Eskişehir Barosu'ndan Elmalı Davası açıklaması

Eskişehir Barosu Çocuk Hakları İzleme Komisyonu Elmalı Davası hakkında basın açıklaması yaptı.

ESKİŞEHİR 30.06.2021, 12:36
Eskişehir Barosu'ndan Elmalı Davası açıklaması

Basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Basında ve kamuoyunda “Elmalı Davası” olarak bilinen davayı, Eskişehir Barosu Çocuk Hakları İzleme Komisyonu olarak, yargılama sürecinin başından beri takip etmekteyiz. 

Davada mağdur çocukların, hayallerini resmetmesi gereken yaşta, maruz kaldıkları utanç verici olayları resmetmesi hepimizin vicdanını derinden yaralamaktadır. 

6 ve 10 yaşlarında soyut düşünme yetenekleri henüz  gelişmemiş iki çocuğumuzun, çizdikleri resimler ve beyanları,  sistematik olarak gördükleri ve yaşadıkları istismarı açıkça ortaya koymakta; Adli tıp kurumu raporu da bu acı gerçeği desteklemektedir. 

Çocuklarımız yaşları itibariyle bilgi sahibi olmamaları beklenen cinsel konularda beyanda bulunuyor ve bu durumları resmedebiliyor ise ; bu tür cinsel eylemlere maruz kaldıkları ya da şahitlik ettikleri kaçınılmaz bir gerçektir. 

Adli yargının cinsel suçlardaki tavrının açık örneğini gördüğümüz “Elmalı Davası”, 23.06.2021 tarihinde Adalet Komisyonunca kabul edilen 4. Yargı paketindeki, çocuğun cinsel istismarı suçunda tutukluluk için “kuvvetli suç şüphesi” yerine “somut delil aranması” koşulunun, düzenleme henüz  kanunlaşmadan uygulanmaya başlandığının da göstergesidir. 

Unutulmamalıdır ki; “Çocuğun beyanı esastır.”  Çocuk Koruma Kanunu, Genelge, Yönetmelik ve Kararnamelere göre cinsel istismar dosyalarında cinsel istismara maruz kalan çocukların beyanlarının, yaşadıkları travmaları defalarca tekrarlatmadan, örselemeden ve çocukları koruyarak alınması gerekmektedir. Lakin ve ne yazık ki resim ve ses kayıtlarından anlaşılacağı üzere Elmalı davasındaki yargılama sürecinde,  “maddi gerçeklik açısından zorunlu olmadıkça çocukların ifadelerine tekrar başvurulamayacağı” hususu göz ardı edilerek çocukların ifadelerine birden çok kez başvurulmuş ve çocuklarımız ikincil mağduriyete maruz bırakılmışlardır. 

15 yaşından küçük her iki çocuğumuza yönelik gerçekleştirilen eylemler  5237 sayılı TCK’nın 103. maddesinde düzenlenen “cinsel istismar” suçunu oluşturmaktadır. TCK’da bu suçun karşılığı da hapis cezasıdır. 05.01.2021 tarihinde 3.celsesi görülen “Elmalı Davası”nda delillerin toplanmış olması ve beyanlardaki çelişki nedeniyle ne yazık ki şüphelilerin tahliyesine karar verilmiştir. Her ne kadar tutukluluk bir ceza değil güvenlik tedbiri olsa da bu olay özelinde isnad edilen suçun ceza miktarı düşünüldüğünde tutukluluğun gereklilik değil zaruret olduğu ortadadır. 

Ancak hepimizin üzerindeki asıl yükümlülük ise  istismar mağduru çocuklarımızın ikincil mağduriyete maruz kalmalarını engellemek ve  çocuklarımızın üstün yararını korumaktır. 

Çocukların üstün yararı, ikincil ve yeni mağduriyetler yaşamamaları çocuk hakları mücadelesindeki asıl ve tabi amacımızdır. Bu nedenle sebebi ve amacı her ne olursa olsun kamuoyunda çocukların çizdikleri resimlerin, hatta sanıkların ve çocukların isimlerinin, resimlerinin ve ses kayıtlarının hızla paylaşılıyor ve yayılıyor olmasının da çocuk hakları ihlali olduğunu belirtmek isteriz. Çocuklarımızın kimliğini ortaya koyabilecek her türlü bilgi ve belge unutulma haklarını ellerinden almakta ve onları damgalamaktadır. Bu sebeple gerek adli süreçte gerekse basında, çocuğun ‘üstün yararı’ esas alınarak, Çocuk Koruma Kanunun 4. maddesinde sayılan temel ilkelerden olan çocuğun yaşama, gelişme, korunma ve katılım haklarının güvence altına alınması, çocuğun durumuna uygun özel ihtimam gösterilmesi ve çocuklarımızın örselenmemesi öncelikli amacımız olmalıdır. 

Çocuklarımızın mağduriyeti konusunda tüm vatandaşlarımızın duyduğu öfke ve üzüntüyü en içten şekilde hissediyoruz. Mağdur çocuklarımızı çocuk haklarını ihlal ederek koruyamayacağımız gibi bu çocuklarımızın ikincil mağduriyete maruz kalmalarına da engel olmak zorundayız.  Bu nedenle iyiniyetli olduğundan şüphemiz olmayan basın mensuplarından ve tüm kamuoyundan bu konuda hassasiyet göstermelerini temenni ediyoruz. 

Sarsılmaz adalet inancımız ve adaletin uygulanması için verdiğimiz çabamızla, suçluların cezasız bırakılmaması ve çocuklarımızı korumak için her zaman davalarının en yakın takipçisi olarak tüm çocuklarımızın yanında ve savunmada olacağımızı bildiriyoruz." 

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@