Eskişehir'de coşkulu Cumhuriyet töreni!

Cumhuriyetin kuruluşunun 99. yılı kutlamaları kapsamında, Eskişehir Atatürk Bulvarı'nda resmi geçit töreni düzenlendi.

GÜNDEM 29.10.2022, 13:47
Eskişehir'de coşkulu Cumhuriyet töreni!

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 99. yılı kutlamaları kapsamında, Atatürk Bulvarı'nda resmi geçit töreni düzenlendi.

Törene; Vali Erol Ayyıldız, Muharip Hava Kuvveti ve Garnizon Komutanı Hava Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu, Eskişehir Milletvekilleri Harun Karacan, Utku Çakırözer, Dr. Jale Nur Süllü, Metin Nurullah Sazak, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Arif Hamdi Sazak, vali yardımcıları, kaymakamlar, askeri erkan, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Atatürk Bulvarı’ndaki tören ilk olarak Vali Ayyıldız, Garnizon Komutanı Kadıoğlu ve Başkan Büyükerşen’in askeri araçla halkı selamlamasıyla başladı. Ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı hep bir ağızdan okundu. Daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gönderdiği kutlama mesajı okundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gönderdiği kutlama mesajında şu ifadelere yer verdi:

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN KUTLAMA MESAJI

“Aziz Milletim…

Sizleri en kalbi duygularımla, muhabbetle, hürmetle selamlıyorum.

Bugün, hep birlikte Türkiye Cumhuriyeti’nin 99’uncu kuruluş yıl dönümüne kavuşmanın gurur ve heyecanını yaşıyoruz.

Ülkemizin 81 vilayetindeki her bir insanımızın ve dünyanın dört bir köşesindeki milyonlarca vatandaşımızın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı tebrik ediyorum.

Yurt dışındaki temsilciliklerimizde bayram sevincimize ortak olan dostlarımıza da şahsım, ülkem ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum.

Bu vesileyle bir kez daha Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal’le birlikte İstiklal Harbimizi zaferle taçlandıran kahramanlarımızı, Büyük Millet Meclisi’nin vatanperver üyelerini rahmetle yâd ediyorum.

Bağımsızlığımız uğrunda bir gül bahçesine girercesine toprağa düşen aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, gazilerimizi minnetle anıyorum.

Bundan 99 yıl önce ağır bedeller ödeyerek, gerçekten çok zor şartlarda kurduğumuz Türkiye Cumhuriyeti’ni “muasır medeniyetler seviyesinin de üstüne çıkarmak” için kesintisiz bir mücadele içindeyiz.

Son 20 yılda gerçekleştirdiğimiz demokrasi ve kalkınma devrimleriyle, sadece milli iradenin önündeki engelleri değil, cumhurla cumhuriyet arasında örülen kalın duvarları da ortadan kaldırdık.

Türkiye’yi, demokrasisi örnek alınan, ekonomisi göz dolduran, diplomasisi ilgiyle takip edilen, milli birlik ve kardeşliğini her türlü sabotaja rağmen en güçlü şekilde muhafaza eden bir ülke konumuna getirdik.

Bir asır önce istiklal mücadelesi mazlum halklara ilham veren Türkiye’nin,  bugün de gözlerin ve kalplerin hayırlı menzili içinde olduğu bir gerçektir.

Küresel belirsizliklerin arttığı bir dönemde barışı, istikrarı ve adaleti tesise yönelik gayretlerimiz, tüm kesimler tarafından takdirle karşılanıyor.

Suriye’deki insani trajedinin sona erdirilmesinden Rusya-Ukrayna krizinin çözüme kavuşturulmasına kadar girişimci ve insani dış politikamızla çevremizde bir barış ve refah kuşağı oluşturmaya çalışıyoruz.

Milli gelirine oranla en çok insani yardım yapan ülke olarak, nerede bir mazlum, mağdur ve ihtiyaç sahibi varsa, kökenine, inancına, farklılıklarına bakmadan imdadına koşuyoruz.

