Anadolu Üniversitesi'nin personeline gönderdiği yazı büyük tepki çekti!

Anadolu Üniversitesi yönetimi personele gönderdiği yazıda kadınlardan kısa etek, kolsuz ve açık yakalı giymemelerini istedi.

GÜNDEM 17.08.2022, 16:07 17.08.2022, 16:38
Anadolu Üniversitesi'nin personeline gönderdiği yazı büyük tepki çekti!

Anadolu Üniversitesi’nin personele kılık kıyafet yönetmeliği göndermesi tepki çekti. 

Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Sözen, tarafından gönderilen yazıda üniversite personelinin “Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık Kıyafetine Dair Yönetmelik” hükümlerine titizlikle uymasını ve gereken hassasiyeti göstermelerini istedi. Yazıda yer alan yönetmeliğe göre kadınlardan “kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech, kot ve benzeri pantolonlar, terlik tipi (sandalet) ayakkabı giymemeleri, etek boyunun dizden yukarı ve yırtmaçlı olmaması istenildi. Erkek personelin kılık kıyafeti konusunda ise “Elbiseler temiz, düzgün, ütülü ve sade; ayakkabılar kapalı, temiz ve boyalı giyilir. Sandalet veya atkılı ayakkabı giyilmez. Bina içinde ve görev mahallinde baş daima açık bulundurulur” denildi. 

Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Faik Alkan ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi: 

Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Faik Alkan

"Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü, çalışanlara attığı mail ile personelin kılık kıyafetinin nasıl olması gerektiğini, uyulması gereken ölçütleri sıralamıştır. Bu yazı, üniversitelerimizin içine düştüğü Ortaçağ karanlığını da gözler önüne sermiştir. Türkiye’de akademik alan artık giyim kuşam ile ölçülür hale gelmiştir. 

Özgürlüğün olmadığı yerde, bilimsel üretim olamaz. Kılık kıyafet üzerinden akademisyenlere ve üniversite personeline müdahale etmek, bu ülkedeki tarihsel birikimi reddetmektir. Modern bir ülke inşa eden Mustafa Kemal Atatürk'ün Üniversite Reformu ile hedeflediği ve misyon yüklediği akademi ne yazık ki bu hale getirildi. Eskişehir’in, kentimizin yaşam standartlarının ürünü olan bu yüzden binlerce öğrencinin tercih ettiği Anadolu Üniversitesinin son hali üzücüdür. Kadınların etek boyuna , erkeklerin sakal uzunluğuna karışmak hangi yasakçı zihniyetin ürünüdür? 

Bu yazı akademisyenler başta olmak üzere herkesi tedirgin ve rahatsız etmiştir. Kadınların etek boyuna, erkeğin kravatına karışan anlayışın akademide 21.yy da yeri yoktur. 

Buradan Anadolu Üniversitesi Rektörlüğüne sesleniyoruz:Türkiye’deki özgür üniversite mücadelesi, biçmek istediğiniz tek tip elbiseye sığmaz. 

Siyasal iktidarın müdahalesi ile Eskişehir artık yasaklar kenti olarak anılır oldu. Anadolu Üniversitesi, iktidara açıkçası, akademiye sopa göstermektedir. 

Bu uygulamalar ile 12 Eylül'ün, 28 Şubat'ın yasakçı ve otoriter anlayışlı adeta hortlarılmıştır. 

Hukuki hatırlatma adı altında yapılan bu uygulama akademide laikliği erozyona uğrayacaktır." 

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@