Odunpazarı Kent Konseyi belediyenin arka bahçesi değildir!

Odunpazarı Kent Konseyi Başkanı İsmail Kumru, Kanal 26’da yayınlanan ‘Arif Anbar ile Cumartesi’ programında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

ESKİŞEHİR 10.10.2021, 15:12 11.10.2021, 08:34
Odunpazarı Kent Konseyi belediyenin arka bahçesi değildir!

Kanal 26 ekranlarında canlı olarak yayınlanan ‘Arif Anbar ile Cumartesi’ programına katılan Odunpazarı Kent Konseyi Başkanı İsmail Kumru, pek çok konuya ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

İşte, Başkan Kumru’nun açıklamalarından satır başları:

KENT KONSEYLERİ NE YAPAR? 

“Kent Konseyi gönüllülük esasına dayalı bir yapıdır. Kent Konseyi para almaz, para vermez, siyasi bir yapılanma değildir. Kent Konseylerinin yürütme kurulu başkanını sivil toplum temsilcileri seçer. Altta çalışma grupları vardır. İlgili çalışma gruplarına gönüllülük esasında kayıt olurlar. Üye olurken siyasi parti sorulmaz. Renk, dil, din, ırk ayrımı yapılmaz. Kent Konseyinin hedefi bireyleri yerel yönetimlere katmak amacıyla köprü olmaktır. Kent Konseyi, kenti değiştirmek, kenti geliştirmek isteyen gönüllü vatandaşlara açtığımız bir kapıdır.” 

MODEL SOKAK PROJESİ 

“Bu sokak Akarbaşı Mahallesi’nde Dershaneler Sokağı’na yakın bir noktada. İnsanlar yerlere çok çöp atıyorlar. Çöplerini zamansız bırakıyorlar. Biz burada bir ‘model’ yaratalım dedik. Bu sokakta şunu yapalım dedik. Atmayan bir toplum mantığını ortaya koyalım. Atmazsak zaten kirlenmez. O sokağı öyle bir sokak haline getirelim ki o sokaktan geçenler farkındalığı görerek çıksın ve o farkındalık yerde bir tane çöp olmaması ya da elindeki çöpü o sokağa atmaması mantığına dayanarak o sokakta çalışma yaptık. Sokakta bilinçlendirme çalışması yaptık. Zamanında çöpü çıkarmak, yere çöp atmamak gibi. Bir domino etkisi yaratacak. Siz sokaktaki bir vatandaşı eğitirseniz, sokaktaki vatandaşın başka birine, başka sokağa örnek olacağını düşündük. Bunun yayılarak ilçeye ve ile yayılacağını düşündük. Vatandaşlarımız bu işleri sahiplendiler. Model sokakların devamı gelecek. Vatandaşların destek olması gerek.” 

KENT KONSEYİ ODUNPAZARI BELEDİYESİ’NİN ARKA BAHÇESİ DEĞİLDİR 

“Kent konseyi işi sivildir. Belediyeyi işini yapmadığı zaman uyarıyoruz. Şu an bunu anlatıyor olmamız bile bir şeylerin farkında olduğumuzu gösterir. O sokakta bu projeyi yaparken belediyenin temizlik araçları zamansız o sokağa girerse vatandaş duyarlılıkla belediyeye şikayetini bildiriyor. Odunpazarı Kent Konseyi, Odunpazarı Belediyesi’nin arka bahçesi değildir. Odunpazarı Belediyesi’nin yanlış bir uygulaması olduğu zaman Kazım Başkan’a sorunları götürüyoruz. O sorunları düzgün bir şekilde alıp düzeltmeye çalışıyorlar.” 

ODUNPAZARI KENT KONSEYİ İSMAİL KUMRU DÖNEMİNDE NE YAPTI? 

