Başkan Uğur Tepe: 25 milyon borcun hepsini ödedik!

Seyitgazi Belediye Başkanı Uğur Tepe, Kanal 26 ekranlarında dikkat çeken açıklamalarda bulundu…

ESKİŞEHİR 06.04.2022, 16:06
Başkan Uğur Tepe: 25 milyon borcun hepsini ödedik!

Kanal 26 ekranlarında Gazeteci Arif Anbar’ın sorularını yanıtlayan Uğur Tepe, belediyenin bütçesi, ödenen borçlar ve tasarruf tedbirlerine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

‘25 MİLYON BORÇLA DEVRALDIK’

Belediyenin borç yükünü hafifletmek için alınan kararların ilk etapta kolay olmadığını söyleyen Başkan Uğur Tepe, “Geçmiş dönemden yaklaşık 23 milyonluk bir borcumuz vardı. Sonradan gelen bazı eklentiler ve temlik belgeleriyle kaba taslak 25 milyonluk bir borçla belediyeyi devraldık. Tabii elimizde böyle bir borç yükü olunca acil olarak bir takım tasarruf tedbirleri aldık. Bu tedbirleri almak kolay olmadı elbette. Halkımız bazen bu tedbirlere tepki gösterdi. Hatta hiç unutmam 51 mahallemizin muhtarlarıyla bir toplantı yaptık. Muhtarlarımıza dedik ki: Bizden bu yıl çok fazla bir şey beklemeyin, yapabilirsek bu sürpriz olur, belediyemizi düzlüğe çıkartalım ve muhtarlıklar için elimizden geleni yapalım” dedi.

‘EK BÜTÇE YAPABİLİRİZ’

Belediyenin 2022 yılı bütçesinin 72 milyon olarak belirlendiğini söyleyen Uğur Tepe, ekonomik kriz nedeniyle ek bütçe yapabileceklerini ifade etti. Tepe, "şimdi bizden önce 2019 bütçesi 42 milyondu. Biz 2020’de bunu 49 milyona yükselttik. 2021’de 54 milyon yaptık. Bu seneki bütçemizi de 72 milyon olarak belirledik. Ancak dünya üzerindeki, Türkiye’deki bu ekonomik kriz nedeniyle belirlediğimiz bütçenin yetmeyeceği görüşündeyiz. Belki de haziran ya da temmuz ayında ek bütçe yapma durumumuz oluşacak. Şimdi burada borç edebiyatı yapmıyoruz, çünkü sonuçta yüklü bir borç aldık, o borcu kapattık ve üzerine ilçemiz için ciddi yatırımlar yaptık. Bakın özellikle geçen yılki bütçemizde yüzde 98 gider ve yüzde 110 gelir bütçesi denkleştirdik. Bu da bizim için belediye yönetimi anlamında çok önemli bir sonuçtu. Bu nasıl oldu? Belediyenin imkanlarını başka yerlere değil sadece halkımıza sunarak oldu, tasarruf ederek oldu” diye konuştu.

‘PROJELERİMİZİ TEK TEK HAYATA GEÇİRECEĞİZ’

Belediyenin parasını yalnızca vatandaş için harcadıklarına da vurgu yapan Başkan Tepe, “Bu yıl bilindiği üzere dünya üzerinde hem pandemi var, hem Rusya-Ukrayna savaşı var, bir tarafta enerji krizi, diğer tarafta gıda krizi mevcut. Biz her koşula hazırız, tedbiri bırakmadan bu yılki bütçemizi de düzgün kullanmaya çalışacağız. Tabi bu noktada yeni bir ek bütçe yapabiliriz. Mesela geçen yıl 10 milyon liralık bir tarımsal sulama ödememiz oldu. Ancak bu sene yüzde 130’luk artışlarla sadece tarımsal sulamada 10 ile 13 milyon lira arasında bir açığımız oluşacak. Onun dışında akaryakıt giderlerinde ciddi bir artış oldu. Bu konuda da ciddi açığımız oluşacak. Bunun yanı sıra beton malzemesi, çimento hammaddesi, demir ve daha birçok üründe önemli artışlar meydana geldi. Bunlar öngörülemeyen artışlar, Türkiye’deki bütün belediyelerde durum aynı. Bu nedenle temmuz ayı gibi bir ek bütçe yapma durumunda kalacağız, bu bir zorunluluk, tabii belediyeye ayrı bir yük gelecek maalesef. Biz de aynı titizlikle, bugüne kadar nasıl çalıştıysak aynı gayretle çalışacağız, temel hizmetlerimizi eksiksiz yerine getirmeye devam edeceğiz, projelerimizi de tek tek hayata geçireceğiz, belediyenin parasını yalnız ve yalnız vatandaş için harcayacağız ve tasarrufu elden bırakmayacağız” şeklinde konuştu.

ARAÇ KİRALAMA DEVRİ KAPANDI

Uğur Tepe, tasarruf tedbirlerini detaylarıyla anlatarak, “şimdi tasarruf deyince ne yaptık? Dediğim gibi, muhtarlıklarımız konusunda özellikle ilk 6 ayda birtakım kısıtlamalarımız oldu, ama daha sonra muhtarlarımızın taleplerini karşılamaya başladık.  Araç kiralama konusunda, kiralık araç devrini kapattık, kendi imkanlarımızda araç ihtiyacımızı karşılamaya çalışıyoruz. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğini de burada söylemek isterim. Araçların bakımı, onarımı ve yakıtı noktasında iyi bir planlamayla gideri en aza düşürmeyi başardık. Gereksiz hiçbir işin içine girmedik. Ve yine dediğim gibi, belediyenin parasını sadece vatandaş için harcadık ve vatandaş için harcamaya da devam edeceğiz” dedi.

‘BELEDİYENİN BORCU KALMADI’

Belediyenin borcunun bulunmadığının da altını çizen Seyitgazi Belediye Başkanı Uğur Tepe, şu ifadelere yer verdi: “Şu anda belediyenin borcu yok. Şunu da söyleyeyim: Gelecek bir miktar paramıza karşılık kullandığımız bir kredi vardı. O krediyi de zor şartlarda mücbir sebeplerden dolayı işleri döndürebilmek için almıştık. Bir tek bu kredi ödemesi var ama bu ödeme bizi zorlamıyor. Kısacası borcumuz yok diyoruz.”

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@