Küresel ölçekte ülkemizin itibarını ve ağırlığını artırırken, içeride de yatırım ve kalkınma hamlelerimize aralıksız bir şekilde devam ediyoruz.

Karadeniz’de keşfini yaptığımız ve evlerimize taşımak için gece gündüz çalıştığımız doğalgaz, enerji kulvarında önümüzde yeni ufuklar açtı.

Savunma sanayii alanında kendi ürünlerini tasarlayan, geliştiren, üreten ve bunları ihraç eden bir kapasiteye ulaştık.

Tarımdan turizme, ulaştırmadan eğitim ve sağlığa her alanda kendimizle yarışıyor, başarı çıtamızı sürekli yukarı taşıyoruz.

Birkaç gün önce yaklaşık 6 milyon vatandaşımızın ev ve arsa ihtiyacını giderecek tarihimizin en büyük sosyal konut projesinin temelini attık.

29 Ekim’de de ülkemizin ilk yerli ve milli elektrikli otomobili olan TOGG’un banttan indirilme törenini gerçekleştiriyoruz.

Maruz kaldığımız onca haksızlığa ve engellemeye rağmen, bir satranç ustası hassasiyetiyle, 2053 ve 2071 vizyonlarımızın temelini atıyoruz.

Ülkemize kazandırdığımız eser ve hizmet altyapısı üzerinde “Türkiye Yüzyılı”nı inşa etmekte kararlıyız.

Rabbim yolumuzu, bahtımızı açık etsin diyorum.

Bu düşüncelerle 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızı bir kez daha tebrik ediyor, milletimize sağlık, huzur ve esenlik diliyorum.

Şehitlerimizin ruhları şad olsun!

Cumhuriyetimizin 99’uncu yıldönümü kutlu olsun!”

VALİ AYYILDIZ DA KONUŞTU

Tören esnasında bir konuşma yapan Vali Ayyıldız, şunları söyledi:

“Aziz milletimizin ve onun kahraman ordusunun Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ ün yanında tek yürek olarak yer almasıyla yürütülen istiklal ve istikbal mücadelesi, binlerce şehit verilerek çok zor şartlar altında kazanılmış, ardından cumhuriyet kurulmuş ve milletimiz dünya tarihinin kaydettiği ender başarılardan birini gerçekleştirmiştir. Kurtuluş mücadelemizden sonra kurulan yeni Türk Devleti’nin çağdaş bir yönetim şekline sahip olması gerektiğine inanan ATATÜRK, “Cumhuriyet yüksek ahlaki değer ve niteliklere dayanan idaredir. Cumhuriyet fazilettir.” diyerek yeni devletin yönetim şeklinin cumhuriyet olacağını ifade etmiştir.” dedi. Vali Ayyıldız, törende yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Bir kalkınma ve modernleşme projesi olarak uygulamaya konulan Cumhuriyet; demokratik, çağdaş ve sosyal hukuk devletini gerçekleştirmenin temel dayanağı olmuştur. Geçen zaman zarfında eğitimden sağlığa, sanayileşmeden altyapıya, siyasetten ekonomiye her alanda büyük gelişme sağlanmıştır. Siyasal, sosyal ve ekonomik alanlarda gerçekleştirilen değişimlerle Türkiye’nin bölgesindeki ve dünyadaki önemi daha da pekiştirilmiştir. Türk Milleti, modern dünyanın bir üyesi olmanın haklı onurunu yaşamış; devletimiz, gelişen ve kalkınan bir “dünya devleti” olmanın kıvancına erişmiştir. 

Ülkemiz sadece bölgesel bir güç olmakla kalmayıp küresel bir güç haline gelmesi yolunda da büyük merhaleler kat etmiştir. Böylece Türkiye Cumhuriyeti; köklü, büyük ve güçlü bir devlet olarak Dünya Milletleri arasında saygın bir üye haline gelmiştir. Türk Milleti olarak, bugün bunun haklı gurur ve mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz.

