Kazım Kurt konuştu: İnsafsızlık!

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Sağlı Sollu Haber Genel Yayın Yönetmeni Arif Anbar’la görüştü, tartışma yaratacak açıklamalarda bulundu.

ESKİŞEHİR 13.07.2021, 11:20 14.07.2021, 08:02
Kazım Kurt konuştu: İnsafsızlık!

RÖPORTAJ - 1. BÖLÜM

Gazeteci Arif Anbar’ın sorularını yanıtlayan Başkan Kurt, röportajın ilk bölümünde, pandemi döneminde yaşananlardan termal tesis projesine, 100 kreş sözünden festivallere kadar pek çok konuya ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

İşte, o röportaj…

A. ANBAR: Türkiye, yaklaşık bir buçuk yıldır dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgınıyla mücadele ediyor. Söz konusu salgın hem sosyal hem ekonomik yönden olumsuz etkilere yol açtı. Bu problemi Odunpazarı Belediyesi ekseninde ele alırsak, belediye ne tür sıkıntılar çekti? Yatırımlarda son durum ne? Sosyal yardımlarda gerekli çalışmalar yapılabildi mi?

HALK MARKET 6 BİN KİŞİYE ULAŞTI

K. KURT: Haliyle Türkiye’deki ekonomik sıkıntılar nedeniyle bazı yatırımları durdurduk. Bu dönemde sosyal yardımlar öne çıktı çünkü. Enerjimizi daha çok o alanlara harcadık. Mesela olimpik bir yüzme havuzu hedefimiz vardı. Efendim bir spor kompleksi hedefimiz vardı. Bunları öteledik. Belki de görev süremizin bitimine kadar yapamayacak duruma geldik. Öte yandan, zorunlu olarak durdurduğumuz yatırımlar sonucu elde edilen tasarruflarla sosyal belediyeciliği öne çıkardık ve halkın gıda, ilaç, dezenfektan, maske, internet erişimi gibi pandemi döneminde temel ihtiyaç haline dönüşen ihtiyaçları karşılamaya çalıştık. Örneğin Halk Markette aşağı yukarı 3 bin 800 esnafa ‘esnaf kart’ verdik ve esnafa destek olduk. Yine Halk Market, esnafımız dışında, pandemiden önce yaklaşık bin 200 vatandaşımıza hizmet veriyordu. Bu sayı pandemide 2 bini buldu. Yani toplamda yaklaşık 6 bin hemşerimize Halk Market’ten gıda desteği sağlamış olduk.

A. ANBAR: Bu noktada şunu sormak isterim: Salgın döneminde aşevi üzerinden de ihtiyaç sahiplerine yardım yapıldığını biliyoruz. Öte yandan, aşevi hesaplarına bloke konduğunu da biliyoruz. Süreç ne aşamada?

BELEDİYE O UYGULAMAYI YARGIYA TAŞIDI

K. KURT: Aşevinden şu anda yaklaşık 2 bin aileye günde 2 öğün olmak üzere sıcak yemek hizmeti sunuyoruz. Şimdi ortada böyle bir tablo varken, hele hele pandemi dönemindeyken, bizim aşevlerimize yardım toplamamızı engelleyen İçişleri Bakanlığı’na ya da Eskişehir Valiliğine, 2860 sayılı kanun gereği, o kanuna uygun olarak bir dilekçe verdik. Dedik ki: ‘Bize, belediye kanununa göre yardım toplamaya izin vermiyorsunuz, bu kanuna göre biz yardım toplamak istiyoruz.’ Bunun karşılığında Vilayet bize dedi ki: ‘Hayır siz bu kanuna göre de yardım toplayamazsınız, çünkü pandemi sürecinde yardımı ancak biz yaparız.’ Biz de buna karşılık mahkemeye gittik. Çünkü belediye kanununa göre, belediyeler her türlü bağışı kabul edebilir. Ayrıca 2860 sayılı yardım toplama kanununa göre de kamu kurum ve kuruluşları, bu kanundan muaftır, kendi kanunlarına göre para yardımı toplayabilirler. Şimdi her iki yardım toplama kanununa rağmen bize ‘hayır toplayamazsınız’ dediler.  Umarım hukuk işler ve açtığımız dava doğru bir sonuca ulaşır.

A. ANBAR: Buraya kadar tamam; pandemi, çalışmaları sıkıntıya düşürdü, ancak yine de muhalefet sizden daha doyurucu, daha detaylı bir cevap bekliyor ve şunu soruyor: Niçin taahhütlerinizi yerine getirmediniz? Ben bu soruya bir ekleme yapayım: Pandemi döneminde bütün projeler mi askıya alındı, yoksa yapılan veya yapımı süren proje var mı?

