CHP'liler Eskişehir hayvan pazarında! Besiciler dert yandı...

CHP'li Utku Çakırözer ile Jale Nur Süllü, Eskişehir hayvan pazarına gitti, incelemelerde bulundu... Besiciler hayvanlarını satamadığı için dert yandı...

GÜNDEM 08.07.2022, 12:16
CHP'liler Eskişehir hayvan pazarında! Besiciler dert yandı...

Eskişehir Hayvan Pazarı’na getirdikleri kurbanlıkları satamayan besiciler kendilerini ziyaret eden CHP’li vekillere dert yandı. Kars’tan Eskişehir’e hayvanlarını satışa getiren besici Bülent Kurukafa, “Kars’tan buraya 150 koyun getirdim. Bir haftadır sadece 10 hayvanımı sattım. Hayvanları getirirken tır masrafım 30 bin lira tuttu. Dönüşümü nasıl yapacağım kara kara düşünüyorum. Bunları da satallım bu işi bırakacağız” dedi. Emirdağ’dan pazara gelen besici Murat Vuran ise, “Daha önce koyunlarım vardı onları sattım. 15 davarım kaldı onları da pazara satmaya getirdim. Bundan sonra tamam artık hayvancılığı bırakıyoruz. Ben de şehre geleceğim, açlıklar kervanına ben de katılacağım” dedi.

HAYVAN PAZARINDA BESİCİLERİ DİNLEDİLER

CHP Eskişehir Milletvekilleri Utku Çakırözer ve Dr. Jale Nur Süllü Muttalip Mahallesi’nde kurulan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Hayvan Pazarı’nda kurbanlık hayvan yetiştiricilerini ziyaret etti. Üreticiler ve Kurban Bayramı öncesi kurbanlık almaya gelen vatandaşlarla sohbet eden Çakırözer ve Süllü, sıkıntıları dinledi. Pazara hayvanlarını getiren besiciler bir haftadır satış yapamadıklarını söylerken, artan girdi maaliyetlerinden dert yandı. Geçen yıl 130 liraya aldıkları bir çuval yem fiyatının bir yılda 400 liraya çıktığını söyleyen hayvan yetiştiricileri, geçen yıl 2 bin liraya sattığı bir koyunu bu yıl 2 bin 500 liraya satamadıklaranı dile getirdi.

“VATANDAŞ FİYATLAR DÜŞSÜN DİYE BEKLİYOR”

Seyitgazi’nin Akin köyünden hayvan pazarına satışa gelen bir besici,  “2 yaşında hayvanı 4 bin liraya veriyoruz almıyorlar. 3 gündür, 4 gündür ayağımızdaki ayakkabıları çıkaramıyoruz. İlgilenen yok. 30, 40 tane hayvanımız var, satamadık. Vatandaş fiyatlar düşsün diye bekliyor. Bayramın birinci, ikinci günü acaba 500 lira, bin lira düşermi diye bekliyor. Gelen yok. Güvenlikçilere bağırıyorum kapıları açın diye, insan yok hepsi satıcı” dedi.

“GELEN GİDEN YOK! BU İŞİN İÇİNDEN NASIL ÇIKACAĞIZ”

Eskişehir’in Danişment köyünden pazara gelen başka bir besici ise, bayrama bir gün kalmasına rağmen satış yapamamaktan dert yandı. Besici, “Geçen yıl 2 bin liraya sattığımız hayvan bu yıl 2 bin 500 lira. Hiçbir artma yok. Getirdiğimiz hayvanın yüzde 90’ı kalacak. Köylü perişan. Yemin torbası 390, 400 lira. 2 yıl önce 77, 80 liraydı. Yeme gelen zam kadar, hayvana gelmedi. Hayvanlarla buraya geldim,  7 bin 500 lira mazot masrafı çıkmış. Nasıl çıkacağız bu işin içinden. Bir tane koç satayım dedim, geldi gitti masraflarına yetmiyor. Çoban çalıştırıyoruz 5 bin, 6 bin lira. Gelen giden yok” dedi.