Ayrıca 15 Temmuz’da bağımsızlık için yaşayıp bu vatan için  şehit düşen bir milletin evlatları olarak tarihimizin gurur dolu sayfalarına bir yenisini ekleyen Aziz Milletimizin bu cesareti ve kararlılığı her türlü takdirin üzerindedir. Dik ve asil duruşuyla asaletini gösteren Aziz Milletimize bir kez daha minnet ve şükranlarımı sunuyorum.

Türkiye Cumhuriyeti’nin bölgesinde ve tüm dünyada güvenli, güçlü ve istikrarlı bir devlet olmasından endişe duyanların sergilemeye çalıştıkları tüm yıkıcı, bölücü tehditlere karşı uyanık ve hazır olmalıyız. Devletimizi sürekli kılmanın ancak huzur, güven ve barış içerisinde yaşayan, her alanda görev ve sorumluluklarını iyi bilen bir toplumla mümkün olduğu, bu gücü oluşturmada toplumun tüm fertlerine önemli görevlerin düştüğü asla unutulmamalıdır.

Bizi tek millet, tek devlet, tek vatan, tek bayrak yapan yüksek değerlerimize sahip çıkmaya ve bu değerleri yüceltmeye, milli birlik-beraberlik ve sosyal dayanışma ruhu içinde birbirimize kenetlenmeye mecburuz. Uluslararası arenada yaşananlar, ülkemizin de içinde bulunduğu bölgeye yönelik mütecaviz hamlelerin ve paylaşımların yeniden belirlendiği bir zaman diliminde bulunduğumuzu göstermektedir. Çok şükür milletimiz ve devletimiz yaşanan gelişmeleri doğru okuma ve karşılama konusunda bugün, geçmişin şartlarıyla kıyaslanmayacak derecede imkân, kabiliyet ve tecrübeye sahiptir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin bugün dünyada tüm mağdur ve mazlumların umut kapısı olması; DEAŞ, PKK, PYD/YPG ve FETÖ gibi eli kanlı terör örgütlerinin hedefi haline gelmesinin, getirilmesinin başlıca sebebidir.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti, siyasi, ekonomik, diplomatik ve askeri alanlarda ne kadar güçlü olduğunu, üzerinde operasyon yapılamayacağını, dost-düşman herkese defalarca göstermiş ve göstermeye devam edecektir.

Dost ve kardeşlerimizin desteği, gözünü ve gönlünü alicenap milletimize bağlamış mazlumların duası ve aziz milletimizin birlik ve beraberliğiyle ulaşmış olduğumuz istikbal hedefimiz olan muasır medeniyetler seviyesinin daha da üstüne çıkacağız. Dik ve asil duruşuyla azamet ve asaletini gösteren milletimize bir kez daha minnet ve şükranlarımı sunuyorum. 

Kurtuluş Savaşımızı kazanarak bizlere son devletimiz Türkiye Cumhuriyeti’ni armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, O’nun silah arkadaşlarını, kahraman şehitlerimizi, maden şehitlerimizi ve gazilerimizi sonsuz minnet, rahmet ve şükran duygularımla yâd ediyorum. Türkiye Cumhuriyeti’ni emekleri, bilgi ve düşünceleri, sevgi ve fedakârlıklarıyla büyüterek dünya milletleri arasında saygın bir üye haline getiren ülkemizin güzide insanlarına da sevgi, saygı ve şükranlarımı arz ediyor, Cumhuriyetimizin 99. kuruluş yıl dönümünü bir kez daha kutluyor, Hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

Vali Ayyıldız’ın konuşmasının ardından günün anlamına uygun şiirler okundu. Daha sonra askeri bandonun yerini almasıyla birlikte tören geçişi yapıldı. Vatandaşlar tören geçişine alkışlarıyla büyük destek verdi. Tören geçişinden sonra Atatürk Bulvarı’ndaki program sona erdi.

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@