Uluönder’de kentsel dönüşüm tedirginliği!

Sağlı Sollu Haber ve Eskişehir İlk Haber’e özel olarak konuşan Eskişehir Muhtarlar Birliği Başkanı ve Uluönder Mahallesi muhtarı Hasan Güler Uluönder Mahallesi'nin sorunlarını dile getirdi...

ESKİŞEHİR 09.01.2024, 13:20 09.01.2024, 19:47
Uluönder’de kentsel dönüşüm tedirginliği!

MUHABİR - DİLARA ADAK

Sağlı Sollu Haber ve Eskişehir İlk Haber’e özel açıklamalarda bulunan Eskişehir Muhtarlar Birliği Başkanı ve Uluönder Mahallesi muhtarı Hasan Güler, mahalleye yapılacak yenilikler hakkında konuştu. Güler “Binalarımız kentsel dönüşüme girecek mi diye merak ediyorlar. Bekliyoruz açıkçası çünkü yorgun artık” dedi. Hasan Güler yaptığı konuşmada şu sözlere yer verdi:

Hasan Güler kimdir? Bugüne kadar Uluönder'de ne gibi çalışmalar yaptı?

‘DÖRDÜNCÜ KEZ ADAYIM’

HASAN GÜLER: Otuz Ağustos 1973 Eskişehir doğumluyum. Evliyim, 2 çocuk babasıyım. Daha önce belediyelerde, üniversitelerde görev yaptım. Vatandaşımızın talebi doğrultusunda 2009 senesinde muhtar adayı olduk ve kazandık. Bu üçüncü dönemim. Nasip olursa 4. dönemimizde de aynı şekilde, halkımızın takdiriyle seçilip görevime devam etmek istiyorum.  Bu arada üç dönemdir de Eskişehir Muhtarlar Derneği Başkanı olarak görev yapmaktayım. Mahallemizi ve ona hizmet etmeyi seviyoruz, azarlarımız ve ekibimiz de öyle. Mahallemizde yaptığımız hizmetleri sayalım ama biz tabii ki hizmet olarak görmeyelim, kendimizi bir aracı olarak görelim. Çünkü muhtarlarımızın ekipmanı yoktur. Belediyeler, kaymakamlıklar, valilikler arasında bir köprü vazifesi görüyoruz. Bu vazifede vatandaşımızın istek ve taleplerini gerekli yerlere iletip onların takipçisi oluyoruz. Ne kadar ikili ilişkilerimiz iyi tutarsa, o kadar çabuk gelir hizmet mahallelerimize. Bizim mahallemiz okullar bölgesi, yeşil alanı çok olan bir mahalledir. 1982’de kurulmuş bir mahalledir. SSK blokları yapıldığı zaman burası Tepebaşı mahallesiydi. O zaman Tepebaşı mahallesinin hane sayısı 241’di. 241 haneye ulaşınca Uluönder mahallesi olarak isim almıştır. Uluönder mahallesi emekli kesime şu anda ev sahipliği yapıyor. Herkes birbirini tanır. Şirin, huzurlu bir mahalledir. Sorunları var mı diye soracak olursanız sorunsuz bir yer yoktur ama az seviyelidir.  

Az önce söylediniz aslında, yerel seçimlerde 4. kez muhtar adaylığınızı koyacaksınız. O zaman şunu soralım, tekrar seçilmeniz halinde ne gibi vaatleriniz, düşünceleriniz var?

