banner298

banner194

22.05.2021, 21:13

Gençler işsizlikle boğuşuyor!

Sağlı Sollu Haber ailesi içerisindeki ilk yazımı kaleme alırken, öncelikle, genç bir mühendis olarak ülkemizdeki gençlerimizin içler acısı halini özetlemek isterim. TÜİK verilerine göre ülkemiz nüfusunu oluşturan 15-24 yaş arası yaklaşık 13 milyon gencimiz var ve bu gençlerimizin istihdam oranı sadece yüzde 29. İstihdamdaki gençlerimizin yüzde 51’i hizmet sektöründe çalışmakta. Hizmet sektöründe yer alan bu gençlerimiz maalesef, aldıkları eğitim ve yeteneklerini kullanamadıkları işlerde çalışmaktalar. Daha üzücü olan ise, pandemi döneminde, hem eğitim hem istihdamda yer alamayan gençlerimizin oranı yüzde 28,3’e yükselmiştir. Yani 4 milyon genç kardeşimiz maalesef evlerinde oturmaya mecburdur. Üzücüdür ki OECD ülkeleri arasında bu noktada ülkemiz son sıralardadır. Ekonomide ve eğitimde en aktif olacakları dönemde böylesine atıl kalan gelecek nesillerimiz umutsuzluğa kapılmaktadır. Bir kısmı aile desteğiyle hayatını devam ettirirken bir kısmı ise istikrarlı ve iş garantisi olan ülkelere gitme hayalleri kurmaktadır. 

MEZUNLAR İŞ BULAMIYORLAR

Üniversite sayımız artmasına rağmen mezun olan öğrencilerimize iş bulamamaktayız. Yine TÜİK verilerine göre 1 milyondan fazla üniversite mezunu genç işsiz var. Bu rakama ek olarak, her öğretim yılı sonunda yaklaşık 900 bin genç kardeşimiz mezun olmakta ve büyük bir kısmı işsizler kervanına katılmaktadır. Evlilik, tatil veya dünyanın diğer yerlerini görmek gibi hayaller ise maalesef ülkemiz gençleri için şu an mümkün görünmemektedir. 

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ ÖNE ÇIKIYOR 

Ülkemizde gençler üzerinde yapılan anketlere bakacak olursak özgürlük, adalet ve liyakat özleminin öne çıktığını görebiliriz. Eğitim ile bir yere gelinebileceğine olan inançlarının az olduğunu ve torpil olmadan Türkiye’de bir yere gelmenin zor olduğunu düşünmektedirler. Türk gençliğinin, siyasi görüş fark etmeksizin, hem kendilerinin hem de başkalarının düşüncelerini ifade etme özgürlüğü, en önem verdikleri konu olarak ortaya çıkmaktadır. 

Tüm bu olumsuzluklara rağmen Türk milletinin her türlü zorlu koşulların üstesinden gelebildiğinin örnekleri Cumhuriyet tarihimizde mevcuttur. Bir Türk genci olarak Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çok sevdiğim bir sözünü sizlerle paylaşmak isterim: “Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır. Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim.” Daha iyi bir Türkiye için; bilim, sanayi, siyaset, eğitim, adalet… Her ne alanda olursa olsun kurucu değerlerimizi kaybetmeden azimle çalışarak vatanımızı içinde bulunduğumuz buhranlı dönemden çıkartacağımıza inancım tamdır.

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@