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır. Ticari hayat hareketlenecek yeni işyerleri açılması ile iş istihdamı sağlanmış olacaktır. Sağlık turizminin en önemli kaynağı termal bölgelerdir. Termal turizm yatırımları, genellikle yaşlı ve gelir düzeyi yüksek turistlere hizmet ettiği için katma değeri de yüksek olacaktır.

İlçemizi çok yönlü kalkındıracak olan bu güzeli şifalı suyumuz yıllardır gece gündüz boşa akıp gitmektedir. Bir an önce ilçemizde bulunan çardak hamamı ve yukarı kepen mahallesi mevkiinde bulunan sıcak sularla ilgili bir termal planı yapılmalıdır. Bu plan yerli, yabancı ve bölge dışından gelecek yatırımcılar için de rehber olacaktır.

Hem birçok derde deva olan aynı zamanda 850 yıllık tarihi dokusu olan çardak hamamı gerek yurt içi, gerek yurt dışı tanıtımları yapılarak termal turizmine kazandırılmalıdır." 

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@