KENTSEL DÖNÜŞÜM VURGUSU

HASAN GÜLER: Tabii düşüncelerimiz var ama vaat veremem. Hiçbir muhtarımız veremez çünkü muhtarın bir ekipmanı, bütçesi yoktur. Onun için sadece düşüncelerimiz var. Mahalle sakinlerimizin talepleri doğrultusunda bunları yerine getirmek için resmî kurumlarla iletişime geçeriz. Şimdi vatandaşların devamlı sorduğu bir soru var. Sizin aracılığınızla da yayınlamış olalım. Buradaki binalar 1982’de teslim edilmiş. Vatandaşlar ‘binalarımız kentsel dönüşüme girecek mi’ diye merak ediyorlar. Bekliyoruz açıkçası çünkü yorgun artık. 41-42 sene oldu, onun öncesi yapım aşaması da var. Kesinlikle kentsel dönüşüme gireceği zaman devlet, belediye tarafından destek sağlanması lazım ki ancak o zaman girmesini isteriz. Binalarımız çok büyük ve ada bazındadır. Her biri beş kat ve yirmişer daireden oluşur. Bahçeleri büyüktür. Bu yüzden vatandaşın kesinlikle üzülmemesi gerekir. Vatandaşa pürüzlük çıkartmamamız gerekir çünkü ödeyecek durumu yok. Zaten kredi çıkmıyor, bir de böyle bir işe girildiği takdirde sorun yaşanmamalı. Vatandaşımız emekli, aldıkları ücretler belli. Ortalama 7.500- 14.000 TL arası aldığı maaşla evini mi geçindirecek, kirasını mı verecek, doğalgazı elektriği mi ödeyecek, yiyecek mi alacak, çocuklarını veya torunlarını mı okutacak?  Onun için külfet çıkmaması gerekir mahalle sakinlerine. Binalarımız kentsel dönüşüme girdiği takdirde devlet veya belediyeler kutsiyet maliyeti çıkarırsa kesinlikle karşısında oluruz.

Belediyeye ilettiğiniz tüm sorunlarınız çözüm alabiliyor mu?

‘BİZ BÜYÜK BİR AİLEYİZ’

HASAN GÜLER: Şimdi üç dönemdir muhtarlık yapıyorum. 15 seneden beri Ahmet Başkan ile çalışıyoruz. Yılmaz Büyükerşen hocamızla beraber çalışıyoruz. Demin de söylediğim gibi ikili ilişkiler iyi olduktan sonra dilekçeye bile gerek yok.  Çok sıkıştığımız zaman başkanlarımızla bu işleri çözüyoruz artık. Aile gibi olduk. Ahmet Başkan’ın o hususi lafını söylemeden geçmeyeyim; ‘Tepebaşı içinde hayat var, biz büyük bir aileyiz.’ Onun için hizmette, Tepebaşı Belediyesi’nde bir sıkıntımız yok, büyükşehirde de. Tabii büyükşehirin 500 küsür mahallesi olduğu için biraz orada bekliyoruz ama onlardan da hizmetimizi alıyoruz.

O zaman yeri gelmişken sorayım, Ahmet Ataç nasıl bir başkan?

‘BABACAN BİR BAŞKANIMIZ VAR’

HASAN GÜLER: Ahmet Ataç başkan olarak değil sadece bir baba, abi, bir aile büyüğü gibi. Demin de söylediğim gibi biz bir aileyiz. Tabii biz de seçime gidiyoruz başkanımız da seçimle geliyor ama aile düzenini kurmak veya böyle bir sıcak ortamı kurmak her başkana nasip olmaz. Başkanıma nasip oldu. Dernek başkanı olarak da devamlı birebir her sorunda, sadece belediyelik sorunlarında değil, ne zaman telefonu kaldırsak kendisiyle görüşürüz. Randevusuz yanına gideriz, elinden geldiği kadarıyla yardımcı olur ve bugüne kadar da hiçbir muhtarımla kavga gürültüdür şudur budur olmamıştır. Devamlı hizmet etmiştir, hep yaklaşımı iyidir. Babacan bir başkanımızdır.

Eskişehir Muhtarlar Birliği Başkanı olarak yeni muhtar adaylarına vermek istediğiniz tavsiyeler var mı?

‘HİZMET İÇİN BİZ BURADAYIZ’

HASAN GÜLER: Herkes aday olabilir. Yani eski muhtar arkadaşlar da olabilir, yeni muhtar adaylarımız da olabilir. Fakat bu adaylık konusunda yeni aday arkadaşlarımıza hakkaniyetle, dürüst bir şekilde kimseyi kötülemeden seçime girmelerini tavsiye ederim. Bu bir seçimdir, bu bir yarıştır. Herkes aday olur. Bu koltuk bize baki değil, hizmet için biz buradayız. Yüz yüze bakacağız bu mahallemizde. Yani adaylık bitecek ama yüz yüze bakacağız. Onun için kimse kimseyi kötülemeden bu süreci atlatmalıyız. Hayırlısıysa olsun desinler. İnşallah hayırlısıysa, kime nasip olursa, onunla çalışırız biz.

