CHP'li Çakırözer'den Diyanet'e Cemevi çağrısı!

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer Diyanet İşleri Başkanlığı'na çağrı yaparak Cemevlerinin aydınlatma, ısınma ve bakım giderlerini karşılamasını istedi.

GÜNDEM 17.03.2022, 13:02 18.03.2022, 18:10
CHP'li Çakırözer'den Diyanet'e Cemevi çağrısı!

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, TBMM’de cami ve cemevlerinin ısınma, bakım ve onarım giderlerinin yurttaşların yardım ve bağışlarıyla karşılandığını anımsatarak, bu giderlerin tamamının Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bütçesinden karşılanması çağrısında bulundu.

Çakırözer, “Diyanet İşleri Başkanlığı sadece camilerin aydınlatma giderlerine katkı sağlıyor. Diğer tüm giderler yurttaşlarımızın bağış ve yardımlarıyla karşılanıyor. Bu hayat pahalılığında kendi evinin elektrik, doğalgaz faturasını ödemekte zorlanan yurttaşlarımız bu yardımları yapamamakta. İmamlarımız, din görevlilerimiz ise vatandaştan para istemeye utanır hale gelmiş durumda. Milyarlarca liralık bütçesiyle birçok bakanlıktan daha çok bütçeye sahip olan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu krizde bu giderleri vatandaşlara ödetiyor olması kabul edilemez! Artık bunun önüne geçilmeli. Cami, cemevi ve tüm ibadethanelerin aydınlatma, ısınma ve bakım-onarım giderleri Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesinden karşılamalı” dedi.

“İBADETHANELERİN GİDERLERİ DİYANET BÜTÇESİNDEN KARŞILANSIN”

Cami, cemevi ve ibadethanelerin aydınlatma, ısınma, bakım ve onarım giderleri için vatandaştan toplanan bağış ve yardımlar Meclis gündemine taşındı. TBMM Genel Kurulu’nda Diyanet İşleri Başkanlığı Kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifinin görüşmelerinde söz alan CHP Eskişehir Milletvekili Utku  Çakırözer, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın cemevlerinin giderlerine hiçbir destek sağamadığını, camilerin ise sadece aydınlatma giderlerine katkı sağladığını, ısınma ve diğer bakım, onarım giderlerini karşılamadığını anımsatarak; cami, cemevi ve tüm ibadethanelerin aydınlatma, ısınma, bakım ve onarım gibi giderlerinin Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bütçesinden karşılanması çağrısında bulundu.

“VATANDAŞ BAĞIŞ YAPAMIYOR, İMAMLARIMIZ PARA İSTEMEYE UTANIYOR”

Eskişehir’in de dahil olduğu Türkiye’nin dört bir yanında cami ve cemevlerinin bakım, onarım ve ısınma giderlerinin halkın verdiği yardımlarla karşılandığını dile getiren Çakırözer, TBMM Genel Kurulu’nda şöyle konuştu:

“Aydınlatma için camilere sınırlı bir destek verilmekle birlikte, cemevlerine hiçbir destek verilmemekte. Son dönemde pandeminin de etkisiyle camilerimizde cemaat azalmakta, gelen vatandaşlarımız ise hayat pahalılığı nedeniyle kendi faturalarını ödemekte zorlanırken, camilerimize bağış ya da yardım yapamamakta. Bu nedenle elektrik ve ısınma faturalarının ödenmesinde sıkıntılar yaşanmakta, cami imamlarımız, din görevlilerimiz cuma günleri faturalar için vatandaştan para istemeye utanır hâle gelmektedir. Meclis’ten çağrıda bulunuyorum: 16,1 milyar liralık bütçesiyle birçok bakanlıktan daha fazla bütçeye sahip olan Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesinden bu ihtiyaçlar karşılanmalıdır. Ya da doğal gaz, elektrik şirketlerinin cami, cemevi ve diğer tüm ibadet mekânlarından ücret almamaları sağlanmalıdır.”

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@