“İsmail Kumru döneminde Eskişehir Kent Konseyi ile olan iş birliklerimiz güçlenerek devam ediyor. Önceden 4 ya da 5 olan çalışma grubumuzu 14’e yükselttik. Çocuklarla, gençlerle, teknolojiyle ilgili yani sorunlu alan olarak ne gördüysek onunla ilgili çalışma grubu açtık. Mahalle meclislerimiz 6-7’yken şu an mahalle meclislerini 21’e çıkarttık. 200 bin kişiye hitap eden mahalle meclisleri kurduk. Mahalle meclisleri kendi aralarında, muhtarın, azaların, cami imamının, kamu kurum ve kuruluşların içinde olduğu bir yapı oluşturuyor. O kişilerin yan yana geldiği ortak aklın tartıştığı bir yapı. Benim mottom bireyin yönetime katılmasıdır. Bunun bütün şartlarını mahalle meclislerimizle yapmaya çalıştık. Birçok farkındalık çalışması yaratmaya çalıştık. Önceden Odunpazarı meclisinde koltuğumuz yoktu. Bizim dönemimizde var. Bu sadece İsmail Kumru’nun koltuğu değildir. Odunpazarı Kent Konseyi’nin koltuğudur. Artık biz herhangi bir sorunla ilgili komisyonlara girip düşüncelerimizi söyleyebiliyoruz. Arkadaşlarımız taraf olmadan belediye meclisinde düşüncelerini söyleyebiliyorlar. Türkiye Kent Konseyi platformu seviyesinde iki senedir temsil ediyoruz. Zaten kurucusuyum. İsmail Kumru döneminde bu temsiliyet daha da güçlendi. Mahalleden başlayan sorunları ulusala kadar götürme imkanımız İsmail Kumru döneminde oldu.” 

ADAYLIĞINI AÇIKLADI 

“Bugün aday olacağımı da açıklamış olayım. Seçim 22’sinde. Normalde birçok Kent Konseyi 3-5 gün kala falan açıklar. Manşeti verdim, tekrar adayım. Niçin adayım? Doğa için, iklim krizi için, önce Odunpazarı sonra Türkiye’ye temiz bir doğa bırakmak için adayım. Bu farkındalığı bu dönem birçok alanda yapmaya çalışacağız.” 

SEÇİMDE RAKİP ÇIKSIN MI? 

“İsterim. Sizin yanlış yaptığınız şeyleri gösterebiliyor. Rakibin korkulacak bir tarafı yok. Etik kurallar çerçevesinde karşı tarafın icraatlarını eleştiren, politikalarını eleştiren bir rakip mantığını her zaman kabul ederim. Bu çok daha iyi olur. O yapıyı daha da güçlendireceğini düşünüyorum.” 

ÇANKAYA VE ODUNPAZARI KENT KONSEYİ 

“Her kentin kendine özgü yapısı var. Kent konseyleri de böyle yapılardır. Kent konseyleri şöyle yapılar değil; ulusal ölçekte politika yapan, ulusal ölçekte her konuyu masaya yatıran yapılar değil. Kent konseylerinin kurulma amacı yereldeki sorunları masaya yatırmaktır. Kent konseyinin dili siyasi bir dil olmamalı. Kent konseyleri arasında iş birliklerinin olması gerekiyor. Öncelikle kent konseylerinin bilgi ve deneyiminin paylaşımı anlamında. Buradaki modeli Çankaya’ya, Çankaya şartlarında uydurmak için kardeş kent konseyi olduk. Bölge için ortaklaşa iş yapabileceğiz. Ankara-Eskişehir cidden çok yakın. Gidip gelişimizin çabuk olması, birçok ortak proje yapacak olmamız, Çankaya’nın Ankara’da olması önemli” 

ÇEVREYOLU TARTIŞMASI 

“Çevre yollarının Eskişehir’e kazandırılması Eskişehir’in merkezindeki birçok mahallenin yapısını ve değerini değiştirecektir. Sanayi bölgesinin mutlaka kaldırılması gerekiyor. Küçük Sanayi mesela. Merkezi yönetimin Odunpazarı Belediye Başkanı ile yan yana gelip Küçük Sanayi Bölgesi’ni kaldırması gerekiyor. Stadyumun daha iyi bir yere yapılması gerektiğini ısrarla söyledik. Stadyum’un orada trafiğin sıkıştığını çok net bir şekilde görebiliyoruz. Çok doğru bir bölgeye yapılmadığını gözlemliyoruz. Bu konuları kent konseyleri olarak dile getirdik.”

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@