“ ARTIK GÜCÜMÜZ KALMADI!”

Hayvan üreticilerinin elindeki hayvanları bitirmek için damızlık koyunlarını satışa getirdiğini söyleyen besici,  “Bakın damızlık koyunlar burada. 2 yaşında koyun. İnsanlar elindeki hayvanı bitirmeye çalışıyor. Gücümüz kalmadı. 1 çuval yem 400 lira, geçen yıl 130 liraydı. Geçen yıl 2 bin 200 liraya verdiğimiz koyunu bu yıl aynı fiyata veremiyoruz. Çok zor. Kime gideceğiz. Gelen yok, giden yok. Sır meydanı ok meydanı” diye dert yandı.

“90 HAYVAN GETİRDİM, SATIŞ YAPAMADIM”

Emirdağ’dan hayvan pazarına satışa gelen Ercan Özer de, yaşadıklarını şöyle anlattı:

“90 hayvan getirdik daha satamadık. 2 bin, 2 bin 500 liraya satıyoruz alan yok. Yemin çuvalı 400 lira, 1 kuzu 4 çuval yemden çıkıyor. Bin 600 lira sadece bir kuzunun yemi tutuyor. Bunun anası da bin 100 lira tutuyor, 2 bin 700 lira. Ben 3 bin lira istiyorum. Kazanacağım 300 lira. Bunun ilacı var, çobanı var, buraya gelip gitme masrafı var. 600 koyun var komple zarar. Şu anda biz bırakmaya gidiyoruz. Emirdağ’da bu sene kesilmiş olan damızlık hayvan kadar hiçbir yerde kesilmemiştir. Bunları biz üretmek için yıllarımızı verdik.”

“AÇLAR KERVANINA KATILACAĞIM”

Besici Murat Vuran ise, “Ben önce koyunumu sattım. Şimdi 10, 15 davarım kaldı onları da satacağım. Bundan sonra tamam artık. Ben de şehre geleceğim, açlar kervanına ben de katılacağım” dedi.

“150 HAYVAN GETİRDİM, 10 TANE SATABİLDİM”

150 hayvanı ile Kars’tan Eskişehir’e satışa gelen besici Bülent Kurukafa ise, sadece nakliye masrafının 30 bin lira olduğunu söyledi. 1 hatfada sadece 10 tane hayvan satabildiğini söyleyen Kurukafa, şunları söyledi:

“Ben Karst’tan geldim. 30 bin lira tır masrafım tuttu. Şu ana kadar sattığım 10 tane hayvan.  1 haftada. 150 tane hayvan getirdim, 140 tane hayvanım kaldı. Yem pahalı, nakliyat pahalı, satış da olmuyor. 10 tane koyun sattım geri dönüş param çıkmadı. Hepimiz bu elimizdekilerini çıkaralım, hayvancılığı bırakacağız. Gücümüz yok. Geçen yıl pandemide 30 koyunum kalmıştı. Şimdi hepsi dolu. Şu an geri döneceğiz nasıl döneceğiz. 30 bin lira gelirken verdik, şimdi nasıl vereceğiz.”

“HAYVANCILIĞI BİTİRDİLER”

CHP’li Çakırözer ve Süllü, ziyaretlerinde yaptıkları açıklamalarda Türkiye’de hayvancılığın bitme noktasına geldiğini söylerken, iktidarın kendi çiftçisi yerine başka ülkelerin çiftçilerini, üreticilerini beslediğini belirtti. Çakırözer ve Süllü, “Çiftçi de, hayvan yetiştiricisi de perişan. Artan maaliytler karşısında emeğinin karşılığını alamıyor, çiftçilikten, üreticilikten vazgeçiyor. Yemin, mazotun bu kadar artmasında sorumluluk önlem almayan bu iktidara aittir. Bu kötü yönetime aittir”  dedi.

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@