banner298

banner194

Metin Saraç'tan tartışma yaratacak açıklamalar! ESO'ya aday olacak mı?

ATAP A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Eskişehir OSB Başkan Vekili Metin Saraç, Kanal 26 ekranlarında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

ESKİŞEHİR 23.11.2021, 12:35
Metin Saraç'tan tartışma yaratacak açıklamalar! ESO'ya aday olacak mı?

Kanal 26 ekranlarında Gazeteci Arif Anbar’ın sorularını yanıtlayan ATAP A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Başkan Vekili Metin Saraç, OSB’lerin valilerin kontrolüne geçeceği iddialarından çevreyolu tartışmalarına, yurt sorunundan Eskişehir Sanayi Odası (ESO) başkan adaylığı söylentilerine kadar pek çok konuda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

FETÖ’YE ÇATTI YURT YAPACAĞIZ DEDİ

Gelecek yıl EOSB içerisinde bir yurt yapacaklarını aktaran Saraç, “burada şunu hedefliyoruz. Bu FETÖ olaylarından sonra özellikle gündeme geldi. Sizin sahip çıkmadığınız noktada birileri sahip çıkar, vatansever değil vatan haini yetiştirir. Bu düşünceyle özellikle kırsalda ihtiyacı olan çocuklarımızı yüz kişilik bir yurtta barındıracağız. Burada okutup eğitip bir de üzerine burs vereceğiz mezun edeceğiz ve iş sahibi yapacağız. Dolayısıyla çok amiyane tabirle söyleyeceğim, kimsenin maymunu olmayan vatansever insanlar yetiştireceğiz. Bunu çok önemsiyoruz” dedi.

'VALİLERİN GELMESİ FAYDA ÜRETMEZ'

OSB yasasıyla ilgili hazırlanan yasa taslağına ilişkin de konuşan Metin Saraç, OSB’lerin yeni bir düzenlemeye ihtiyacı olmadığını savundu. Saraç, şu ifadelere yer verdi: “Türkiye’de farklı OSB yönetim türleri var. Bunun bir tanesi, eğer siz bir OSB’yi yeni kuruyorsanız bakanlık kredisi aldıysanız zaten mevzuat gereği mütevelli heyetin başında vali ya da kaymakam olması gerekiyor. Zaten bu şekilde ülkemizde aşağı yukarı 150 OSB var. Şimdi OSB’lerin bir kısmı dediğim gibi zaten mütevelli heyetle yönetiliyor. Bir kısmı da Eskişehir OSB gibi genel kurulla yönetiliyor. Bizim gibi yönetilen zannederim 6-7 OSB var. Yani diyor ki yasa: Senin borcun yok, devletten para almadın, kendi işini görüyorsun, o halde senin büyük patronun bütün sanayiciler; önemli kararları orada alacaksın ve yönetim kurulları da uygulayacak. Şimdi Eskişehir OSB böyle yönetilirken, taslağı hazırlanan yasa ne diyor? Şunu diyor: Siz genel kurulu feshedeceksiniz. 10-12 kişilik bir mütevelli heyeti olacak. Bu mütevelli heyetinin başına da vali gelecek. Şimdi mütevelli heyeti tarafı mantıksız değil. Çünkü en ufak bir değişiklik yapacağımız zaman genel kurulu toplamak zorunda kalıyoruz ve iş yavaşlıyor. Ama işin oraya valilerin oturması boyutu, bize bir bürokrasi getirir ve bu da açıkçası fayda üretmez. Bakanlığımız bunu şöyle değerlendirmeliydi: Türkiye’deki valilerin ya da kaymakamların oldukları OSB’lerin büyüme hızlarıyla olmayan OSB’lerin büyüme hızlarına bir bakmalıydılar. Çünkü sonuçta orada bir bürokrasi var ve bürokrasiyle hareket etmek zorundasınız. Şimdi sanayici risk almak isteyebilir ancak bir vali veya bürokrat risk almak istemeyebilir. Yani bu şu da değil. Biz zaten şu anda bir sorun çıktığında vali beye gidiyoruz, vali bey de sağ olsun bize desteğini veriyor zaten. Önceki valilerimiz de böyleydi, gelecek valilerimiz de aynını yapacaktır. Yani valilerin illa OSB’lerin mütevelli heyetinin başında olmasının bir getirisi yok. Yani özünde böyle bir kanun çıkarsa, OSB’lere sadece bürokrasi getirir.”