Dernek başkanlığına seçildiğinizden beri ne gibi çalışmalar yaptınız?

‘ŞU ANDA 82 TANE ÜYEMİZ VAR’

HASAN GÜLER: Eskişehir Muhtarlar Derneği olarak geçeriz ama Tepebaşı bölgesindeki muhtarlarımız özellikle kayıtlıdır bizde. Yaklaşık 38 kişiyle biz teslim aldık derneğimizi. Şu anda 82 tane üyemiz var. 10 kişi de Odunpazarı bölgesindeki derneğimizde. Orada üye kaldılar yönetimde oldukları için. Üyelerimizi fazlalaştırdık. Bunun yanı sıra piknikler düzenledik ailelerimizle beraber. Gezilerimiz, seminerlerimiz oldu. Böylelikle muhtarlarımızla diyaloğumuz daha farklı oldu. Dernek başkanı olduktan sonra herkese aynı seviyede az önce örnek verdiğim Ahmet başkanım gibi aynı seviyede, dürüstlükle davranmaya çalıştım. Seçimde o oy vermiş bu vermemiş gibi değil, seçildikten sonra hepsi bitiyor. Hepsine hizmet etmek zorundayız. Onun için elimizden geldiği kadar hangi muhtarımız söylerse söylesin bununla ilgili yardımlarla koşuyoruz. Ayrıca dernek binamız çarşıdaydı, orada çok zorlanıyordu muhtarlarımız geldiği zaman. Park sorunu olduğundan Uluönder mahallemizde Fahrettin Altay Caddesi’ne taşındık. Dernek binamız, toplantı odamız var. Dernek binamız orda muhtarlarımızla ilgili orada toplantımızı yaparız, bilgi alışverişimizi yaparız, seminerlerimizi yaparız. Orada bunun gibi hizmetlerimiz devam ediyor muhtarlarımıza.

Uluönder mahallesinin ne gibi sorunları var? Bu konuda ne gibi çözümler sağladınız?

‘YERALTI KABLOLAMALARIMIZIN TAMAMLANMASI GEREK’

HASAN GÜLER: Demin de dediğim gibi sorunsuz bir mahallemiz var ama sorun olmadan da olmaz. Şu anda çok acil olarak derseniz ki ne ihtiyaç var? Acil olarak kanalizasyonla ilgili tramvay durağımızın orada yağmur suyu hakkında bir müracaatımız var. Yatırım planına alındı, bekliyoruz. OEDAŞ’la ilgili sorunlarımız var, bütün muhtarların sorunu var aslında. Büyük sokak aydınlatmaları için çözümlenmiştir deyip çözümlenmeyen sokak aydınlatmalarımız var. Bütün mahallelerde var bu, sadece bizde değil. 2024 yılına giriyoruz. Yeraltı kablolamalarımızın tamamlanması gerekir artık. Hâli hazırda olanların yarısı girmiş vaziyette yarısı girmemiş vaziyette. Elektrik tellerimiz, Telekom kabloları bunlar artık yer altına girmesi gerek. Vatandaşın rüzgârda, çamurda, karda kabloları kopmamalı veya kablo hırsızlığı olup da burada vatandaşın mağdur edilmemesi gerekir. Onun için yatırım planını aldırttık. İnşallah önümüzdeki sene gireceklerini söylediler. Bu arada Yunus Emre Devlet Hastanesi’nin otopark sorununu bilirsiniz. Eski hastanenin olduğu yer için görüştük yetkililerle. Biraz zorlanmamıza rağmen eski hastane binamızın olduğu yeri otopark olarak açtık dün. Giriş çıkışlarda biraz sıkıntı vardı. Onları düzeltip orayı da faaliyete geçireceğiz. Bu vatandaşımızı rahatlatacaktır. Vatandaşımızda şu da var; hastaneye neresi yakınsa oraya bırakıp gidiyorlar. Hastası olduğu için yapıyorlar, onlara da hak veriyorum fakat biraz duyarlı olmaları gerekir. Sadece kendi hastasını değil ambulans gelecek, başka bir hasta gelecek. Onun için onları düşünüp de parklarını yapmalarını istiyorum.