‘İNSAFSIZLIK!’

K. KURT: Şimdi bakın, Türkiye’deki bütün yatırımlarda olduğu gibi bizim seçim öncesi sözünü vermiş olduğumuz 25 vizyon projemizin de bir kısmı sıkıntıya girecek. Bu bir gerçek. Ama kimse telaşlanmasın. Biz açık, şeffaf bir bütçe yapan bir belediyeyiz. Bütçemizi yaparken 2020’nin kötü günlere gebe olduğunu hissettik ve ‘2020 yılı bütçesi yatırım bütçesi değil borç ödeme bütçesidir’ dedik. Şu anda ülkede borcu hiç ciddiye alınmayacak belediyelerden birisiyiz. Ekonomik bir sorunumuz yok. Taahhütlerimizi günü gününe yerine getiriyoruz ve işçimizin, emekçimizin, esnafımızın alacaklarını da zamanında ödüyoruz. Belediye olarak sıkıntımız yok. Pandemiyi de fırsata çevirerek ciddi anlamda borç ödedik, tasarruf da yaptık. Ama bu hiçbir şey yapmadık anlamına gelmez. Pandemide bir buçuk yıl hiç kimse hiçbir şey yapmadı. Personelimiz çalışamadı. Uzun süre kısıtlamalar nedeniyle evde kaldılar. Özel durumları nedeniyle yasal olarak izinli sayılan personelimiz oldu. Kreşlerimiz, Halk Merkezlerimiz, Spor İşlerimiz, Kültür İşlerimiz kapandı ve personelleri çalışmadı. Hem o personellerimize para ödedik hem de çalışamadıkları için yapmamız gereken işleri yapamadık. Yani bana ‘niçin taahhütlerinizi yerine getirmediniz’ diye sorarlarsa, ben bu soruyu ‘insafsızlık’ olarak değerlendiririm. Çünkü devlette bu işi yapamadı, AKP’li belediyeler de yapamadı.

KIZILİNLER’E TERMAL TESİS GELİYOR!

Ama biz o söz verdiğimiz vizyon projemizin de yarısını gerçekleştirmişiz. Hicri Sezen Parkı’nı bitirdik. Güneş Enerji Santralini bitirdik. Taziye evinin birini Kireç’te bitirdik. Ağapınar’daki belediyeye ait bir yapıyı düzenledik ve taziye evine dönüştürdük. Sevinç’te bir Göç Kampüsü yaptık ve orayı ayrıca insanların kullanabileceği bir Halk Merkezi haline getirdik. Dolayısıyla dört mahallenin ihtiyacı vardı, üç mahalleyi çözüyoruz. Çavlum’da da çalışma yapılıyor, yıl sonuna kadar orası da biter ve biz taziye evi sözümüzü de yerine getirmiş oluruz. Taziye çadırı sözümüzü zaten yerine getirdik. 5 Halı saha sözü verdik, ikisini yaptık. Diğer üç halı sahayı da görev süremizin sonuna kadar yaparız diye düşünüyorum. Yaşlı Bakım Evimizin yakın zamanda temelini atıyoruz, tamamıyla belediye olarak biz yapacağız. Bu merkezde bir belediye polikliniği de var. Engelli Yaşam Merkezi inşaatı 2021 de başlar. Yenikent Pazar Yeri’nin 2022 yılı içinde biteceğini öngörüyoruz. Dolayısıyla söz verip de yapamayacağımız pek bir şeyimiz kalmıyor. Bizim seçim vaadimiz olmayıp da gerçekleştirdiğimiz bir kalker ocağı uygulamamız da oldu ve şimdi taşlarımızı üretmeye başladık. Yine Alpu Belediyesiyle iş birliği yaparak bir kilit taş üretme fabrikası kurduk Eskişehir’de. Esas büyük iş şu: Eşenkara’da bir termal projeye başladık. Kızılinler’de 3 kuyunun dışında Eşenkara bölgesinde termal su arama haklarını biz aldık. Bu projemizi Kültür ve Turizm Bakanlığı kabul de etti, hatta küçük de olsa 500 bin liralık destek verdi. Şu an sondaj çalışmalarımız devam ediyor. Orada termal işi gerçekleştireceğiz ve orayı farklı bir noktaya getireceğiz.

A. ANBAR: İfadelerinizde ısrarla tasarruf ve borç ödemeden bahsediyorsunuz. Tasarruf konusunda verebileceğiniz net bir örnek var mı?

