Eskişehir depreme hazır mı?

6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin birinci yıl dönümünde, ülke olarak kaybettiğimiz yurttaşlarımızın hala yasını tutuyoruz. Peki o günden bugüne hem ülke olarak hem de Eskişehirliler olarak gerekli bilinci elde ettik mi? Eskişehir deprem direnci yüksek bir kent mi? Eskişehirliler bireysel olarak depreme hazırlıklı mı? Sorunun yanıtını aramak üzere vatandaşlarımızla görüştük. Aldığımız yanıtlar ne Eskişehir’in ne de Eskişehirlilerin depreme hazırlıklı olduğunu gösteriyor…

ESKİŞEHİR 12.02.2024, 12:10 12.02.2024, 13:42
Eskişehir depreme hazır mı?

MUHABİR - DİLARA ADAK

Ahmet Karahisar:Eskişehir'de deprem olursa bu şehir perişan olur diye düşünüyorum. Çoğu bina zaten eski. Herhangi bir önlem de alınmadı. Allah göstermesin diyoruz, ama önce bir önlemimizi almamız lazım tabii ki. Biz de hazır değiliz. Nasıl bireysel olarak hazır olabiliriz ki? Evlerimiz eski ve çürük. Ancak bireysel olarak hazır olmak için evlerin sağlam olması lazım. Deprem öldürmüyor zaten, insanı binalar öldürüyor, çürük binalar. Yani yerel yönetimlerin ve devletin yardımıyla ancak hazırlıklı olabiliriz. Binalarımız sağlam olacak, biz de depremden korkmayacağız. Yani deprem çantası alsan da yanına, ne bileyim su da bulundursan, onu almaya bile vakti yok insanın, yani 99 depremi başımızdan geçti ya, bırakın çanta almayı insan yolu şaşırıyor.”

Barbaros İldir: Depreme sadece Eskişehir değil bütün Türkiye hazır değil. Ama onun için çalışıyorlar tabii, en büyük sorun da sorunu çözmek için kentsel dönüşüm. O açıdan Eskişehir'de, bildiğim kadarıyla kentsel dönüşüm hızlı yürümüyor, çünkü diğer illeri de biliyorum, onlar da çok daha hızlı. Eskişehir'de bu konuda yavaş, yani hazır diyemeyiz. Yani ben emniyetli, az katlı konutta oturuyorum. Onun dışında çanta falan da hazırlıyoruz. Deprem çantası vesaire… Ama önemli olan oturduğum konut. Formun Üstü

Huriye-Muharrem Özçevik: Depreme hazırlıklı değiliz ülke olarak. Biz bireysel olarak evi yeni yaptırdık, herhalde sağlamdır. Biraz dikkat ettik inşaat halindeyken. Deprem çantamız yok, ama evimiz yeni olduğu için eve güveniyoruz.  

Veli Acar: Eskişehir kesinlikle depreme hazır değil. Ülkemiz de hazırlıklı değil. Hep de öyle olmuştur, öyle de olacaktır ama inşallah ileride tedbirini alırlar. Benim oturduğum ev zaten gecekondu. Doğrusunu söylemek gerekirse, 2 kat imar olduğu için müteahhitler de girmiyor. Ne yapalım, yani 2 kat olunca müteahhidi kurtarmıyor. Kendim de ev yapamıyorum, gücüm yetmiyor. Emekliyim, çare yok.  

Ülkü Kazak: Bizim şehrimiz depreme hazırlıklı değil maalesef. Bireysel olarak biz de hazırlıklı değiliz. Eskişehir'de deprem olacağını düşünmüyoruz. Deprem bölgesinde yaşıyoruz ama bu da insanı tedirgin ediyor tabii. onun şeyini yaşamak da istemiyorsun. Öte yandan ben Zafer Mahallesi Muhtar Adayıyım. İnsanları deprem konusunda uyarıyoruz ama yapılacak bir şey de yok. Ne yapabiliriz, bir toplanma alanımız bile yok.  

Basri Özen: Ülkemizde hiçbir yer depreme hazırlıklı değil, dolayısıyla Eskişehir'de pek hazırlıklı değil. Biz kendimiz hazırız, çantamız da hazır. Yapabileceğimiz şeyler; kaçabilirsek kaçacağız, kaçamazsak toprak altında kalacağız.  

Medine Aydın: Eskişehir’in depreme hazırlıklı olduğunu düşünmüyorum. Zaten fay hattı buradan geçiyor. Aslında büyük bir risk var. Ben de depreme hazırlıklı değilim maalesef. Sanırım yaşananlardan ders çıkarmıyoruz. Bu konuda da kendimi eleştireyim.

Koray Gülmez: Deprem konusunda Eskişehir’de hazırlık yapıldığını düşünüyorum. Tedbir de alınmadı, bakalım bekliyoruz, yani kaderimize razı olduk. Bireysel olarak yaptıklarımız var elbette. Mesela deprem çantamızı falan hazırladık, düdüğümüzü hazırladık, el fenerimiz hazırladık ama tabii ki Allah'tan gelen bir şey, ne kadar hazırlansak da esas altyapı olmadığı için her an tehlikedeyiz. Bakalım, belki birileri çare olur diye düşünüyorum.

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@