Mahalle sakinlerinin size en sık başvurduğu sorun nelerdir? Bunları hangi şekilde çözdünüz?

‘OEDAŞ’IN SOKAK AYDINLATMALARI YETERLİ DEĞİL’

HASAN GÜLER: Vatandaşlarımızın en sık başvurusu huzurevi. Mahallemizin huzurevine ihtiyacı var. Devletimizin yerleri var tabi ki fakat yeterli değil. Bir gün öncesinden bahsedeyim. Babayla oğlu geldi. Oğlu biz babamıza bakamıyoruz huzurevine yatırmak istiyoruz dedi. Hayırlı evlat da kalmadı artık eskisi gibi. Anne babalar çoluk çocuğuna bakıyor büyütüyor ama çocuk da anne babaya bakamıyorlar maalesef. Bu konularda çok üzüldüğüm için huzurevinin çoğalmasını ve bakımların daha iyi olmasını istiyorum. Hayırlı evlatlar olsun ki baksınlar, herkes huzurevine götürmesin ama götürenler de çok fazla bugün. Onun için huzurevi muhakkak olması gerekir. Şu anda benim mahallemde huzurevi sırası bekleyen kişi sayısı yüz yirmi. Bu kadar kişi şu anda sırada bekliyorlar, ne zaman geleceği belli değil. Yaklaşık 1 buçuk seneden beri bekliyorlar, daha da bekleyecekler. Bakımları zor. Evlerine bazen temizliğe belediyemiz gidiyor kimsesi olmadığı için veya çocukları bakmadığı için. Eğer yardıma muhtaçsa kişi, yanında ailesi yoksa yemekler de geliyor ama yeterli mi değil kesinlikle. Yanında bir yardımcı olması gerekir. Vatandaşlarımız için huzurevlerinin bir an önce fazlalaştırmasını istiyorum.

Ek olarak tramvay aktarma noktası bizim burasıdır. Bütün otobüslerimiz başka mahallelerden gelip bizim mahallemizden geçtiği için ulaşım konusunda sıkıntı yaşamıyoruz. Tek sorunumuz tramvayın tam kesiştiği yerlerde trafik yoğunluğu oluyor. Buna bir çözüm olması gerekir. Alttan geçit mi olacak veya başka türlü mü olacak, yetkililer onları düşünsünler. Buralarda üstten geçişler veya alttan geçişler olması gerekiyor çünkü tramvay hattımız çoğaldıkça bu daha da fazlalaşacak. Ayrıca konuşurken aklıma geldi, yatırım planına alındı ama ne hikmetse o hastanenin poliklinikler tarafı ve acil tarafında sokak aydınlatması yok. Bunu defalarca milletvekillerimiz geldiği zaman onlara da söyledik. Bu sorunun üzerine iki kez genel seçim atlattık. Seçimde ziyarete geldiklerinde de bunları söyledim kendilerine. Yetkililer yatırım planına aldı en kısa zamanda başlayacağız dediler ama hâlâ başlanmadı. Kesinlikle buraların sokak aydınlatmaları olması gerekir. Sadece benim mahalle için geçerli değil. Sonuçta bütün mahallelerden gece acile gelenler var, poliklinikler tarafına gelenler var. İn cin top oynar oralarda sokak aydınlatması olmadığı için. Bunu da o OEDAŞ’a sizin kanalınızla tekrar iletmiş olayım. Yatırım planı da var ama bu yatırım planı bitmiyor. Yatırım planlarının süreleri bitmiyor. Seneye diyerek erteleniyor. Bir an önce bunların çözümlenmesini istiyoruz.

Peki şu an içinde bulunduğumuz, geçen yıl yapılan muhtarlık binası mahalle sakinleri tarafından sıklıkla tercih ettikleri yeşil alanın işgal edilmesi sebebiyle tepki görmüştü. Bu sorunu çözmek adına yeni yeşil alanlar oluşturabildiniz mi?

