CHP'li Çakırözer'den depremzede raporu!

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, depremzedelerin göç ettiği Eskişehir’de gerçekleştirdiği ziyaretlerin ardından sorunları raporlaştırdı.

ESKİŞEHİR 27.02.2023, 11:25
CHP'li Çakırözer'den depremzede raporu!

Türkiye’yi yasa boğan depremlerde 20 gün geride kalırken, deprem bölgelerinin yanı sıra çok sayıda depremzedenin göç ettiği şehirlerde de depremzede yurttaşlar sorunlarla karşı karşıya. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, depremzedelerin göç ettiği illerden Eskişehir’de gerçekleştirdiği ziyaretlerin ardından kendisine anlatılan sorunları raporlaştırdı. Raporda, en temel sorun barınma olurken, astronomik bir şekilde artan ev kirası fiyatlarının da krizi derinleştirdiğine dikkat çekildi. Evleri yıkılan ve kısa zamanda deprem bölgelerine dönemeyecek olan binlerce depremzede artan kira fiyatlarına çözüm isterken, üniversite öğrencisi depremzedeler de eğitimlerinin aksamaması için internet ve burs desteği bekliyor. Raporu kamuoyuyla paylaşan CHP’li Çakırözer, “Depremzede yurttaşlarımızın barınma, kıyafet, gıda ihtiyaçlarının karşılanması için herkes seferber oldu. Depremzede yurttaşlarımızı ziyaret ediyor, acıları paylaşıyor, talepleri dinleyerek çözüm üretmeye çalışıyoruz. Ekonomik sorunlar, eğitimleri yarıda kalan öğrenciler, travmalar nedeniyle geri dönmek istemeyenler... Gün geçtikçe sorunlar derinleşiyor. Yıkımlar, kayıplar, yaşanan acılar sonrasında hayat devam ediyor ama depremzede yurtaşlarımızın yaşadığı belirsizlik sorunları krize dönüştürüyor” dedi.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, 11 ili etkileyen depremlerin ardından Eskişehir’e gelen depremzedeleri kaldıkları misafirhaneler ile evlerde ziyaret ediyor. Eskişehir Polis Eğitim Merkezi, Ali Güven Uygulamalı Oteli, Tepebaşı Belediyesi Yaşam Köyü’nde misafir olan depremzedeler ile Odunpazarı ve Tepebaşı ilçelerinde evlerde kalan depremzedelerle bir araya gelen Çakırözer, kendisine aktarılan sorun ve talepleri de raporlayarak kamuoyuyla paylaştı.

“ASTRONOMİK KİRA ARTIŞINA DUR DENMELİ”

Çakırözer’in paylaştığı rapora göre, çok sayıda risk barındıran afet bölgelerinden ayrılan ve yakın gelecekte geri dönebileceklerini düşünmeyen depremzelerin yaşadığı sorun ve talepler şöyle:

Depremzede yurttaşların öncelikli sorunu barınma. Evleri yıkılan, kalacak yeri olmadığı için yakın zamanda geri dönemeyecek olan binlerce depremzede bulundukları illerde kiralık ev arayışına girdi. Astronomik kira artışları nedeniyle çaresiz kalan depremzede yurttaşlar acil önlem alınmasını, astronomik kira artışına dur denilmesini istiyor.  

HASAR TESPİT RAPORLARI GÜVEN VERMİYOR

Afet bölgelerinde yapılan hasar tespit raporları da depremzedelere güven vermiyor. Bazı depremzedeler yıkılan evler için bile ‘az hasarlı’ raporu verildiğini söylerken, bazıları ise ‘hasarsız’ raporu verilen evlerine tekrar yaşanabilecek bir deprem tehlikesine karşı girmek istemiyor. Depremzedeler  meslek odaları ile yeni bir teknik inceleme yapılmasını istiyor.  

Deprem nedeniyle evini, işini ve tüm varlığını kaybeden depremzede yurttaşlar da göç ettikleri bölgelerde ekonomik sıkıntılar ile karşı karşıya. Depremzedeler kendilerine iş imkanı sağlanmasını istiyor.

KAMU ÇALIŞANLARINA ATAMA KOLAYLIĞI SAĞLANMALI

Depremde yakınlarını kaybeden, evsiz kalan ve büyük tramvalar yaşayan kamu çalışanları afet bölgelerine geri dönmek istemiyor. Bu çalışanların farklı şehirlere atama taleplerine de kolaylık sağlanmalı.

Atama bekleyen onbinlerce eğitimci, sağlıkçının atamaları derhal yapılmalı.

KYK BORÇLARI ERTELENMELİ, İNTERNET VE BURS DESTEĞİ VERİLMELİ

Depremzede aileler ile öğrencilerin öncelikle taleplerinden biri de eğitim desteği. Deprem sonrası üniversitelerin online eğitime geçmesinin ardından depremzede öğrenciler dersleri takip edibilmek için ücretsiz internet desteği istiyor. Depremzede üniversite öğrencilerine karşılıksız ve koşulsuz burs desteği verilmeli ve KYK kredi  ödemeleri faizsiz ertelenmeli. 

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@