K. KURT: Mesela Odunpazarı’nda taşeronu tamamen kaldırdık. Mesela şu anda Odunpazarı Belediyesinde kiralık araç kalmadı. İş makinesi, kamyon, servis otobüsü dahil. Şu anda belediyenin ve Odunpazarı AŞ’nin toplamda araç sayısı 250’yi geçti ve biz bunlara ekstradan para ödemiyoruz. Dolayısıyla oradan yaptığımız tasarrufla başka işler yapıyoruz. Güneş enerji Santralini yaptık, malzemesini satın aldık, parasını peşin ödedik, işçiliğini yaptık, beş kuruş borcumuz yok. Borç sorunumuz, kredi sorunumuz yok, kredi kullanmıyoruz zaten. Şimdi Yaşlı Bakım Merkezi dedik, bütün malzemelerini biz aldık, biz yapacağız. Tasarruf dediğiniz böyle olur.

A. ANBAR: Özellikle eleştirildiğiniz bir konu var. Seçim döneminde açıkladığınız 25 vizyon projeden biri olan ‘100 kreş’ projesi. Salgın nedeniyle yavaş ilerlediği görülüyor. Hızlanacak mısınız? 100’ü bulabilecek misiniz?

‘YAPAMADIĞIMIZ KREŞLERİN HESABINI ÖDERİZ’

K. KURT: Evet, biz seçim vaadi olarak 100 kreş dedik. Bir buçuk yıllık pandemi sürecini çıkarırsak, biz bu kreşlerin yapabildiğimiz kadarını yapacağız. Şu ana kadar Kurtuluş’ta bir kreş, Osmangazi Mahallesinde bir kreş, Üniversite Evlerinde bir kreş yaptık. Emek Mahallesi ve EMKO’nun içinde kreş planlaması yapılıyor. Vadişehir’de büyük bir yeri kreş haline dönüştürüyoruz. Yani 2021 yılında 6-7 kreşi hayata geçireceğiz, öğrenci kabulü yapacağız. Algıyla bu işi götürmeye çalışanlar yanılıyor. Bizim şu anda Ihlamurken’teki kreşimiz, Emek’teki Oyunpazarı’mız, Arasta’daki kreşimiz zaten var idi ama pandemide kapattık. Bunlarla beraber bu yıl sonuna kadar 8-9 tane faaliyette olan kreş olacak. 2022 yılında bu kreşlere 7-8 tane daha eklemeyi planladık. 2023’te yine buna eklemeler gerçekleştirirsek, 2024’e kadar 100 olmasa bile 5 yıl önce verdiğimiz 100 kreş sözümüze yaklaşırız. Yapamadığımız kısmının da hesabını öderiz. Tabi bir başka hedefimiz, herkesin kreş hakkı olduğunu herkesin beynine sokmak. Milli Eğitim de açsın, Ticaret Odası da açsın, Sanayi Odası da açsın, Tabip Odası da açsın, ama devletin kurumları da açsın. Defterdarlık’ta, Maliye’de kaç kişi çalışıyor? Onların çocuklarının da kreşe gitmeye hakkı olduğunu savunmaya devam edeceğiz.

A. ANBAR: Odunpazarı Belediyesinin geleneksel hale getirdiği ulusal ve uluslararası festivalleri var. Yaz geldi. Belediye festivallerle ilgili bir planlama yaptı mı? Vatandaşlara müjde verebilecek misiniz? Yoksa bu yıl ertelendi mi?

K. KURT: Bu yıl belirsiz olduğu için festivalleri yapmama kararı aldık. Bir de Eylül-Ekim’den korkuyoruz, uluslararası bir taahhüde giremediğimiz için bir programlama yapmak istemiyoruz. Ancak turizm ve kültüre yönelik çalışmalarımızı açık alana taşımak suretiyle gerçekleştireceğiz. Etkinliklerimizi büyük ölçüde Seramik Park’taki amfi tiyatroda ve Hicri Sezen Parkı’nın olduğu yerde gerçekleştirmeyi planlıyoruz.

Devamı yarın…

Peki, yarın hangi konular olacak?

- Büyükşehir ve ilçe belediye başkan adaylığı hesapları

- Büyükşehir adayı mı yoksa milletvekili adayı mı olmak istiyor?

- CHP il kongresini kan davasına dönüştüren kim?

- Kongrede kurultay delegesi olamasaydı ne yapardı?

- CHP’li milletvekilleri hakkında ne dedi?

- Kontenjan milletvekilli adaylarına bakışı

- Yılmaz Büyükerşen’e ilişkin ne düşünüyor?

- Gaye Usluer hakkında ne dedi?

- Memleket Partisi’ne gidecek mi?

- Mehmet Ektaş’ın istifasına neden üzüldü?

- Arslan Kabukçuoğlu’yla hangi zamanlarda görüşüyor?

saglisolluhaber.com

Yorumlar (1)
Hakan garip 3 yıl önce
❤️❤️❤️❤️
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@