Eskişehirliler konuştu: "Asgari ücret memnun etmedi"

Sağlı Sollu Haber ve Eskişehir İlk Haber muhabiri Dilara Adak'ın yaptığı röportajda, halk yeni asgari ücret zammından memnun olmadığını dile getirdi.

ESKİŞEHİR 09.01.2024, 12:14 09.01.2024, 19:30
Eskişehirliler konuştu: "Asgari ücret memnun etmedi"

MUHABİR - DİLARA ADAK

Geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti açıklamıştı. 1 Ocak 2024'ten itibaren asgari ücret yüzde 49 zamla 17 bin 2 liraya çıktı. Açıklanan zam ülkede farklı tartışmalara neden oldu. Peki Eskişehirliler yeni asgari ücret hakkında ne düşünüyor? Cevaplarımızı almak adına vatandaşa mikrofonumuzu uzattık.

‘DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK’

Elli yaşındaki asgari ücretli çalışan Gülcan Karagöz: “Asgari ücret ne kadar artarsa artsın alım gücü olmadığı sürece bir faydası yok. Zaten zamlar da ücretle birlikte artmaya devam ediyor. Değişen bir şey yok."

Şerafettin Bük

EMEKLİLER DE ZAM İSTİYOR

66 yaşındaki Şerafettin Bük, asgari ücrete gelen zammı çok yeterli bulduğunu belirterek, “Biz emeklilere de 11.500 TL olsa bal gibi olur. Ama yüzde 38-45 oranında zam alırsak zeytin acısı gibi olur” diyerek emekli maaşı zammından beklentisini dile getirdi.

Şerafettin Bük

‘ZAMANINDA TEK MAAŞ ÜÇ ÇOCUK OKUTURDU’

38 yaşındaki esnaf Yaşar Önal, yeni zamdan memnun olmadığını söyledi. Önal, “Valla ne söyleyeyim ki, çok dertliyim yani. Fazla düşük. Açlık sınırı 16.000 iken asgari ücretin 17.002 TL olması mantıklı mı? Ev kira, çocuk okutuyorum, nasıl geçineceğim? Esnafım, asgari ücret alıyorum. Eşim de çalışıyor olmasa tek başıma ev geçindiremem. O da kötü bir durum. Zamanında babamız çalışırdı, evde üç çocuk okuturdu. Şimdi biz çocuğumuz bir şey istediği zaman arkamızı dönmeye uğraşıyoruz. Onun için geçim zor yani” dedi.

Pınar Kapar ve Vahide Kutlusak

YENİ ZAMLARA VURGU

42 yaşındaki ev hanımı Pınar Kapar ve 71 yaşındaki annesi Vahide Kutlusak da asgari ücreti yetersiz bulanlar arasındaydı. Pınar Kapar, geçim zorluğuna dikkat çekerek, “Asgari ücret piyasaya göre çok düşük. Her şey çok pahalı. İnsanlar kira mı versin, evini mi geçindirsin, çocuğunun masraflarını mı karşılasın? Yeni yıla henüz girdik daha zamlar gelmedi. Onlar da gelince daha çok kriz yaşarız. Ben çalışmıyorum, eşim emekli. Çocukların servis parası, kurs parası daha saymakla bitmeyen masraflar var. Yapacak bir şey yok ama elden gelen bu. En az 20.000 TL ile başlamalıydı. Araba kullanıyor insanlar, benzin masrafı var. Ya da tramvay otobüs kullanılıyor. Ben çarşıya çıkacağım zaman kartıma 100 TL yüklüyorum her seferinde. Geçinmek çok zor yani. Değişen bir şey yok ama herkes bildiğini okuyor” dedi. Annesi Vahide Kutlusak ise, “Benim çocuğum yok yanımda, tek yaşıyorum. Kendi emekli maaşım ve vefat eden eşimin maaşını alıyorum. Evim de kira olmadığı halde ben bile zorlanıyorum” diyerek tek başına yaşamda da geçim sıkıntısı olduğunu vurguladı.

Hayriye Yudar

‘MAAŞIM ÇOK DÜŞÜK’

Memur emeklisi Hayriye Yudar, “Bizim 25 bin, asgari ücretlilerinin de 20 bin alması lazım. Evler, kiralar çok pahalı. Memur emeklisi olmama rağmen benim maaşım da çok düşük. Onun için bu zam çok iyi değil ama benim maaşıma kıyasla iyi diyebilirim” dedi.

‘KANDIRILIYORUZ’

Eskişehirli Sezer Öztürk, “Ne düşüneceksin? 100 lira oldu 10 lira, 200 lira oldu 20 lira. Zonguldak’ta emekli oldum ben. Şu an emekli olan arkadaşım 43 bin lira alıyor, onunki daha yüksek primden yattığı için öyle alıyor. Ben ise 10 bin alıyorum. 33 bin liram nerede? Kandırılıyoruz” diyerek maaşlardaki dengesizliği dile getirdi.

‘NE ANLADIK BİZ BUNDAN?’

Elli üç yaşındaki emekli Fuat Berbergil ve eşi Emine Berbergil, “Asgari ücretle neyi geçindirebiliyoruz ki? Emekli olarak da 20 bin liradan aşağı istemeyiz ama olmaz tabii. Ev kira. Kira artışlarına da kimse uymuyor. Keşke uysalar. Asgari ücret 17 bin oldu ama her şeye yine zam gelecek. Ne anladık biz bundan? Hiç olmasın daha iyi. Diğer illere göre Eskişehir’de geçim daha uygun ama yine de pahalı tabi” dedi.

AVRUPA İLE KIYAS YAPTI

Emekli İsmail Yıldırım, “Düşük buluyorum. Avrupa’ya göre kıyaslayalım, en az 30-35 bin olması lazım. Emekliyim, 7 bin 500 alıyorum. Eski eşime nafaka gönderiyorum, elime kalan 4 bin 300 oluyor. 62 yaşına gelmişim nasıl olacak bu işler? Şimdi eşim çalışıyor, o çalışmasa olmaz. Adana’da evim var. Onun kirası buradaki kiramı yarı yarıya karşılıyor. Şartlar zor” dedi.

Arif Tilev

‘HER ŞEYE ZAM VAR’

Eskişehirli Arif Tilev, “Az olduğunu düşünüyorum. En az 25 bin olmalıydı, her şeye zam var” dedi.

Neriman Tozlu

‘GARSON ÇALIŞTIĞI YERDE YEMEK YİYEMİYOR’

Yurtdışında yaşayan Neriman Tozlu: ‘‘Asgari ücreti çok az buluyorum. Hatta geçen haberlerde bir garsonu dinledim. Dedi ki; ‘burada menüdeki en ucuz yemek 500-800 TL civarında. Benim günlük ücretim 300 lira. Ben burada yemek bile yiyemiyorum.’ Düşünün aradaki farkı. İnsanlar burada 7 gün 10-12 saat çalıştırılıyorlar. Bence çok uygunsuz, çok düşük yani bu maaş.’’

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@