banner298

banner194

Eskişehir'de hayvan sahiplerinin dikkatine: Son tarih açıklandı!

Eskişehir Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Erdinç Yuva, ev hayvanlarının kimliklendirilmesi için son tarihi verdi...

ESKİŞEHİR 22.09.2022, 11:22
Eskişehir'de hayvan sahiplerinin dikkatine: Son tarih açıklandı!

Eskişehir Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimler Odası ve Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Hayvan Sağlık Şubesi tarafından 21.09.2022 tarihinde Valilik Meydanında düzenlenen ‘Ev Hayvanı Kimliklendirme Etkinliği’ne Eskişehir Vali Yardımcısı Ali ÇETİN, İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Oda Başkanı Erdinç Yuva, veteriner hekimler, hayvan koruma dernek temsilcileri ve hayvan sahipleri katıldı

Yapılan etkinlikte konuşma yapan Eskişehir Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Erdinç Yuva, şunları söyledi:

"Sahipli kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesi işlemleri, 'Köpek Ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi Ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' kapsamında yürütülmektedir. Ev hayvanı kimliklendirmesinde ilimiz genelinde 56 veteriner kliniğinde faaliyet yürütmekteyiz. Veteriner Hekimler olarak patili dostlarımızı bir birey olarak görmekteyiz. Bu sebeple can dostlarımızın kayıt altına alınmasını hayvan sahiplerimizden talep etmekteyiz. Biz Veteriner Hekimler ilimiz ve ülkemiz genelinde hayvan ve halk sağlığının her alanında gece gündüz demeden hizmet vermekten mutluluk duyuyoruz.

İlimizde kimliklendirme işlemi, 2021 yılı Nisan ayında başlamış olup, İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze bağlı İlçe Müdürlükleri  ile Eskişehir Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimler Odasına bağlı Yetkilendirilmiş Veteriner klinikleri marifetiyle yürütülmektedir. Ev hayvanı kimliklendirme programı kapsamında, ev hayvanlarımızın sırt bölgesine deri altına mikroçip yerleştirilip, bu mikroçip numarası Ev Hayvanı Kayıt sistemine kayıt edilerek, ev hayvan sahibine pasaport düzenlenip teslim ediliyor.

Patili dostlarımıza uygulanan mikroçip ile sahipli kedi ve köpeğimize ait aşılama, cerrahi müdahaleler, sahip değişiklikleri gibi bilgiler takip edilebilme imkanı sunmaktadır. Aynı zamanda yapılan uygulama ile kayıt altına alınmış olan ev hayvanların sokağa terk eden hayvan sahipleri tespit edilerek, ilgili mevzuatlar kapsamında idari yaptırımlar uygulanacaktır. Böylelikle birçok problemle karşılaştığımız sokak hayvanı popülasyonunda azalma olması değerlendirilmektedir. Bu nedenlerle ev hayvanı sahiplerinin 31.12.2022 tarihine kadar kedi ve köpeklerini, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimize veya yetkilendirilmiş Veteriner Kliniklerine başvurarak kayıt altına aldırması önem arz etmektedir."

İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş ise yaptığı konuşmada, şu ifadelere yer verdi:

"Ev Hayvanı kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınması işlemleri, 26.02.2018 tarihli Kedi, Köpek ve  Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik kapsamında yürütülmektedir. 2021 yılı Mart ayında Eskişehir Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimler Odası ile yapılan protokol ile ev hayvanı kimliklendirme ve kayıt altına alma yetkisi serbest veteriner hekimlerimize de verilerek, ev hayvan sahiplerimiz Eskişehir genelinde 70 farklı noktada kedi ve köpeklerini kayıt altına aldırabilmektedirler. Bakanlığımız ev hayvanlarının takibini sağlamak için PETVET (Ev Hayvanı Kayıt) Sistemini kurmuş olup, sahipli kedi ve köpeklerin ölüm, doğum, sahip değişikli, tedavi, aşı bilgileri ve gerçekleştirilen operasyon bilgileri takip edilebilmektedir.

İlimiz genelinde şu ana kadar 620’ si dişi 651’ i erkek 1.271 kedi, 2.088’i dişi 2.339’u erkek 4.427 köpek olmak üzere toplam 5.698 ev hayvanı kayıt altına alınmıştır. İlgili mevzuat kapsamında ev hayvan sahiplerinin her yaştan kedi ve köpeklerini 31.12.2022 tarihine kadar kayıt altına aldırması önem arz etmekte olup, hayvan sahiplerinin mağduriyet yaşamamaları ve idari yaptırımla karşı karşıya kalmamaları için yıl sonuna kadar İlçe Müdürlüklerimize ve yetkilendirilmiş veteriner kliniklerine başvurmalarını rica ederiz." 

Yapılan etkinlik, sahipsiz hayvanların ilimizde takibini yapan hayvan koruma derneklerinde görevli yerel hayvan koruma görevlilerine, sokak hayvanlarına dağıtılmak üzere Eskişehir Valiliği ve Eskişehir Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimler Odası tarafından temin edilen mamaların dağıtımı ile tamamlandı.

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@