‘SİYASETİ OSB’LERİN İÇİNE SOKMAMAK LAZIM’

Hazırlanan yasa taslağında tartışılması gereken iki konunun daha olduğunu ifade eden Başkan Saraç, “deniyor ki: OSB’ler, toplam bütçesinin yüzde 1’i kadar bütçe aktaracak bakanlığa. İyi de OSB’ler para kazanan kurumlar değil ki. Bizim bütçemiz Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesi kadar. Ama şimdi bizim bütçemiz nasıl oluşuyor? Elektrik alıyoruz, elektrik satıyoruz. Doğalgaz alıyoruz, doğalgaz satıyoruz. Yani toplam bütçeden yüzde 1 istenmesi çok mantıklı değil. Bir başka konu, bizim yönetmeliğimizde şu anda şöyle bir durum var. Şimdi insanoğlu beşer şaşar. Herkes sütten çıkmış ak kaşık falan değil. Yönetimler de hata yapabilir. Bir uygunsuzluk mu var, yolsuzluk mu var? Zaten müfettişler gereken denetimleri yapıyor. Bir uygunsuzluk görülürse yargı gereğini yapıyor. Hatta, yargılamanın selameti açısından dava sonuçlanana kadar OSB yönetim kurulunu görevden alma yetkisi var. Ama bu taslakta yer alan bir maddeye göre, bakanlığın OSB yönetimini görevden alma yetkisi var. Bu çok doğru değil ve kesinlikle hukuk dışı. Ve bu durum işi tamamen siyasallaştırır. Bu uygulama, şu adam bendendir şu adam benden değildir uygulamasıdır. Şimdi bakanlık sizden bir şey isteyebilir, bu istek yönetmelik haricinde de olabilir, bu isteği OSB yerine getirmez ise bakanlık yönetimi görevden alabilir. Yani siyaseti OSB’lerin içine sokmamak lazım. Bakın biz işimizi yapıyoruz. Türkiye’nin sanayileşmesine büyük katkılar yapmıştır OSB’ler. Çünkü bürokrasiden ve siyasetten uzak, kendi kararlarını kendisinin verdiği, çok hızlı adım attığı yapılardır OSB’ler. O nedenle güzel bir sistemimiz var ve bu sistemi bozmamak lazım. Hatta mevcut sistemi daha da güçlendirmemiz lazım. Yani illa her şeyi merkezi otoriteye çekmeye gerek yok. Ben mevcut OSB kanununda bir sorun görmüyorum, yeni bir kanuna ihtiyaç yok” diye konuştu.

BİR DEPREM OLSA…

Metin Saraç, Eskişehir’in önemli tartışma konularından biri olan çevreyoluna ilişkin de görüşlerini aktardı. Saraç, şöyle konuştu: “Ben şehrin siyasi güçlerinden biri olsam şunu düşünürüm: Türkiye deprem ülkesi. Allah korusun bir deprem oldu ve bizim o yolda da bir şey oldu. Böyle bir hadise sonrası bizi doğudan batıya ulaştıracak bir yol yok. Yani bir kere stratejik olarak doğru bir şey değil. Örneğin deprem oldu ve o yolda viyadük çöktü. Doğu batı ulaşımı böylece biter. Yani bir yerden bir yere nakliye yapma şansınız kalmıyor. Bu çok stratejiktir ve önemlidir. Yani bir şehrin bir tane doğu batı ya da kuzey güney geçişi olmaz. Alternatifleri olması lazım. Bir diğer konu da Kemal Unakıtan’ın bu şehre yol konusunda büyük hizmeti olmuştur. O dönem üç şeritli olarak çevreyolu yapıldı. Sonra o hatta neler geldi? Şehir Hastanesi geldi, fuar ve kongre merkezi geldi, şimdi OSB’yi büyütüyoruz İmişehir orada Kalkanlı orada. Yani her geçen gün bu yol yoğunlaşıyor. Şu anda sesimizi yükseltmemizin nedeni bu işte. Bakın şu an mevcut yol trafik yükünü kaldırmıyor. Büyüttüğümüz OSB’lerde fabrikalar kurulup on binerce insan çalışmaya başladığında, servis araçları arttığında mevcut yolla nasıl hareket edeceğiz?”

'GEREKSİZ SİYASİ TARTIŞMALAR YAPILIYOR'

Çevreyolunun yapılması için siyasi iradenin kilit olduğuna dikkat çeken Saraç, “Türkiye’nin her yerine yapılacak yatırım önemlidir, destekliyorum. Karadeniz’de nice dağların delindiğini, viyadükler açıldığını biliyorum. Düşünüyorum parasal karşılığını, oraya yapılan yatırımla Eskişehir’e yapılacak sadece 50 kilometrelik yol arasında dağlar kadar fark vardır. Yani bir tarafta dağları deleceğiz, viyadükler yapacağız, bir tarafta düz ovada yol yapacağız. Dolayısıyla işin Türkçesi siyasi iradenin bu işi istiyor olması lazım. Yani Eskişehir’e yapılacak bu yapı devlet için çok maliyetli değil. Burada gereksiz siyasi tartışmalar yapılıyor. Çevreyolu gereklidir ve yapılmalıdır. Burada siyasi tartışmaya gerek yok” ifadelerini kullandı.