‘ŞİKAYETLER KONUSUNDA BİLİNÇLİ OLALIM, ARAŞTIRALIM’

HASAN GÜLER: Uluönder mahallemizde yeşil alanımız çok fazladır. Aslında yeşil alanı katletme gibi bir şeyimiz de yoktu. Bu bina Cumhurbaşkanlığı’nın talimatlarıyla Türkiye genelinde 100,000 tane yapılan binalardan. Eskişehir genelinde bir tanesi Uluönder Mahallesi’ne bir tanesi de Kurtuluş Mahallesi’ne yapıldı. Yerlerimizi biz belediyelerden aldık ve vatandaşımıza sorduk. ‘Uluönder mahalle muhtarlığı binası cumhurbaşkanlığı talimatları ile ahşap bina yapılacak, ne dersiniz nereye olsun?’ diye bir anket oluşturduk. Bu anket doğrultusunda da Rauf Orbay Caddesi, bankamatiklerin olduğu yer istendi. Vatandaşımızın burayı seçme nedeni bankamatiklerin olması. Yaklaşık 250-300 arası emekli vatandaşımızın maaşlarını bankamatikten çekmelerine yardım ederiz. Güvendikleri için geliyorlar. Diğer binamızdayken da buraya geliyorduk. Fakat arada bir mesafe vardı. Hem vatandaşımız yoruluyordu hem de o arada bizim işimiz olduğu zaman biz gelemiyorduk. Burada çok rahatız, hemen arkamız bankamatikler, vatandaşımızın işini görüyoruz. Burası muhtar olarak sırtımıza yükleyip gideceğimiz veya muhtarın kendi evi olacak bir yer değil sonuçta. Mahalle sakinlerimizin hizmetine sunulan bir binadır burası. Tepki veren kişiler farklı kişiler ama mahalle sakinlerimin yeşil alanı katlediyor dediği falan yok. Eski binayı da mahalle sakinlerine ihtiyacı olan bir depo olarak kullanmak istiyorduk fakat Şehitler ve Gaziler Derneğimiz bir talepte bulundular. Boş olduğunu görmüşler. Derneğin başkanı geldi, sordu ve biz de kabul ettik. Benim babam Kıbrıs Harekât gazisi, bir de şehit yeğenim var. Onlar olmasa da şehitlerimizin yeri ayrıdır bizim için her zaman. Şehit ve Gaziler Derneğimize orayı tahsis ettik. Daha sonra dernek üyeleri toplantı odaları olmadığı için burayı büyütmek istediklerini ilettiler. Bizde imece usulü belediyemizden, mahallemizdeki müteahhitlerden destek alarak orayı 20m² kadar büyüttük. Biz bununla uğraşırken cami hocamız üstüne vazife olmadığı halde kalkıp şikâyet etmiş. Çevre ve Şehircilik Müdürü Hikmet Bey'le de görüşüldü ve sorun çözüldü. Fakat bu süreç de bizi üzdü çünkü biz şehit ve gazilerimize orayı tahsis ediyoruz dernek binası olarak. Hem oturup konuşacakları hem dertlerini paylaşabilecekleri bir dernek binası yapılırken hocamızın şikâyeti bizi bayağı bir üzdü. Ama dediğim gibi sorun çözüldü. Bu süreçte de hem çevre şehircilik müdürümüze hem belediyelerimize hem yanımızda duran halkımıza hepimize burada teşekkür ederiz. Lütfen böyle şeylerde bilinçli olarak şikâyet olsun. Araştırmadan şikâyet ediliyor. Sonunun nereye gideceğini bilemiyorlar. Şikayetler konusunda bilinçli olalım, araştıralım.

Son olarak mahalle sakinlerine söylemek istediğiniz bir şey var mı?

‘YENİ DÖNEMDE DE ADAYIM, DESTEKLERİNİ BEKLERİM’

HASAN GÜLER: Mahalle sakinlerimi seviyorum. Üç dönemdir onların evlatlarıyım. Onlara hizmet ediyorum. Yeni dönemde de inşallah destekleri benden esirgemesinler. Hizmete devam etmek istiyorum. Ben onların evlatları, abileri, kardeşleriyim. Beraber hizmet ediyoruz aslında. Ben muhtar kimliğim olduğu halde mahalle sakinlerine danışmadan mahallemiz için hiçbir şeye karar vermem. Hep beraber karar veririz. Söylediğim gibi anket yaparız, sorup soruştururuz. Hep birlik beraberiz. Buraya hizmet etmeyi de seviyorum. Yeni dönemde de adayım, desteklerini beklerim.

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@