banner298

banner194

Sahte turizm acentelerinin tuzağına düşmeyin!

TÜKBİLDER Yönetim Kurulu Başkanı Sülahi Özalp, tatile gidecek olan tüketicilerin seyahat acentelerinin güvenilir olmasına dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı.

ESKİŞEHİR 28.06.2021, 11:16
Sahte turizm acentelerinin tuzağına düşmeyin!

TÜKBİLDER Yönetim Kurulu Başkanı Sülahi Özalp, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Kovid-19 Virüs salgını mücadelesi içerisinde son haftalarda aşılama hız kazanmıştır. 1 Temmuz’dan itibaren virüs bulaşına karşı uygulanan yasakların azaltılması/kaldırması ile tatile gitmek isteyen tüketicilerimiz tatillerini geçirecekleri yerlerin araştırmalarını turizm şirketleri acenteleri vasıtasıyla veya internet üzerinden başlamışlardır. Bu durumu fırsata çevirmeye yönelik art niyetli kişiler tüketicilerimizi mağdur etmek için sahte otel, sahte turizm acenteleri ile tüketicilerimizi tuzağına düşürebilirler. Bu durumda Tüketicilerimizin tatil planlarında çok dikkatli olması gerekmektedir. Son haftalarda Turizm sektörü ile ilgili sosyal medya, televizyon, radyo gibi iletişim araçları ile tatil reklamları hızlandı Bazı art niyetli kişiler daha çok sosyal medya üzerinden tüketimlerimizi yalan, yanlış ve yanıltıcı reklamlarla kandırmaya ve mağdur etmeye çalışıyor olabilirler. Sosyal medya üzerinden sahte otel fotoğrafları yayınlayarak, konaklama ve diğer turizm hizmetlerindeki kaliteli ve emsallerine göre çok ucuz olduğu yönünde yayınladıkları ya da yayınlayacakları Reklamlara inanılmaması gerekir. 

Tüketicilerimiz tatil planlarını yapmadan önce iyi bir araştırma yapmalılar, gidecekleri tatil yöresindeki otelin veya bulundukları yerdeki seyahat acentesi aracılığı ile tatile gidecek olan tüketicilerimizin seyahat acentesini güvenilir olmasına ve TURSAB (Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği ) üyesi olup olmadığına bakmaları gerekir. Tatilinizi geçirmeyi düşündüğünüz otelin hizmetleri konusunda satın alacağınız acenteden tesis ve tesisteki hizmetler ile ilgili detaylı bir bilgi talebinde bulunun. Hangi tesiste kalacağınıza karar verdikten sonra ise seyahat acentesine yapmış olduğunuz ödeme karşılığında size verilen sözleşmeyi de detaylı olarak inceleyin. Vaat edilen hizmetlerin mutlaka sözleşmede yer almasına dikkat edilmeli ve ilgili firmanın broşürü alınmalı. Otelin kendi broşüründen ya da internet sitesinden, tatil paketini satan Seyahat acentesinin kataloğunda ya da internet sitesinden de bu bilgilere erişmek mümkündür. Hem broşürlerde hem de internet sitelerinde yer alan hizmet vaatleri iyice incelenmeli, hatta konaklama yapılacak tesis ile ilgili, daha önce bu tesiste konaklama yapan misafirlerin deneyimleri de internetten takip edilmeli, yorumlar okunmalıdır. Lütfen unutmayın acenteniz ya da doğrudan konaklama satın aldığınız tesis size bu bilgileri tam ve eksiksiz olarak Türkçe dilinde yazılı ya da sözlü olarak vermek zorundadır. Ayrıca sözleşmede Paket tur düzenleyicisi veya aracısı ve varsa temsilcisi ile katılımcının adı veya unvanı, açık adresi, telefonu ve diğer iletişim bilgileri yazılması gerekmektedir. 

Yolculuk öncesi bilgilendirme Paket tur düzenleyicisi veya aracısı, paket turu oluşturan hizmetler kapsamında bulunması halinde, turun başlamasından yurt içi turlar için en az yirmi dört saat, yurt dışı turlar için ise kırk sekiz saat önce aşağıdaki konularda katılımcıyı bilgilendirmek zorundadır. Sözleşme ve bilgilendirmenin şekli Yazılı veya mesafeli olarak kurulan paket tur sözleşmeleri ve yapılan bilgilendirmelerin, en az on iki punto büyüklüğünde, anlaşılabilir bir dilde, açık, sade ve okunabilir bir şekilde düzenlenmesi ve bunların bir örneğinin kâğıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı ile katılımcıya verilmesi zorunludur. Ticaret Bakanlığı’da ‘’Tüketiciler, herhangi bir konaklama rezervasyonu yapmadan önce, tesisin Kültür ve Turizm Bakanlığından işletme belgeli olup olmadığını, tesis reklamlarında belirtilen yıldız sayısını kontrol etmeleri, bu konuda, 'www.kulturturizm.gov.tr' ve 'https://yigm.ktb.gov.tr/TR-9579/turizm-tesisleri.html' adresli internet sitelerinden, seyahat acentelerine ilişkin bilgilerin doğruluğu konusunda ise 'www.tursab.org.tr' internet sitesinden sorgulama yapılmaları ve rezervasyon yapılacak internet sitesinin Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi'ne (ETBİS) kayıtlı olup olmadığının kontrol edilmesi gerekiyor. Sosyal medya veya e-posta benzeri mecralardan ulaşan konaklama tekliflerinin doğrudan kabul edilmesi yerine, rezervasyon işlemlerinin konaklama yapılacak tesise ilişkin seyahat acenteleri veya doğrudan tesise ait internet sitesi üzerinden gerçekleştirilmesi yönünde tüketicilerimize uyarılarda bulunmuştur." 

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@