Anadolu Üniversitesi'nden jet cevap
Eskişehir İlk Haber gazetesinin 05.08.2024 tarihinde Anadolu Üniversitesi ile ilgili iddiaların yer aldığı habere Anadolu Üniversitesi'nden jet hızıyla cevap geldi.
Anadolu Üniversitesi Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü açıklama metninde şu ifadeleri paylaştı:
"Anadolu Üniversitesi, 2010 yılında, uzun süredir sürdürdüğü fizibilite çalışmalarını tamamlayarak, Devlet Planlama Teşkilatına bir araştırma projesi sunmuştur. Proje, 2012 yılı yatırım programında 2011K120210 proje numarasıyla yer almıştır. O yıldan bugüne URAYSİM, tüm Kalkınma Programlarına dahil edilmiş ve halen 11. Kalkınma Planı ve Cumhurbaşkanlığı 2021 Yatırım Programında da yer almaktadır.
URAYSİM, Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın Eskişehir’den duyurduğu ve Türkiye’yi raylı sistemler alanında dünyanın sayılı merkezlerinden birisi haline getirecek olan, ülkemizin yerli ve milli üretim modeli anlayışının vizyon projelerinden birisidir.
URAYSİM tamamlandığında; 400 km/saat hızda seyreden yüksek hızlı tren testleri, 180 km/saat hıza kadar çıkabilen konvansiyonel dizel ve elektrikli lokomotiflerin testleri, 100 km/saat hıza kadar çıkabilen metro araçları testleri, 80 km/saat tramvay araçları testleri ile çekilen ve çekilen araçların her türlü AR-GE’sini yapıldığı, Dünyadaki TEK TEST ve AR-GE MERKEZİ olacaktır. Böylece bu testlerin yapılabilmesi için yurtdışına giden milyarlarca lira ülkemizde kalacak, bu test merkezi, binlerce kişiye de Eskişehir’de istihdam yaratacaktır.
2010 yılından bugüne farklı nedenlerle bir türlü aşama kaydedilemeyen bu önemli projede, Rektör Prof. Dr. Fuat Erdal’ın göreve geldiği günden beri sürdürdüğü yoğun çabalar neticesinde, ilgili Bakanlık, kurum ve kuruluşların da destekleri ile önemli mesafeler katedilmiştir. Bu projenin hayata geçirilmesi için hem kamu kurumları ile hem de raylı sistemler kümelerini oluşturan firma ve kuruluşlarla defalarca toplantılar yapılmış ve ihtiyaçlar tespit edilmiştir. Bu toplantılarda sektörde faaliyet gösteren firmalar, ürettikleri araç ve komponentlerin sadece yurtdışında yapılabilen (ağırlıklı olarak Çekya ve Fransa) testleri için aylarca beklediklerini ve milyonlarca avro harcadıklarını beyan etmişler ve URAYSİM gibi bir test ve araştırma merkezine şiddetle ihtiyaç duyduklarını dile getirmişlerdir.
Bu amaçla, her şeyden önce Merkezin tüzel bir kuruluşa dönüşebilmesi amacıyla, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi ortaklığında, 6550 sayılı Kanun kapsamına alınabilmesi için başvuru dosyası hazırlanmış ve TÜBİTAK’a teslim edilmiştir. Başvuru dosyasında, beş yıllık süre içerisinde yapılacak tüm iş ve işlemler (test cihazlarının ve komponentlerinin imalatı, satın alınması, devreye alınması vs.) bir iş planı çerçevesinde taahhüt edilmiştir ve bu plan periyodik olarak TÜBİTAK tarafından izlenecektir.
10.07.2014 tarihli ve 29056 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6550 sayılı Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun kapsamında, URAYSİM’e, Araştırma Altyapıları Komisyonu’nun, 25.04.2023 tarihli ve 2023.STB/K5 sayılı Kararı uyarınca 5 yıllık yeterlik verilmiştir. Yeterlik Belgesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kaçır Başkanlığında toplanan ve Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel, Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu Başkanvekili Prof. Dr. Yavuz Atar ve Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu Başkanvekili Prof. Dr. Hasan Mandal’dan oluşan komisyon tarafından imzalanarak teslim edilmiştir.
Buna göre URAYSİM, tıpkı Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (UNAM), İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG), ODTÜ MEMS Merkezi, Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUNUM), Ankara Üniversitesi Deniz Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEHUKAM), Türk Hızlandırıcı ve Işınım Laboratuvarı (TARLA) ve ODTÜ Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi (GÜNAM) gibi İleri Araştırma Merkezi statüsüne kavuşmuştur. Merkez, Yeterlik Belgesi alır almaz, kamu (Ulaştırma Bakanlığı, TURASAŞ, TCDD, RUTE, Eskişehir Sanayi Odası), üniversite (A.Ü. ve ESTÜ) ve özel sektör (Bozankaya ve Durmazlar) temsilcilerinden oluşan bir yönetim kurulu oluşturulmuş, ilgili Komisyonun onayının ardından göreve başlamıştır. Toplantılar tam katılımla gerçekleşmiş ve tüm kararlar oybirliği ile alınmıştır.
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Celile Eren Ökten, YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Haldun Göktaş ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’dan oluşan İzleme ve Yeterlik Değerleme Komitesi toplantısı, Ulaştırma Bakan Yardımcısı Osman Boyraz ve tüm URAYSİM Yönetim Kurulu üyeleri ile TÜBİTAK sekreteryasının hazır bulunduğu 10 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleşmiş ve Yetkinlik alınan tarihten bugüne yapılan çalışmalar ve gelişmeler değerlendirilmiştir. Eskişehir ve ülkemizin gururu olacak URAYSİM’in tüm mali süreçleri Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Daire Başkanlığı kontrol ve denetiminde sürdürülmektedir.
Prof. Dr. Fuat Erdal, 25 Temmuz 2024 itibariyle Sn. Cumhurbaşkanımız tarafından yeniden Rektör olarak atanmıştır. Bu atama, Prof. Dr. Erdal’ın görev yaptığı dört yıl boyunca Üniversiteyi başarıyla yönettiğinin bir göstergesi olup hakkında şu ana kadar hiçbir soruşturma açılmamıştır.
Üniversitemizin Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörü olan Prof. Dr. Selami Sezgin, kendi gördüğü lüzum üzerine istifa etmiştir. İddia edildiği gibi hiçbir zorlama söz konusu değildir, halen İktisat Fakültesi Dekanı olarak görevine devam etmektedir.
Gerçekle ilgisi olmayan bu haber ve iddiaların ülkemiz ve dünya yükseköğretiminde birçok ilki başarıyla hayata geçiren Anadolu Üniversitesinin kamuoyu nezdindeki itibarını zedelemek, Eskişehir ve ülkemize raylı sistemler alanında çağ atlatacak URAYSİM’i akamete uğratmak maksatlı olduğu açıktır. Herhangi bir belgeye dayanmadan, basit bir araştırma ile gerçeği öğrenilebilecekken hiçbir resmi kaynağın görüşü alınmadan asılsız iddiaları haber olarak sunmak, kasıtlı ve art niyetli bir davranış olup, en basit tabiriyle medya gücünün kötüye kullanılmasıdır. Bu iddia ve isnatları reddettiğimizi ve bu iddia ve yayınlara ilişkin yasal yollara başvuracağımız kamuoyuna saygıyla duyururuz."