‘ESKİŞEHİR’DE HİÇBİR NOKTADA BİRLİK YOK’

Eskişehir’de birlik olmadığına da vurgu yapan Saraç, “Eskişehir çok güzel bir şehir. Çok güçlü bir şehir ama birlik yok. Hiçbir noktada birlik yok. Beraber adım atma şeklimiz maalesef yok. Bir şeyi birileri tuttuğu zaman o oradan çekiştiriyor öteki başka taraftan çekiştiriyor. Bakın bu şehrin önemli sorunları var. Bu şehir daha iyilerini hak edecek bir şehir. Türkiye’nin merkezinden bahsediyoruz. Biz birlik olsaydık Kayseri benzeri Konya benzeri, biz bugün Gemlik demiryolu ulaşımı sorununu konuşuyor olmazdık. Biz çevreyolunu falan konuşmuyor olurduk” dedi.  

‘ESKİŞEHİR’DE CİDDİ BİR TRAFİK SORUNU VAR’

Eskişehir’de kent içi trafik sorunu olduğunu da kaydeden Metin Saraç, “şimdi biz çevreyolunu yazarken eleştiri de alıyoruz. Diyorlar ki şehir içinde trafik yok mu? Elbette var. Peki ben neden özellikle çevreyolunu gündeme getiriyorum. Çünkü benim işim organize sanayide, evim ise Batıkent’te. Ben çevreyolundan ayrılmıyorum ve o nedenle çevreyolunu gündeme getiriyorum. Elbette Eskişehir’de ciddi bir şehir içi trafik var. Bunu da söyleyeyim” diye konuştu.

ESKİŞEHİR SANAYİ ODASI’NA ADAY OLACAK MI?

Eskişehir Sanayi Odası’na aday olacağı söylentilerine ilişkin de açıklama yapan ATAP A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Başkan Vekili Metin Saraç, şu ifadelere yer verdi: “Şu anda Sanayi Odası ile ilgili hiçbir çalışmam yok. Tabii bu dillendiriliyor ama ben şu an düşünmüyorum. Bizim şu an OSB yönetim kurulu olarak Nadir Bey ile birlikte güzel bir ekibimiz var. Şu anda seçime daha çok var. Bir kere enerjimizi buna harcamak istemiyoruz. Böyle bir düşüncem de şu an için yok. Gelecek dönemlerde ne olur bilmiyorum. Türkiye’de her an her şey olabiliyor. Bakın bana siyasetten de teklif geliyor. Ama ben hayır diyerek siyasi teklifleri kabul etmiyorum. Ben bu ülkeye hizmet etmeyi çok seviyorum. Yani bu anlamda siyaseti de çok isterim. Ama Türkiye’de siyaset böyle işlemiyor. Keşke OSB’deki gibi icraatçı bir yapımız olsa da vekillikler ya da diğer görevler hizmet edebilir makamlar olsa. İşte o zaman siyaset makamında yer almak isterim. Şu an Türkiye’de o koşullar yok. Çünkü ben biliyorum ki partimle vicdanım arasında kalacağım ve sonunda vicdanımı tercih ederim, partiyle de kavga ederim. Böyle olunca icraat da yapamam. Biliyorsunuz şu an sistem el kaldır el indir. Ama ülkenin hizmete ihtiyacı var. Türkiye’nin en çok kaybettiği şey, çok konuşuyoruz az icraat yapıyoruz. Bizim kendini sol olarak adlandırılan kesimimiz boğazda viski içerken eleştiri yapar kendini sağ olarak adlandıran kesim cami avlusunda ülkeyi eleştirir. Haydi kalkın bir iş yapalım dediğiniz zaman bir tane adam bulamazsınız etrafta. Konuşmayı çok seviyoruz, icraata gelince çok az. Bu memleketin zaman kaybetmeden icraata ihtiyacı var. Dolayısıyla siyaseti siyasetçiler yapsın. Biz yaptığımız işten memnunuz. Nadir Bey başkanlığında bir dönem daha devam edeceğim. Tabii bu başkanın takdiridir. Diyebilir ki ben başka bir ekiple çalışmak istiyorum. Öyle bile olsa ben Nadir Bey’i desteklemeye devam edeceğim elbette. Bu konuda hiç sıkıntı yok. Bana ekipten Sanayi Odası Adaylığı teklifi gelirse, o zaman konuşmak lazım bunu. Benim bunu şu anda söylemem mümkün değil. Çünkü aday kim? İhtiyaç vardır, reddetmememiz gereken koşullar oluşur, o zaman düşünürüz.”

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@